Fujitsu Siemens ja näppäimistöongelma

Mielenkiintoinen tapaus, jossa kannettavan tietokoneen näppäimistön jotkut merkit eivät toimi. Vian kartoitusta hankaloitti se, että vikaa ei meinannut saada millään konstilla näyttäytymään säännöllisesti.

Näppäimistön kanssa näissä koneissa on ollut muutenkin ongelmia, mitkä ovat yleensä johtuneet

  • BIOS:in ohjelmointivirhe (BIOS-päivityksen asentaminen saattaa auttaa tähän. Uusin versio löytyy Fujitsun tukisivuilta, mutta noudata päivitystä asentaessasi tarkasti annettuja ohjeita, sekä yleisiä nyrkkisääntöjä)
  • Kosketuslevyn (touchpad) ajurit ovat yhteensopivat. (Poista entiset kosketuslevyn ajurit => käynnistä kone uudestaan => lataa Synaptics:n sivuilta uusimmat ajurit => asenna ja käynnistä kone uudestaan)
  • BIOS-asetustiedostojen sekoittuminen (Nollaa asetukset valitsemalla BIOS-asetusvalikossa [koneen käynnistyessä paina F2 - näppäintä välittömästi kun ruudulla on liikettä, pääset asetusvalikkoon] kohta "Setup defaults" ja poistu valitsemalla "Save & Exit". Sammuta kone, käytä akku ja virtalähde hetken irti, ja käynnistä kone uudestaan)

Kyseiseen yksilöön asennettiin uudet ajurit, mutta ongelma ei sillä ratkennut, vaan vika löytyi löystyneestä näppäimistön liittimestä. Sähköliitin näppäimistölle on yleensäkin näissä kannettavissa aikalailla riisuttua mallia, sillä sitä ei normaalioloissa juurikaan irroitella. Mutta lieneekö tehtaalla jäänyt sitten liitos löysälle, vai onko löystynyt käytössä, sitä ei tiedä.

Näppäimistön irroitusohjeet löytyvät täältä.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: