Tietokoneen BIOS-päivityksen nyrkkisäännöt

BIOS on tietokoneen tärkein ohjelma, jota ilman kone ei edes käynnistyisi. Tuo lyhenne tulee sanoista "Basic Input - Output System", ja se tosiaan on ensimmäinen ohjelma mikä käynnistyy aina tietokonetta käynnistettäessä, ja sitä kautta tulevat yleensä kuvaruudussa ensimmäiseksi näkyvät logot / tekstit - perustestit, joilla todetaan että tietokoneen komponentit ovat toimintakuntoiset.

Viimeisten 15 vuoden ajan BIOS on sijainnut päivitettävällä mikrosirulla tietokoneen emolevyllä (sitä aikaisemmat olivat kiinteästi tehtaalla poltettu mikropiirille, eikä niitä päivitetty kuin vaihtamalla tuo mikropiiri uuteen - mikä oli hyvin harvinaista), jolloin se on ollut mahdollista jälkikäteen päivittää uudemmalla ohjelmalla. Tästä on monia hyötyjä, mutta myös haittoja: Esimerkiksi muutamat tietokonevirukset ovat hyökänneet tuon mikrosirun kimppuun ja sekoittaneet BIOS-ohjelman niin, ettei tietokone ole enää käynnistynyt ollenkaan.

Myös käyttäjien hyvässä mielessä tekemät BIOS-päivitykset saattavat joskus epäonnistua, vaikka nykypäivänä epäonnistumisen riskitekijöitä onkin saatu vähennettyä. Pahimmillaan päivityksen epäonnistuminen saattaa johtaa uusien komponenttien ostoon - mitä perinteisillä ohjelmapäivityksillä tuskin ikinä tulee aiheutettua.

Miten sitten omilla toimillaan voi minimoida ongelmat päivityksessä?

Muutamilla perussäännöillä BIOS-päivityksestä saadaan jo monin verroin turvallisempaa. Noudata ensisijaisesti päivityspaketin mukana tulevia ohjeita!

 1. Älä päivitä BIOS-piiriä, jollei se ole välttämätöntä!
  Erittäin hyvä perussääntö on kultaa tässäkin tapauksessa: "If it ain't broken - Don't fix it", eli vapaasti suomennettuna ehjää on turha käydä korjaamaan.
 2. Lataa päivitys vain luotettavasta lähteestä
  Laitevalmistajan Internet-sivut ovat paras paikka päivitysten lataamiseen. Näin mahdollisuus vihamielisten tekijöiden sekoittamiin päivityksiin on mahdollisimman pieni.
 3. Tallenna päivitys CD-levylle
  Yleensä päivitys tehdään täysin omalla ohjelmallaan niin, ettei käyttöjärjestelmä ole toiminnassa (päivitysohjelmisto saattaa tehdä CD-levyn, millä tietokone käynnistetään), tietyissä tapauksissa päivitysohjelman voi käynnistää myös esim. muistitikulta, mutta varmin keino säilyttää päivitystiedostot eheänä on tallettaa ne CD-levylle.
 4. Aloita päivitys sammuttamalla tietokone täysin.
  Periaatteessa pelkkä uudelleenkäynnistys riittäisi, mutta tällöin tietokoneen muisteihin saattaa jäädä tietoja, mitkä sekoittavat päivityksen.
 5. Mikäli päivitettävä tietokone on kannettava, lataa sen akku aivan täyteen ennen päivitystä
  Suurin mahdollisuus päivityksen epäonnistumiseen on äkillisesti sattuva sähkökatkos. Mikäli tietokoneen virta katkeaa kesken päivityksen, on hyvin todennäköistä ettei kone enää toimi sen jälkeen.
 6. Päivitys saattaa kestää kauemminkin, älä sammuta konetta, ellei niin sanota
  Hätäisyys ei ole eteenkään tässä touhussa hyvästä. Päivityksen edetessä saattaa näyttää siltä, että tietokone jumiutuu, mutta älä suin päin ryntää virtaa katkaisemaan. Mikäli jumiutuminen näyttää kestävän tunteja, voidaan vasta yrittää josko päivityksen saisi vielä ajettua - nimittäin vahinko on jo tapahtunut siinä kohdassa, kun kone jumiutui.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: