Virusten siivoamista

Nykypäivien vakioaiheita tietokonepuolella, virukset ja troijalaiset sun muut haittaohjelmat. Eräässä koneessa oli oikein kunnon matopesäke: Kone oli tuskallisen hidas, verkkoliikennettä epäilyttävän paljon, nettisivuja selatessa selain saattoi yhtäkisti mennäkin ihan toisenlaisille sivuille mihin oli tarkoitus, eivätkä ne olleet kovinkaan perheystävällisiä ne sivut...

Tässä tapauksessa siivous oli helppoa, sillä koneessa oli kaksi kiintolevyä, ja aikoinani kasatessani tätä yksilöä määrittelin omille tiedostoille kokonaan oman osionsa kiintolevyltä. Eli kylmästi vain kiintolevyn alustus ja kaikkien uudelleenasennus. Tässä vaiheessa jokin ammattilainen saattaisi sanoa, että olisi sen nyt saanut putsattua kuntoon ilman uudelleen asennuksiakin... Totta, mutta ensinnäkin

a) Siivoukseen menisi yhtä paljon (jos ei enemmänkin) aikaa.
b) Vaikka kuinka hyvin yrittää käydä kaikki läpi, aina jotain moskaa koneelle jää.
c) Samalla saadaan muitakin turhia juttuja pois viemästä tilaa, kuten vanhojen ohjelmien jälkeensä jättämät tiedostot, sun muut turhiksi jääneet asiat. Kunnon suursiivous siis.

Sitä paitsi, tuleepahan edes kerran vuosikymmeniin otettua ne itselle kaikkein tärkeimmät asiat talteen! Mitäs sitten, jos kone joskus pullauttaa itsestään "savut pihalle"? Pahimmassa tapauksessa sinne menivät kaikki tärkeät tiedostot (lomakuvat, muut omat tiedostot jne...). Toki niitä saa ehkä palautettua, mutta se - se kuulkaas ei olekaan mitään halpaa lystiä asiantuntevissa firmoissa.

Noh mutta takaisin asiaan... Eli sitten vain kylmästi pyyhkäistiin järjestelmäosion sisältänyt kiintolevy täysin puhtaaksi ns. "low-level format" -periaatteella. Hivenen aikaa siinä menee, mutta kokemusteni mukaan tuo tyyli nopeuttaa konetta enemmän kuin pelkkä pikatyhjennys. XP ja ohjelmat asennettiin uudelleen, ja vot: Kone nuoreni vuosilla!

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: