Ford Transit -96 2.5 TD

Jakopään hihnan vaihto

...Jatkoa edelliseltä sivulta.

 1. Turbo-mallissa irroita polttoainesuodatin.
 2. Irroita moottorin takaosassa - starttimoottorin ja lohkon välissä oleva kampiakselin asentotunnistin (jos sähköohjattu ruiskutus). Tunnistimen reiän kautta ajoitetaan kampiakseli kohdalleen remontin myöhemmissä vaiheissa.
  Kampiakselin asentotunnistin, johto kytkettynäKampiakselin asentotunnistin, johto irroitettu
 3. Ajoita jakopää: Kierrä kampiakselia myötäpäivään kunnes nokka-akselin (kuva 2) ja ruiskutuspumpun (kuva 1) hihnapyörien ajoitusreiät ovat suurin piirtein ao. kuvien näyttämässä asennossa:


  Kuva 1: Ruiskutuspumpun ajoituskohta (n. klo 12)


  Kuva 2: Nokka-akselin ajoituskohta (n. klo 7)


  Kuva 3: Kampiakselin ajoitus vauhtipyörästä

  Aseta 13mm poranterä (tai vastaava) kohdassa 12 irroitetun kampiakselin asentotunnistimen paikalle reikään. Pyöritä kampiakselia myötäpäivään kunnes huomaat poranterän menevän syvemmälle - ja kampiakselin lukittuvan paikoilleen.
 4. Laita 9mm poranterä (tai vastaava) nokka-akselin hihnapyörän ajoitusreikään. Poranterän tulee mennä ajoitusreiän läpi lohkossa olevaan koloon. Jos näin ei käy, tarkista että kampiakseli on varmasti oikeassa asennossa ja lukittuna.
 5. Laita 6mm poranterä (tai vastaava, tapin koko riippuu sovelluksesta) ruiskutuspumpun hihnapyörän ajoitusreikään. Poranterän tulee mennä reiän läpi pumpussa olevaan koloon. Jos näin ei käy, tarkista muiden ajoitustappien olevan paikoillaan. Tarvittaessa voit kokeilla löysätä ruiskutuspumpun hihnapyörän pultteja, ja hieman käännellä hihnapyörää. Normaalisti hihnapyörän pultteja ei tarvitse löysätä.
 6. Löysää hihnankiristimen pultteja hieman, paina toisella kädellä hihnaa alaspäin pisimmästä välistä, ja kiristä hihnankiristimen pultit uudestaan. Näin saat jakohihnan löysälle ja irroitettua.
  Jakohihnan kiristin, manuaalimalli
 7. Tässä välissä on hyvä vaihtaa vesipumppu: Muista puhdistaa tiivistyspinnat huolellisesti, ja lopuksi tarkista akselista pyörittämällä, että pumppu pyörii normaalisti.
  Vesipumpun pesä
 8. Irroita ja vaihda hihnankiristin. Paina uutta hihnankiristintä esim. rengasraudalla kiristysjoustaan vastaan vasemmalle. Kiristä kevyesti hihnankiristimen pultit.
 9. Asenna uusi hihna mahdollisimman tiukasti vetäen järjestyksessä: Kampiakseli => Nokka-akseli => Ruiskutuspumppu => kiristin. Mikäli hihna ei tunnu osuvan ruiskutuspumpun pyörälle, löysää hieman pumpun hihnapyörän pultteja, asettele hihna ja kiristä pultit.
  Kun hihna on paikoillaan, löysää hieman hihnankiristimen pultteja, jolloin hihna kiristyy. Kokeile vielä peukalolla painaen, että kiristin liikkuu ja kiristä hihnankiristimen pultit.
 10. Poista ajoitustapit, ja kierrä kampiakselia hiljalleen myötäpäivään kaksi kierrosta. Pyörittäessä tuntuu hieman puristustahtien aiheuttamia vastuksia, mutta mikäli tuntuu ettei kampiakseli pyöri, ota pakkia ja tarkista että ajoitus on oikein!
 11. Asettele ajoitustapit uudelleen paikkoihinsa kohtien 13-15 mukaisesti, mutta kierrä kampiakselia ainoastaan myötäpäivään. Jos tapit löytävät paikkansa - hyvä, mutta jos ei, aloita hihnan asennus alusta (kohdasta 19 eteenpäin). Löysää ja kiristä vielä kerran hihnankiristimen pultit. Kokeile kiertää jakohihnaa peukalolla ja etusormella ympäri pisimmästä välistään: Hihnan tulisi taipua noin 90 astetta. Jos alle -on hihna liian kireällä, jos yli - on hihna löysällä.
 12. Poista ajoitustapit, kierrä vielä varmuuden vuoksi kierros kampiakselia. Jos kaikki tuntuu olevan kunnossa, kasaa loput irroitetut osat käänteisessä järjestyksessä takaisin - unohtamatta kampiakselin asentotunnistinta sekä konepellin lukon avausvaijeria. Varo ylikiristämästä apulaitehihnoja.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: