UPO-pyykinpesukoneen valintapainikkeiden korjaus

UPOn käyttöpaneeli

Eräs tyypillinen tapaus näissä 2000-luvun UPO:n koneissa, esim. Pesukarhu 8200D on ohjelmanvalintapainikkeiden eräänlainen pohjaanjäänti: Painiketta joutuu painamaan suurella voimalla, eikä valinta välttämättä silloinkaan mene perille saakka. Yleensä ensimmäinen oirehtiva painike on "Start", koska sitä toki painetaan useimmiten, mutta myös siksi, että näissä malleissa kone reagoi painikkeeseen noin 3 sekunnin viiveellä. Tuo viive aiheuttaa sen, että tottumaton käyttäjä painaa painiketta toisen kerran - ja entistä kovempaa...

Mutta, vika ei välttämättä ole niinkään suuritöinen korjata - kiitos sinänsä nerokkaan suunnittelun.

 1.  Irroita verkkojohto seinästä, ja sulje vesihana.
 2. Vedä pesukonetta hieman eteenpäin mikäli mahdollista. (Koneen etuosassa on erikseen laskettava etupyörä, mikä helpottaa siirtelyä: Koneen etuosasta, keskeltä alta pitäisi löytyä vipu. Kun vivun kääntää esiin, laskeutuu samalla etupyörä.) Varo taittamasta tai vetämästä vesi/poistovesiletkuja.
 3. Koneen takana on käyttöpanelin kiinnitysruuvit (torx-kanta). Irroita ne ja käännä käyttöpaneli varovasti koneen luukun päälle. Käyttöpaneliin tulee kaksi johtosarjaa (toinen painikkeille, toinen ohjelmavalitsimelle), Huomioi niiden sijainti sekä asennot, vaikka johdot eivät menekään ristiin. Irroita johtoliittimet.


 4. Kun käännät panelin ylösalaisin, näet painikkeita kiinni pitävät ruuvit (4 kpl). Irroita ruuvit, jolloin painikepaneli irtoaa. Käännä paneli oikein päin pitämällä toisella kädellä painikepanelia paikoillaan, näin eivät painikkeet putoa pois paikoiltaan.


  Irroita painikelevy avaamalla ruuvit

 5. Saatuasi painikelevyn käteen, tarkista että onko kaikki painikkeet ehjät, ja samalla näet myös ongelman katsoessasi painikelevyn yläosan ja alaosan välistä saumaa: Ylälevy on yleensä "pudonnut" alaosan kiinnityksestään, jolloin sauma irvistää. Mikäli näin oli, purista käsin yläosa takaisin alaosan hampaisiin.


  Painikelevyn ylä- ja alaosan välinen sauma


  Näppäimistöpanelin yläosa irroitettuna

 6. Kasaus sitten päinvastaisessa järjestyksessä.

P.S.

Mikäli ohjelmavalitsimessa on tuntunut häiriöitä (esim. kone vaihtelee ohjelmia vierekkäisen kanssa itsekseen ennen käynnistystä), voit tarkistaa samalla myös ohjelmavalitsimen kunnon. Ohjelmavalitsin ohjaa pesukoneen tietokonetta vastusarvojen perusteella, joten itse valitsimessa ei muita komponentteja ole, kuin piirilevy (jossa pintaliitosvastukset), sekä piirilevyn pinnassa olevat hiilikontaktit joita vasten kääntönupin metallinen yhde osuu. Noihin hiilikontaktien väliin saattaa ajan kuluessa muodostua pölyä ja epäpuhtauksia, joiden ansiosta tietokoneelle menee väärää informaatiota. Kontaktipinnat voi pyyhkiä, mutta pure kytkin varovasti. Siellä on pieni jousi sekä metallikuula.


Pesukoneen aivot, eli ohjelmakortti

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: