Venttiilivarsien tiivisteiden vaihto ilman kannen avausta

Sivu 2/4

Paineilmaliitin:

  • Vanha sytytystulppa (varmista sopivuus!)
  • Pätkä rautaputkea
  • (Paineilmaliitin)

Ensimmäisenä rikotaan sytytystulpan posliini, vasaralla ja taltalla takomalla saa posliiniosan murenemaan ja 6-8 mm pultilla lyömällä elektrodipäästä (väännä ensin irti sivuelektrodi) sisään saa loppupätkänkin irtoamaan. Tämän jälkeen sytytystulpan entiseen johtopäähän hitsataan putkenpätkä (koeta saada tulppa asettumaan mahdollisimman suoraan putkeen, jotta sitä mahtuu pyörittämään ahtaassakin kolossa).

Seuraavaksi putken toiseen päähän pitäisi saada liitettyä paineilma. Halvempi konsti on liittää paineilmaletku suoraan siihen, mutta itse käytin paineilmaliitintä. Noissa ostetuissa paineilmalaitteissahan on irtonainen, kierrettävä liitinosa, mutta kierre niissä on 12x1.25 mm joten tavallinen mutteri ei käy. Onneksi löysin 'miljoonalaatikostani' sopivan mutterin jonka hitsasin putken toiseen päähän. Näin voin tarvittaessa 'lainata' liitintä toisesta työkalusta eikä tarvinnut tärvellä kallista liitintä siihen. Puhalla työkalun sisältä sinne mahdollisesti jääneet raudanmujut pois.


Tiivisteidenvaihtotyökalut, vasemmalla paineilmaliitin ja oikealla venttiilijousen painotyökalu.

Venttiilijousen puristin:

Sittenpä tuli ongelma, millä painaa venttiilijousta kasaan että saisi kiilat pois? No näissä vakiomoottoreiden venttiilijousissa on sen verran vähän jännitystä että ne saa puristettua käsin kasaan, kunhan ensin vasaralla napauttaa jousen ylätukeen kevyesti. Venttiilivinka löytyisi mutta silloin pitäisi olla kansi irti... Sormin voisi painaa, mutta kipeätä tekee, varsinkin useamman venttiilin kanssa.

No, tein erityisen 'venttiilijousen painimen', taas turvautuen miljoonalaatikon sisältöön. Ja tarvikkeet olivat:

  • 20 mm mutteri
  • 8 mm pultti
  • 14 mm erikoismutteri, noin 8mm paksu

Hitsasin 8 mm pultin päihin mutterit niin että pultti hitsautui muttereiden sivuihin (ns. U-mallinen avain). 14 mm mutterista leikkasin kulmahiomakoneella palan pois, niin että siitä tuli U:n muotoinen (kuten kita-avain).

Sivu 1/4

Sivu 3/4

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: