Kaasuläppäkotelon puhdistus I

Volvon 2000-luvun bensiinimoottoreissa on käytetty ns. "Drive-by-wire" teknologiaa moottorin ilman annostelussa, missä mekaanista linkkiä kaasupolkimelta kaasuläpälle ei enää perinteiseen tapaan ole, vaan kuljettajan antama toivomus kaasupolkimella välitetään moottorin tietokoneelle, mikä taasen käskyttää sähköisesti kaasuläppäyksikköä (Electronic Throttle Module, ETM) kääntämään kaasuläppää. Tuo yksikkö on kaikkien elektromekaanisten osien tavoin herkkä lialle sekä jäätymiselle, aiheuttaen mitä moninaisempia oireita, kuten vakionopeuden säätimen "tippumista pois päältä", nykimistä, epätasaista joutokäyntiä, sekä vikailmoituksia. Merkkiliike suosittelee yleensä ensimmäisenä kaasuläppäkotelon puhdistusta, mutta tämän voi tehdä helposti myös kotioloissa.

 1. Sammuta moottori, ota virta-avain pois lukosta ja odota noin 5 minuuttia.
 2. Irroita moottorilta ilmansuodattimelle menevä imuputki: Löysää letkunkiristimet ja irroita putki molemmista päistään. Irroita putkessa olevan lisäilmaventtiilin liitin sekä ilmaletkut. Varo, ettei likaa pääse moottoriin.

  Imuputken moottorin puoleinen pää (mihin tuo imuputki tulee) on tämä kyseinen kaasuläppäyksikkö. Huomaa yksikön sisällä oleva messinkinen läppä, sekä ulkopuolelta yksikköön menevä sähköjohto.

 3. Irroita kaasuläppäyksikkö irroittamalla sitä kiinni pitävät 4 12mm pulttia. Irroita yksikkö varovasti, ettei sen ja imusarjan välinen metallitiiviste vaurioidu. Huomioi, että yksikkö on aika painava.

  Yksikkö jää moottoritilaan sähköjohdostaan, sillä sen johtoa ei kannata tämän työn takia alkaa sujuttamaan pois. Puhdistus onnistuu kyllä kun toisella kädellä kannattelee yksikköä.
 4. Ruiskuta puhdistusainetta kaasuläppäyksikön sisäosiin, ja hankaa kertynyt karsta tarkasti pois pienellä maalipensselillä. Kaasuläppää voi puhdistuksen aikana kääntää. Puhdista yksikön sisäpinnat ja kaasuläppä molemmilta puoliltaan.

  Hyviä puhdistusnesteitä ovat esim. CRC:n "Bräkleen", jarrulevyjen puhdistus-spray, tai ilmamassamittarin puhdistusaine.
 5. Asenna kaasuläppäyksikkö takaisin paikoilleen. Muista tiiviste. Jos tiiviste vaurioitui irroittaessa, hanki uusi tiiviste merkkiliikkeestä ennen asennusta. Kiristä pultit hieman reiluun rannekireyteen.
 6. Asenna imuilmaputki paikoilleen: Aseta imuputkeen tulevat ilmaletkut, asettele imuputki moottoriin ja tämän jälkeen ilmansuodattimen kanteen, kiristä letkukiristimet, napsauta takaisin imuputkessa olevan lisäilmaventtiilin liitin.
Mikäli puhdistus ei auttanut ja oireet/vikakoodit ilmoittavat vian olevan kaasuläppäyksikössä, on vika todennäköisesti kaasuläppäyksikön sisällä olevien asentoantureiden hiilipintojen kuluminen. Tämä vika on yleinen vuosimalleissa 1998-2002, joissa on Magneti Marelli -valmistajan kaasuläppäyksikkö. Näitä yksiköitä korjaa muutama yritys suomessa, mutta normaalin kansalaisen järkevin tapa on hankkia uusi merkkiliikkeestä. Ilmeisesti englannista alkuperäisen yksikön saa halvemmalla, joka tapauksessa uusi kaasuläppäyksikkö tulee ohjelmoida autoon merkkiliikkeessä.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: