Ford Transit -96 2.5 TD

Jakopään hihnan vaihto

Hihnanvaihto kyseiseen malliin vie noin yhden työpäivän. Samalla kannattaa vaihtaa uudet apulaitehihnat, polttoainesuodin (turbomallit), vesipumppu sekä jäähdytinnesteet. Ohjeet ovat turbomallien manuaalisella jakohihnan kiristimellä varustettuihin malleihin, mutta pääpiirteissään toimenpiteet ovat samat kaikissa.

Päivitystä: Transit-harrastaja "Tapsa" kertoili sähköpostitse, että jakohihnan pystyy myös vaihtamaan ilman polttoaineensuotimen tai syylärin/maskin irroitusta. Toki tilanahtaus tuossa toimiessa on ongelma, mutta onnistuu. Itse kuitenkin suosin tuota "pidempää kaavaa", tulee samalla vaihdettua nesteet ja suotimet, ja näkyväisyyttäkin on tarpeeksi.

 1. Irroita maski ruuvaamalla lukkopellissä olevat kaksi tukiraudan ruuvia irti, ja vetämällä ajovalon alalistan muovi ulospäin irti lokasuojista.
  Maskin irroitus: Vedä valojen alla kulkeva osa maskista irti vetämällä sivulle p
  Ota ämpäri valmiiksi viereen ja irroita ajovalopesurien pesuaineletku. Letkuliitos on pikakiinnikkeellä, raota kiinnityskynttä varovasti ulospäin ettei se mene poikki. Ajovalopesurien pesuaineletku
  Maski lähtee nyt pois nostamalla.
 2. Laita astia auton alle jäähdyttimen vasemmanpuoleiseen reunaan. Jäähdyttimen alanurkassa on tyhjennyshana ja -letku, josta nesteet voidaan hallitusti laskea astiaan. Anna jäähdyttimen tyhjentyä rauhassa, mutta huomioi että nestettä tulee yli 11 litraa joten välityhjennyksiä saattaa tarvita.
  Jäähdyttimen tyhjennyshana
 3. Sillä aikaa kun jäähdytin tyhjenee, irroita lukkopalkki (pellinpala jossa kiinni jäähdytin sekä konepellin lukko): Lukkopalkki on kiinni yläpäästään neljällä (kaksi per puoli) 10mm pultilla, sekä alapäästään keskeltä (juuri lukon kohdilta alaspäin) kahdella 10mm pultilla.
  Lukkopalkin yläpään pultit. 10mm kanta.

  Irroita samalla jäähdytin irti lukkopalkista: Jäähdyttimen yläosassa molemmissa nurkissa on 10 mm mutteri, irroita ne.
  Jäähdyttimen yläpään kiinnitys
 4. Irroita jäähdyttimen tuulettimen tuulitunneli, tuuletin, sekä tuulettimen viskokytkin.
 5. Irroita jäähdyttimen ylävesiletku moottorista. Tee samoin alavesiletkulle, kunhan nesteet ovat valuneet astiaan.
 6. Irroita konepellin lukon vaijeri: Lonkota ruuvimeisselillä vaijeri sekä -kaapeli irti uristaan, irroita muovisen vaijerikourun kaksi oikean puoleisinta ruuvia, ja vedä vaijeri pois.
  Nosta lukkopalkki sekä jäähdytin pois autosta.
  Keula ilman lukkopalkkia ja jäähdytintä Moottorin etuosa kun jäähdytin ja lukkopelti ovat irroitettuina.
 7. Löysää vesipumpun (yo. kuvassa ylimmäinen hihnapyörä) sekä hihnan vapaapyörän/viskokytkimen (yo.kuvassa kampiakselin ja laturin välissä oleva hihnapyörä) hihnapyörien pultit (10mm), älä vielä irroita niitä.
 8. Piirrä ylos apulaitehihnojen reitit. Merkitse hihnoihin esim. liidulla niiden pyörimissuunnat, jos aiot asentaa samat hihnat takaisin. Poista ohjaustehostimen hihna löysäämällä ohjaustehostimen alla olevaa "saranapulttia" sekä yläpuolella olevaa "liukupulttia". Tehostinta kääntämällä (3/4" hylsyavain käy yläpuolella olevaan tähtireikään) saat hihnan löysälle. Tee sama laturin hihnapyörälle, mutta huomioi siinä oleva säätöpultti. HUOM! Löysää silti sekä saranapultti, että liukupultti! Säätöruuvi on tarkoitettu ainoastaan avuksi.
 9. Irroita vesipumpun sekä apulaitehihnan vapaapyörän/viskokytkimen hihnapyörät. Tarkista käsin kääntelemällä ja vääntelemällä että kaikkien hihnapyörien laakerit ovat kunnossa.
 10. Irroita jakopään suojamuovit, sekä kampiakselin hihnapyörässä oleva muovitulppa. Aseta vaihteisto vapaalle ja kiristä seisontajarru.

Jatkuu...

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: