Kannettavan kannen korjaus

Kannen repeämä

Erittäin yleinen vaiva kannettavan tietokoneen ikääntyessä on kannen väsyminen läheltä saranakohtia. Saranat ovat rakenteeltaan melko jäykät ihan tarkoituksella, sillä kannen on jäätävä raolleen siten, miten käyttäjä sen haluaa jättää.

Tuo kaikki vääntöjännitys kohdistuu kannen alaosaan, ja ajan saatossa aikaansaa väsymismurtuman tapauksesta riippuen sekä näyttöä tukeviin rautoihin, että kanteen, jolloin vaurio ilmestyy myös näkyville. Pahimmassa tapauksessa kansi repeää niin, ettei sitä enää saa kiinni.

Tässä dokumentissa kuvataan ohjeet Acer Aspire 5020 -sarjan kannettavan korjaukseen, mutta samat ohjeet pätevät soveltaen myös muihin kannettavin.

 1. Poista akku, sekä virtapistoke
 2. Avaa kansi. Näytön kehys on kiinni kannessa kahdeksalla ristipääruuvilla, mitkä sijaitsevat kehyksessä näkyvien kumitulppien alla (tässä mallissa tosin ei sivuilla olevien pitkien tulppien alla ole ruuveja).
  Huomaa, että kaikki tulpat eivät ole samanlaisia.


Kannen kehyksen kiinnitysruuvit sijaitsevat kumitulppien alla

 1. Varmista vielä, että olet kiertänyt kaikki kehyksen kiinnitysruuvit irti. Tämän jälkeen voit alkaa varovasti talttapäisellä ruuvimeisselillä raottamaan kannen kyljen saumasta näytön kehystä irti.
  Voit joutua vääntelemään kehystä moneenkin suuntaan, mutta loppujen lopuksi kehyksen tulisi lähteä kohtuullisin voimin irti.


Raota saumaa talttapäisellä ruuvimeisselillä.Näytön kehys irroitettuna


Näkymät, kun kehys poistettu

 1. Jatka purkamista näytön irroituksella. Näyttöpaneeli on vielä reunoiltaan kiinni kannessa sekä saranoissa. Irroita ruuvit, ja käännä näyttö varovasti näppäimistön päälle.


Irroita näyttöä pitävät ruuvit


Näkymä, kun näyttö on irroitettu. Kannen alumiini toimii Wlan-antennina.

 1. Irroita kannessa sijaitseva näytön invertteri, jonka jälkeen voitkin irroittaa viimeiset kantta kiinni pitävät ruuvit.
 2. Sittenpä ei muuta, kuin liimailemaan. Paras tapa olisi muovihitsaus (esim. juotoskolvilla sulattaa saumakohdat yhteen), mutta toimiva ratkaisu on myös ensin pikaliimalla liimata repeämät yhteen, minkä jälkeen voi 2-komponenttiliimalla tehdä kohtaan vahvennusta. Levitä liimaa vähän kerrallaan, mutta muista että näytön sekä saranoiden tulisi vielä sopia paikoilleenkin.

  Anna liiman kuivua, ja kasaa osat takaisin käänteisessä järjestyksessä.


Liimauksessa käytetty 2K pikaepoksi.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: