Käyntiongelman korjaus

Autossa oli jo pidemmän aikaa vaivannut eräs mystinen käyntiongelma. Lämpenemisen tietyssä (yleensä hyvin satunnaisesti valikoidussa) vaiheessa alkaa moottori kakomaan. Tyhjäkäynti muuttuu epätasaiseksi, aivan kuin saisi liikaa polttoainetta. Samaan aikaan moottorista loppuvat tehot tyystin, ja liikkeellä ollessa auto ei enää kiihdy, vaan moottori poksuu pakosarjaan. Vikavalo ei tilanteessa syty, vaikka muuten toimii normaalisti.

Vikaa tutkittiin pietieetillä, käytiin läpi anturit, johtosarjat (joista löytyikin väsymismurtumia ja pieni oikosulkukin), ym. kaikki mikä vähänkin voi vaikuttaa. Merkin brittifoorumia lukiessa löytyi useita lisävinkkejä (aina kannentiivisteestä akkuun saakka), mutta myös se ratkaiseva. Nimittäin, ongelman syyksi paljastui yllättäen etummainen lambda-anturi, minkä lämmitysvastus oli hajonnut. Lambdan vaihdolla käytös tasaantui.

Lambdan lämmitysvastuksen tarkistus etenee näin:

  1. Irroita lambdan liitin (sijaitsee edestä katsoen moottorin oikeassa sivussa ilmansuodattimen ja imusarjan välisen putken alla. Seuraa pakoputkesta lähtevän lambdan johtoa)
  2. Mittaa yleis- tai vastusmittarilla liittimien 1 & 2 resistanssi (ks. kuva 1). Vastuksen tulisi olla n. 10 ohmia, mutta tärkeämpää on ettei vastus ole ääretön, ts. johdin on poikki.

Mikäli lämmitysvastuksen johtimien resistanssi oli ääretön, voit onnitella itseäsi siitä että ainakin yksi vika löytyi. Tosin lambda kustantaa noin 60-80 €, ja kannattaa tilata alkuperäinen tai vastaava, sillä ne itse liitettävät tarvikkeet eivät yleensä joko toimi ollenkaan tai kestä kovinkaan pitkää aikaa.


Kuva 1: Lambdan liitin

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: