Imusarjan painemittarin (MAP) puhdistus, Volvo S80

Ilmanpainemittari kontrolloi ruiskutusmoottoreiden imusarjassa ilman ali/ylipainetta, antaen moottorinohjausyksikölle tietoa moottorin kuormituksesta, mitä kautta tietokone osaa annostella oikean määrän polttoainetta. MAP-anturin tunnistaa siitä, että se yleensä sijaitsee moottoritilan reunalla (ei siis moottorissa) ja josta lähtee sekä sähköliitin, että ohuehko alipaineletku moottorin imusarjaan.

Volvon tapauksessa MAP-anturi sijaitsee moottorin edessä, lukkopellissä, ja on helppo irroittaa puhdistusta varten. Anturi on telineessä, mikä on yhdellä yksinäisellä 10 mm pultilla kiinni lukkopellin keskivaiheilla. Irroita anturin johtoliitin sekä alipaineletku, ja tuon pultin irroituksen jälkeen anturi on irroitettavissa.

Puhdista anturi kauttaaltaan esim. CRC:n Bräkleen:llä, jarrulevyjen puhdistus-sprayllä tai ilmamäärämittarin puhdistus-sprayllä. Anna kuivua ilmassa, ja asenna takaisin. Hyvä olisi myös vaihtaa se MAP-anturilta moottoriin menevä alipaineletku, sillä sen vuodot aiheuttavat moninaisia oireita - aina kohonneesta polttoaineen kulutuksesta käyntihäiriöihin ja vikailmoituksiin.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: