Kytkinremontti

Hommana ei mikään ihmeellisempi, mutta aikaa ja viitseliäisyyttä vaatii... Tässä vaiheessa autolla oli ajettu noin 230 000 km, mikä ei pitäisi vielä olla normaalisti kytkimen vaihtoikä, mutta ilmeisesti kaupungissa vietetty nuoruus oli käynyt kytkimen päälle...

Hommahan ei periaatteessa ole vaikea, mutta sitäkin työläämpi. Moottorin kannatusta varten tein moottoripukin, alapuolelta sitten auto ainakin etupäästään pukkien päälle. Etupyörien napamutterit auki, auto pukkien päälle ja eturenkaat pois. Alapallonivelet irti, jotta saadaan vetoakselit pullautettua pois vaihteistosta (tässä vaiheessa laatikosta valuu jo öljyä joten kippo valmiiksi) ja navoista. Vaihdelaatikosta irroitetaan nopeusmittarin vaijeri (myös vaijerin puolivälissä olevasta liitoksesta voidaan vaijeri irroittaa) ja kytkimen työsylinteri.

Viimeistään tässä vaiheessa tulee moottori tukea. Toki tämä saattaa onnistua ihan tunkillakin alakautta, mutta yläkautta kannatellessa saadaan alas paremmin tilaa. Vaihdelaatikon alla oleva tukipalkki irroitetaan, startti irroitetaan, vaihteiston ja korin välisen kannakkeen pultti irroitetaan, moottorin ja vaihteiston väliset pultit pois, ja sitten päästäänkin jo irroittamaan vaihteisto.

Otetaan vaihteiston paino tunkin päälle, ja lonkotetaan laatikko irti. Moottoria joutunee hieman laskemaan, että saadaan vaihteistolle tilaa irroittautua.

Kun vaihdeaski on lattialla, päästäänkin itse kytkimen kimppuun: Paineasetelman pultit irti kahdessa vaiheessa ja ristikkäin, ja koko paketti purkautuukin nätisti. Tämän jälkeen kannattaa vielä vauhtipyöräkin irroittaa, ja samalla vaivalla vaihtaa kampiakselin takastefa, joka jos ei vielä ole vuotanut, niin kohta se sen kuitenkin tekee. Merkitse varmuuden vuoksi vauhtipyörän asento kampiakseliin nähden ja käytä kasatessa ruuvilukitetta sekä momenttiavainta.

Tarkista ennen asennusta, että vauhtipyörä ei ole urautunut ja että kytkinlevy on suunnilleen samanlainen (ainakin saman kokoinen, ja keskiö tulee olla samanlainen). Samalla kannattaa vaihtaa koko kytkinpaketti, joka sisältää levyn lisäksi paineasetelman sekä painelaakerin.

Asennus tapahtuu päinvastaisessa järjestyksessä, mutta muutama juttu tulee ottaa huomioon: Kytkinlevyssä lukee merkintä, kummin päin se asennetaan, mutta nyrkkisääntönä enemmän ulkoneva puoli tulee paineasetelman puolelle. Kytkinlevy tulee keskittää, että saadaan vaihteisto asennettua paikoilleen. Paineasetelman pultit tulee kiristää ristiin kolmessa vaiheessa, ja kaikki samaan momenttiin. Vaihteiston vetoakselia vasten tulevat stefat (akselitiivisteet) kannattaa vaihtaa uusiin, ja ensimmäinen tankillinen tulee ajaa kuten sisäänajo jottei poltettaisi kytkintä heti alkuunsa.


Moottorin tukemiseen tehty kannatin

Vaihteisto irroitettuna

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: