Virranjakajan tiivisteen vaihto

B204i -moottoriin

Tiivisteen vaihtotarve ilmenee öljyvuotona virranjakajan alueelta. Öljy voi kulkeutua venttiilikopan saumaa pitkin pitkällekin poispäin, jolloin saatetaan virheellisesti syyttää venttiilikopan tiivisteen vuotoa.

Virranjakajassa on kaksi mahdollista vuotopaikkaa - rungossa oleva O-rengas mikä vuotaa jakajan ulkopuolelle, ja jakajan akselin akselitiiviste mikä taasen näkyy virranjakajan sisäisenä öljyvuotona.

Kyseisen moottorimallin virranjakaja on aika yksinkertainen ajoitettava, ainoa virheasento voi olla jakajan akselin 180' (puolen kierroksen) heitto, mikä on kuitenkin helposti vältettävissä. Mutta asiaan:

Avaa virranjakajan kansi napsauttamalla sitä pitävät kaksi kiinnikettä ulospäin auki. Merkitse ylös (tai ota digikuva) virranjakajan pyörijän asento, ja mihin sen metallinen pää osoittaa.


Virranjakajan kannen alta merkitään jakajan akselin (pyörijän, kuvassa oranssi) paikka ja mihin se osoittaa.
(Kuvassa irroitettuna venttiilikoppa, sitä ei tarvitse irroittaa tätä toimenpidettä varten.)

Irroita virranjakajan johtoliitin (paina siinä oleva metalliosa sisään ja vedä). irroita jakajan alapuolella oleva 12mm pultti. Jakajan runkoa ei tarvitse tässä tapauksessa merkitä, sillä säätöä ei ole. Vedä jakaja ulos.

 

Jakajan rungossa olevasta urasta löytyy tuo vaihdettava O-rengas, mikäli se ei rikkoutunut irrottaessa. Uudeksi O-renkaaksi käy esim. 26 x 2.5mm. Liu'uta rengas paikkaansa, voitele moottoriöljyllä, ja paina virranjakaja paikoilleen painamalla ja kiertämällä samanaikaisesti. Kiristä kiinnityspultti rannetiukkuuteen, paina virtaliitin paikoilleen.

Samalla on hyvä tarkistaa virranjakajan kannen sekä pyörijän kunto ja uusia tarvittaessa. Joissain tapauksissa pyörijä on liimattu paikoilleen; tällaisissa tapauksissa älä väännä väkisin, vaan ota isot pihdit ja murskaa puristamalla akselin päälle tuleva holkki. Pyörijää ei välttämättä ilmoiteta automallikohtaisesti, mutta se on Bosch:in yleispyörijä pienelle, 10mm akselille.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: