Ajoittainen jumiutuminen

Eräs hyvin tyypillinen tapaus: Kone oireilee siten, että Windows XP:n käynnistyessä käyttöjärjestelmä näyttäisi menevän jumiin, jolloin kaikki muu toiminta pysähtyy paitsi hiiren kursori, mikä tottelee kyllä. Muutenkin aivan jumalattoman kauan saa odotella että pääsee tekemään yhtikäs mitään, ja joskus ei sitten muuta voi tehdäkään kuin käynnistää kone uudelleen ja toivoa parasta... Koneessa ei toimineet muistitikut (saati mitkään USB-laitteet), eikä verkkoyhteyttäkään saatu toimimaan. Lisäksi työpöydällä näkyi muutama epäilyttävä kuvake, joita ei käyttäjäkään tunnistanut.

Tässä tapauksessa ounasteltiin jo pahempaakin käyneen: Koneeseen liitetty ADSL-modeemi oli särkynyt, ilmeisestikin sähköpiikin tai ukkosen aikaansaannosta. Tuo ylimääräinen sähkö kun liikkuu todella herkästi johtoja pitkin edemmäskin...

Mutta, kokeiltiin kuitenkin kepillä jäätä: Alustettiin kiintolevy, ja asennettiin Windows XP uudestaan koneelle. Ja kappas! Kaikki vermeet alkoivat toimimaan kuten pitikin - myös verkko toimi ja nettiin pääsi vaihtomodeemilla hyvin. Joten halvalla selvittiin - ja luonto kiittää!

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: