Ilmamassamittarin puhdistus

Ilmamassamittarin puhdistus on suhteellisen nopea toimenpide, jolla saatetaan parhaimmassa tapauksessa säästyä uuden komponentin ostamiselta tai parantaa suurentunutta polttoaineenkulutusta. Tässä artikkelissa on kuvailtu ilmamassamittarin (MAF,IMM) irroitus ja puhdistus Volvon 2.4l moottoriin.

 1. Varmista, että sytytysvirta ei ole kytkettynä. Odota moottorin sammumisen jälkeen noin 5 minuuttia ennen työhön ryhtymistä.
 2. Irroita moottorille menevä imuletku ilmansuodattimen kannesta.
 3. Irroita ilmansuodattimen kansi avaamalla salvat ilmansuodattimen kotelon etuosasta ja vetämällä kantta varoen eteenpäin samalla etuosaa ylöspäin kääntäen.
 4. Irroita alipaineletkut ilmansuodattimen kannesta, huomioi letkujen järjestys!
 5. Nyt kun ilmansuodattimen kotelo on vapaana, irroita ilmamassamittari irroittamalla sitä kiinni pitävät kaksi 10mm kannalla olevaa pulttia. Vedä varovasti ilmamassamittari irti.
 6. Puhdista ilmamassamittari suihkuttamalla puhdistusnestettä kaikkialle mittarin sisäosiin. Älä käytä rättiä, pensseliä, saati mitään muutakaan apuvälinettä mittarin sisäpuolisiin osiin! Ilmamassamittari on erittäin herkkä komponentti.

  Sopiva puhdistusaine on esimerkiksi CRC:n Bräkleen, jarrulevyjen puhdistussuihke, tai ns. "ilmamassamittarin puhdistusaine" jota myös markkinoilla on.
 7. Anna puhdistusaineen kuivua itsekseen ilman vaikutuksesta.
 8. Asenna mittari takaisin ilmansuodattimen koteloon, huomioi, että mittarissa oleva nuoli osoittaa moottoriin päin ja että tiiviste on paikoillaan ilmansuodattimen kanteen menevässä osassa. Kiristä pultit rannetiukkuuteen.
 9. Laita alipaineletkut takaisin ilmansuodattimen kanteen. Huomioi järjestys.
 10. Laita moottorille menevä imuputki paikoilleen, mutta älä kiristä kiristintä vielä.
 11. Vaihda uusi ilmansuodatin. Likainen ilmansuodatin on suurin syyllinen ilmamassamittarin sekä ilmamäärämittarin vikoihin. Paineilmalla puhdistaminen ei riitä, saatat vain tehdä karhunpalveluksen puhaltamalla pölyn suodattimen imupuolelle.
 12. Asenna ilmansuodattimen kansi takaisin paikoilleen. Asenna ensin kannen takaosan kiinteät kiinnikkeet paikoilleen, ja käännä etuosa paikoilleen. Kiinnitä hakaset.
 13. Kiristä moottorin imuputken kiristin.
 14. Napsauta ilmamassamittarin liitin paikoilleen.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: