Lämmityslaitteen puhaltimen ja / tai sen etuvastuspaketin vaihto

Saabissa lämmityslaitteen puhallin löytyy moottoritilan ja matkustamon välissä olevasta ilmakaukalosta, pyyhkimien varsien alta. Vaihto vaatii hieman purkua, mutta ei työnä ole kovin paha. Hiiliharjoja ei tietääkseni tähän moottoriin saa erillisenä, eikä yleismallien suorista hiiliharjoista pysty korviketta tekemään kaarevuuden vuoksi, joten kannattaa hankkia kokonaan uusi puhaltimen moottori.

Työ aloitetaan merkitsemällä pyyhinvarsien sijainti esim. sulkien yläpuolelle laitettavalla teipillä. Konepelti avataan, irroitetaan pyyhinvarsien juurissa olevat suojatulpat, sekä niiden alla oleva mutteri, ja nitkuttele pyyhinvarret irti. Sijoita varret niin, että muistat asentaa ne oikeille puolilleen.

Irroita lämmityslaitteen suojaritilä: Irroita konepeltiä vasten tuleva tiivistelista nostamalla. Irroita tuulilasin pesulaitteen letku liitoksestaan. Irroita ritilä alkaen etureunasta. Irroitusta on hankala kuvailla, mutta varovasti vääntelemällä se kyllä irtoaa. Ritilän alta paljastuu itse ilmakaukalo, ja sen keskellä oleva raitisilmasuodatin.


Lasinpyyhkimien alla olevan muovin / ritilän alta löytyy raitisilmasuodin ja pyyhinkoneisto

Irroita tuulilasin pyyhkimien käyttökoneisto: Koneisto on kiinni kolmella 10mm kantaisella pultilla (yksi kummassakin pyyhkijän akselin vieressä, ja yksi pyyhinmoottorin vieressä). Irroita sähköliitin korista työntämällä sitä sivulle päin. Liittimien erotus tapahtuu vipuamalla sen kyljessä oleva viininpunainen lukitusvivusto ylös, ja tämän jälkeen liittimien tulisi erota suhteellisen kevyesti. Nosta pyyhinkoneisto auton ulkopuolelle.


Lasinpyyhkijän moottorin johtoliitin


Raitisilmasuodin.

Poista mahdollisimman tarkasti kaukaloon mahdollisesti kerääntyneet roskat.

Irroita raitisilmasuodatin. Irroita lämmityslaitteen moottorin etuvastuspakettiin menevä sähköliitin ja suodattimen kehys (kiinni neljällä 8mm kantaisella ruuvilla).


Kuvassa raitisilmasuodattimen kotelo, sekä sen sisäpuolella oikeassa alanurkassa lämmityslaitteen puhaltimen etuvastuspaketti


Puhaltimen etuvastuksen, sekä moottorin johdot

Jos vaihdat pelkästään etuvastuspaketin, voit irroittaa sen nyt (merkitse moottoriin menevien johtojen paikat). Jos moottorin, jatka irroittamalla moottorin suojakuori kampeamalla varovasti sen kyljissä olevat hakaset auki.


Näkymä suodattimen kotelon irroittamisen jälkeen


Varsinainen moottori paljastuu kuoren alta. Moottoria kiinni pitävät 2 T20 -ruuviaEtuvastuspaketti

Moottori on kiinni kahdella T20 -torxruuvilla. Irroita ruuvit varoen pudottamasta niitä lämmityslaitteeseen. Nyt moottori lähtee ylöspäin nostaen pois.

Moottorin siipiratas irtoaa, kun asetat asetelman pöydälle moottoripuoli alaspäin puupalikoiden varaan siten, että palikat nostavat asetelman siipirattaasta reilusti ilmaan. Lämmitä moottorin akselia ja siipirattaan liitosta kuumailmapuhaltimella varovasti. Lyö sopivalla tapilla akseli irti siipirattaasta. Asennus tapahtuu lyömällä moottorin akseli siipirattaaseen - muistaen siipirattaan lämmitys.

Kasaus tapahtuu päinvastaisessa järjestyksessä. Moottorin paikalleen saatuasi tarkista puhaltimen pyöriminen, että se pyörii oikeaan suuntaan - eteenpäin (tarvittaessa vaihda moottorille menevien johtojen paikat keskenään). Tarkista, että kaukalon keskellä oleva, moottoritilaan laskeutuva laskuvesiputki on puhdas roskista, ja asenna uusi raitisilmasuodatin. Testaa tuulilasin pesulaitteiston ja pyyhkimien toiminta ja säädä tarvittaessa.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: