Venttiilivarsien tiivisteiden vaihto ilman kannen avausta

Sivu 4/4

 1. Vapauta moottori, ja kierrä kampiakselia puoli kierrosta myötäpäivään. Katso taskulampulla sylintereihin 2-3 kunnes näet männät nousevan. Kun männät alkavat laskeutua, käännä kampiakselia hieman takaisin vastapäivään. Koeta hakea kohta missä mäntä ei liiku -> yläkuolokohta.
 2. Lukitse moottori taas.

  Nyt voit vaihtaa tiivisteet sylintereihin 2 ja 3.
 3. Vapauta moottori ja kierrä kampiakselin ajoitusmerkit kohdalleen.
 4. Puhdista nokka-akseli, keinuvivut sekä laakerikannet/pukit, ja laita hieman öljyä keinuvipujen sekä laakeripukkien kontaktipinnoille.
 5. Laita nokka-akseli paikoilleen, irroita hihnapyörä (huomioi nokka-akselin kohdistustapin paikka hihnapyörässä).
 6. Poista entinen stefa, voitele uusi öljyllä sisäkehältä. Levitä hieman tiivistesilikonia ulkokehälle ja aseta stefa paikoilleen.
 7. Aseta laakerikannet paikoilleen oikein päin ja oikeaan paikkaan. Levitä hieman tiivistesilikonia uloimpien laakerikansien ja kannen väliin ulkoreunoille.
 8. Kiristä kannet vaiheittain järjestyksessä: Oikea sisempi, vasen sisempi, oikea toiseksi ulompi, vasen ulompi, oikea ulompi. Kiristä lopuksi 14 Nm momenttiin.
 9. Laita nokka-akselin hihnapyörä takaisin oikeaan asentoon, ja kiristä 53 Nm tiukkuuteen jos saat.
 10. Tarkista että uusi ohjuri sekä kiristin ovat samanlaiset kuin edellisetkin.
 11. Asenna uusi ohjuri ja kiristä sen pultti 18 Nm tiukkuuteen.
 12. Asenna uusi kiristin ja katso että sen vetojousi on kunnossa ja oikein päin. Työnnä kiristin käsin niin ulos kuin vain saat, ja kiristä pultti niin ettei kiristin tule jousen vetämänä takaisin.
 13. Katso että kampiakselin ja nokka-akselin ajoitusmerkit ovat kohdallaan ja asenna uusi jakohihna.
 14. Löysää kiristimen pulttia hieman. Kierrä moottoria myötäpäivään 2-3 kierrosta (ensimmäinen kierros varovasti). Katso että ajoitusmerkit ovat kohdallaan ja kiristä kiristimen pultti 18 Nm tiukkuuteen. Tarkista vielä että jakohihna ei ole löysällä, ja kiristä nokka-akselin hihnapyörä jollet saanut kiristettyä aikaisemmin.
 15. Kierrä moottori vielä perusasentoon (jakomerkit kohdakkain), ja asenna virranjakaja paikoilleen uuden O-renkaan kanssa. Katso tekemistäsi merkeistä että jakaja ja pyörijä tulevat oikeaan asentoon.
 16. Lukitse moottori ja asenna jakopään suojat sekä hihnapyörä. Kiristä hihnapyörä 140Nm tiukkuuteen.
 17. Vapauta moottori, asenna laturin hihna, sytytystulpat, -johdot, virranjakajan kansi sekä liittimet/letkut oikein päin.
 18. Asenna venttiilikoppa, toinen huohottimen putkista, ja tulppaa ilmansuodattimen valkoiseen mötikkään tuleva letku.
 19. Katso että vaihde on vapaalla, risti kätesi, ja kierrä virta-avainta kohti käynnistysasentoa. Jos olet asettanut kaikki osat suurinpiirtein samoille kohdilleen ja tulpannut sen alipaineletkun, tulisi moottorin käynnistyä. Anna moottorin käydä normaalilämpöiseksi.
 20. Irroita virranjakajan alipainesäätimen yläosaan menevä letku ja tulppaa se. Säädä sytytyksen ajoitus 5° EYKK ja laita letku takaisin.
 21. Sammuta moottori ja avaa venttiilikoppa.
 22. Säädä venttiilinvälykset mahdollisimman ripeästi (ettei ehdi jäähtyä) 0.20 mm välyksiin.
 23. Laita tiivistesilikonia nokka-akselin sekä virranjakajan lähellä olevien laakerikansien nurkkiin (tulee vasten venttiilikoppaa), ja aseta koppa paikoilleen. Laita tiivistesilikonia vielä niihin venttiilikopan muttereiden alustiivisteiden pintoihin, ja kiristä ventiilikopan mutterit.
 24. Poista tulppa alipaineletkusta ja asenna ilmansuodattimen kotelo paikoilleen. Laita alipaineletkut paikoilleen.

Ja ei kuin kovaa ajoa....

Sivu 3/4

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: