Kansiremontti

Roverin K-sarjan moottori on kuuluisa kansiongelmistaan. Syitä on mainittu monia, mutta keskitytäänpä korjaamiseen.

Tyypillinen tapaus: Ajon aikana yhtäkkiä loppunut lämpimän ilman tulo lämmityslaitteesta, hetken ajon jälkeen alkanut kuulua porinaa kuten olisi perunakattia liedellä kiehunut. Silti jatkettu varovaisesti ajoa kotipihaan saakka.

Moottoritilaa tutkittaessa havaittu, että vedet ja öljyt olivat sekaisin, sekä paisuntasäiliössä, että öljytilassa vaalean ruskeaa tahnaa, diagnoosi hyvin selkeä. Ei muuta kuin kansi irti, koneistamon käsittelyyn ja sillä aikaa olikin hyvä vaihtaa eräs vikaa osaltaan eliminoiva tekijä: Moottori on niputettuna piiiitkillä kannen pulteilla, jotka kiertyvät moottorin alaosassa, öljytilassa olevaan ns. "kierrepukkiin". Tätä pukkia on aikain saatossa vahvennettu, ja se suositellaankin vaihdettavaksi samalla, mikäli sitä ei ole vielä vaihdettu. Pukin vaihto itsessään on melko helppo toimenpide - otetaan pari kannattelevaa pulttia irti ja koko mötikkä lähtee irti - mutta sen luo pääseminen onkin hankalampi tapaus, koska se vaatii öljypohjan irroittamisen. Muutenkin on hyvä huomioida, ettei kampiakselia pyöritetä yhtään kun kannen pultit ovat irti, sillä ensinnäkin tämä on putkikone, ja toisekseen myös kampiakselin runkolaakeripeti on kiinni näillä kannen pulteilla.

Tosin kaikkein ensimmäisenä purkamisen jälkeen kannattaa käydä läpi kaikki sylinteriputket, että ne ovat muutaman millin sadasosan kansitason yläpuolella. Kuulemma putkia ei pystyisi alaosastaan shimmaamaan, vaan mikäli jokin putki on kansitason alapuolella, on lohko käyttökelvoton. Tasoerot kannattaa tarkistaa mikrometrillä, jollaisen saanee nätisti pyytämällä lainaan koneistamoltakin.

Kun alakerta on jälleen nipussa, ei muutakun kasaus uusilla osilla: Lohkon tasopinnassa olevat ohjuritapit kannattaa myös vaihtaa, sillä alkuperäiset muoviset yleensä murtuvat. Kannentiivisteen viimeisin malli on kaksiosainen, jossa alimmaiseksi tulee massatiiviste ja sen päälle pakkauksen mukana oleva metallitiiviste.

Imusarjasta kannattaa huolella puhdistaa se vasemmassa reunassa oleva - paisuntasäiliöön menevä venttiili; tämä on periaatteessa ainoa ilman poistumisreitti kannesta, ja suht helppo tukkeutumaan tuosta järjestelmässä vielä olevasta öljylietteestä.

Moottorin kasauksen jälkeen kannattaa öljytila pestä väliaikaisöljyllä ja Fortella, ja jäähdytysjärjestelmä veden + astianpesukoneen pesujauheen seoksella Hetken käyttö ja nesteiden vaihto. Kun on varmistettu että kaikki toimii kuten pitää, ei muuta kuin ajoa. Josko se hetken kestäisi.

(Lisää juttua täällä ja täällä. Kuvia täällä)


Näkymä venttiilikannen alla, kun vesi ja öljy ovat sekaisinTermostaatti on kuorrutettu öljytahnalla

Lohkopukit, alempana uusi vahvistettu
"Kierrepukit", alla uudempi

Lohko puhdistettuna
Lohko puhdistettuna

Koneistettu kansiKoneistettu kansi valmiina

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: