Venttiilivarsien tiivisteiden vaihto ilman kannen avausta

Sivu 3/4

Ja remontti alkaa:

 1. Heti ensimmäisenä irroita laturin hihna.
 2. Lukitse moottori (jos ei muuten niin laita 4. vaihde päälle ja vedä käsijarru tiukkaan, helpoin konsti) ja paukuta hihnapyörän pultti auki pulttipyssyllä.
 3. Vapauta moottori (aseta vaihde vapaalle).
 4. Poista ilmansuodattimen kotelo sekä venttiilikoppa (ne venttiilikopan muttereiden alla olevat tiivisteet olisi hyvä vaihtaa samalla, mutta jos haluat säästää ne niin kokeile kiertää ne auki papukaijapihdeillä, voit myös kokeilla raottaa varovasti purkuraudalla tai ruuvimeisselillä).
 5. Poista hihnapyörä ja jakopään suojat. Kierrä moottori perusasentoon (Kampiakselin hihnapyörän ajoitusmerkit kohdalleen ja nokka-akselin hihnapyörän "2E" -merkin kohdalla oleva reikä ylös, jolloin siitä reiästä tulisi näkyä pieni porattu piste).
 6. Avaa virranjakajan kansi, merkitse tarkoin virranjakajan rungon asento, alipaineletkujen paikat sekä pyörijän asento ja irroita virranjakaja. Irroita samalla myös sytytystulpat sekä -johdot.
 7. Löysää nokka-akselin hihnapyörän pultti ja irroita jakohihna.
 8. Avaa nokka-akselin laakerikannet vaiheittain järjestyksessä: Vasen uloin, oikea uloin, oikea toiseksi uloin, vasen sisempi, oikea sisempi. Huomaa kansissa olevat nuolimerkinnät, ja merkitse tarkoin kansien oikeat paikat! Nosta nokka-akseli pois paikaltaan.
 9. Nyt näkyvät keinuvivut, joita on kolme per sylinteri. Ota sylinteristä no. 1 keinut ja niiden pidikejouset pois ja laita ne vaikka ryhmittäin kolmeen eri rasiaan että ne eivät sekoitu. Vipu lähtee kun esim. ruuvimeisselillä nostat jousirautaa ylös ja käännät keinuvivun pois kupistaan. Jousi lähtee kun ruuvimeisselillä kampeat sen sivuun.
 10. Katso että kampiakselin ajoitusmerkit ovat edelleen kohdallaan ja aseta tuo paineilmaliitin 1. sylinterin tulpanreikään, käsin kiristys riittää. Lukitse moottori (vaihde päälle).
 11. Jos kompressorissa on paineensäädin, kytke letku siihen ja kierrä paineettomaksi. Kytke paineletku liittimeen ja nosta paine n. 8 bar:iin. Tarkista myös että kompressori on kytketty toimintaan, koska paine karkaa ainakin männänrenkaiden läpi ja jos paine loppuu, saattaa venttiili pudota sylinteriin!
 12. Aseta venttiilijousen puristin venttiilijousen tukea vasten ja napauta terävästi mutta varovasti puristimeen. Paina nyt kämmen puristimen isoa mutteria vasten jousi alas ja ota kiilat pois. Nosta puristin pois, poista jousi ja sen ylätuki. Kannattaa edetä yksi venttiili kerrallaan ja varoa etteivät osat sekoitu!
 13. Nyt venttiilin varressa ohjurin päällä näkyy samanlainen "tutti" kuin mitä sinulla toivon mukaan on hankittuna. Irroita se kärkipihdeillä.
 14. Ota uusi tiiviste ja öljyä se sisältä päin. Työnnä se käsin paikkaansa, saatat tuntea pienen loksahduksen. Varmista vielä kärkipihdeillä painamalla ja kiertämällä että tiiviste varmasti on paikoillaan.
 15. Ota venttiilinjousi käteesi ja katso ettei sen alla oleva aluslevy ole jäänyt pois. Se saattaa olla vielä omalla paikallaan, mutta varmista asia. Laita jousi tukineen takaisin. Voit laittaa kiilat jo paikalleen.
 16. Purista jousta ja työnnä kiilat uriinsa. Tämä saattaa olla mutkikas kohta asennuksessa, mutta oikea tekniikka hioutuu muutaman kerran jälkeen.
 17. Kun kiilat ovat paikoillaan, vapauta puristus. Napauta sen jälkeen napakasti mutta varovasti kumivasaralla tai vasaralla ja pultilla venttiilinvarteen.

  Toista samat vaiheet kaikkiin kolmeen venttiiliin.
 18. Kun venttiilin jouset, kiilat ja tuet ovat omilla paikoillaan, voit laskea ilmanpaineet säätimestä pois ja irroittaa liittimet.
 19. Laita keinuvivun jouset takaisin oikeille paikoilleen, joudut työntämään niitä hieman, jolloin ne lukittuvat paikoilleen. Kampea keinuvivut oikeille paikoilleen raudan alle, jos keinut tuntuvat 'löysiltä', ota vipu vielä irti ja väännä jousirautaa alaspäin.


Venttiilin osat: Aluslevy, jonka sisällä kiilat, jousen ylätuki, jousi ja tiiviste (pahoittelen huonoa kuvaa)

Tee samat toimenpiteet sylinterille n:o 4.

Sivu 2/4

Sivu 4/4

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: