Peltor radiokuulosuojaimien korjaus

 Näinkin yksinkertaisessa laitteessa ei juuri montaa vikaa voi olla; yleisemmin radio ei vain yksinkertaisesti toimi, tai sitten sen ääni rätisee tai on toispuoleinen. Peltor on suunnitellut radion elektroniikkaosat hyvin iskuja ja tärinöitä kestäväksi, mutta yleinen vikakohde on sen ainoat mekaaniset osat - varsinkin äänenvoimakkuussäädin.

Tähän artikkeliin pohjautuvan yksilön oire oli totaalinen mykistyminen. Minkäänlaista ääntä ei kuulokkeista kuulunut, ei edes kohinaa. Ensimmäisenä toki koetettiin uusilla paristoilla, mutta mykkänä oli edelleen. Elektroniikka otettiin esiin tempaisemalla kuulosuojaimen oikean puolen korvaa vasten tuleva musta muovikehys irti ja kaivamalla vaahtomuovi pois. Yleismittarilla käytyjen tutkintojen tuloksena päädyttiin yhdistettyyn virtakytkimeen/äänenvoimakkuussäätimeen, jonka kytkinosa ei enää toiminut. Hyppyjohdolla kokeiltaessa radio heräsikin henkiin, mutta äänenvoimakkuutta säädellessä vasen kuuloke heittäytyi satunnaisesti mykäksi, joten vikakohde oli löytynyt. Tosin uuden osan hankkiminen olikin sitten suurempi urakka, sillä pieniä, kytkimellisiä logaritmisia stereopotentiometrejä ei kuuleman mukaan enää nykyään ole saatavilla. Mutta, asia ratkaistiin seuraavin tarvikkein:

  • 1 kpl  2x50kohm logaritminen potentiometri 6mm akselilla (stereopotikka, ALPS RK09712200FS-ELF)
  • 1 kpl miniatyyrivipukytkin (ON-OFF-ON tai ON-OFF), mitä pienempi, sen parempi.
  • Pätkän verran ohutta johtoa (n.0,25 mm2)

Irroitetaan entinen potentiometri kuulokerungosta sekä piirilevyltä/johdinkalvosta. Jos johdinkalvolla olevan version kontaktit eivät ole ehjät, korvaa johdinkalvo johdoilla sekä palalla kytkentälevyä huomioiden johdinten sijainnit. Juota uusi potentiometri piirilevyyn/johdinkalvoon/kytkentälevyyn.


Äänenvoimakkuuspotentiometrin/kytkimen liittimet. 7 & 8 ovat virtakytkimen liittimet (kun radio avataan, tulisi liittimien välisen resistanssin olla 0 ohm. Kytke uusi potentiometri kuten aikaisempikin liittimiin 1-6, ja virtakytkimelle liittimet 7 ja 8.

Juota kytkimelle tuleviin paikkoihin johdonpätkät ja johtoihin tuo vipukytkin. Suojaa juotokset suojalakalla ja tarkista toiminta. Kytkimelle joutuu poraamaan kuulosuojainten runkoon ylimääräisen reiän.


Uusittu äänenvoimakkuussäädin sekä sen oikealla puolella virtakytkin. Kytkennät on tehty kytkentälevyn palaan
Uusittu äänenvoimakkuussäädin sekä lisätty virtakytkin ulkopuolelta.


Päivitystä artikkeliin 8.6.2011

Toinen vastaavanlainen tapaus, WS mallin uudempi versio jossa Bluetooth sekä ulkopuolisten äänien kuuntelulaite, kärsi samanlaisesta ongelmasta. Tässä yksilössä kaikki muut toiminnot toimivat normaalisti, paitsi radio mikä kuului ainoastaan toisesta kuulokkeesta. Yleismittarilla sekä hyppyjohdolla testaus paljasti myös tässä tapauksessa viaksi radion äänenvoimakkuussäätimen.


WS-mallin kuulokojeisto esillä. Uusi vihreärunkoinen kytkin asennettuna, vanha ylhäällä irtonaisena.


Nappuloita on melkein kuin haitarissa... Radion käyttönupissa on nyt hieman pidempi akseli, minkä takia nuppi tulee ulommas. Käyttöä tämä ei haittaa.

Tosin tässä mallissa kun noita nappuloita on kuulokekupit täynnä, ei erilliselle virtakytkimelle löytynyt järkevää sijoituspaikkaa. Näin ollen löysin kuin löysinkin erään teksasilaisen nettimyyntifirman kautta samantyyppisiä - kytkimellä varustettuja logaritmisia potentiometrejä. Toki otin saman tien muutaman ylimääräisen varastoon, jos tarvetta ilmenee.


Päivitystä jälleen, marraskuu 2012:

Digi-Peltorien korjaus (1)

Kolmas tapaus on jälleen hieman erilainen, nimittäin Peltorin digi-radiokuulosuojaimet, joissa oireina oikean puolen täysi mykistyminen, ja myöhemmin myös vasemman puolen kuuloke heittäytynyt pätkimään. Elektroniikka noissa on hieman kehittyneenpää, mutta silti tuo äänenvoimakkuuden säädin vaikuttaisi samalta kuin aiemmissakin malleissa.

Tosin tällä kertaa ongelma ei ollutkaan äänenvoimakkuuden säätimessä, sillä oskilloskoopilla tutkiessa selvisi, että ääntä tulee kyllä kummallekin kuulokkeelle asti mutta ei vain kuulu... Varmistus toisella kaiuttimella, ja näinhän se oli eli itse kaiuttimet olivat kuolleet. Juotokset olivat ehjät, mutta silti kaiuttimien kelat olivat poikki.

Digi-Peltorien korjaus (2)

Digi-Peltorien korjaus (9)

Koetin kysellä Peltoreita tekevältä 3M:n tehtaalta varaosia, mutteivät vastanneet, joten muut konstit käyttöön: Vastaavanlainen (100ohm, 0,1W ja 28mm halkaisijaltaan oleva) elementti ESU 50443 löytyy esim. joistain pienoisrautatielaitteesta, jollaiset onnistuinkin metsästämään englannista.


Korvaavat kaiuttimet ovat esim. ESU 50443

Tosin nuo Peltorin kaiuttimet ovat omanlaisensa modulit, mitkä pitää purkaa: Takana oleva pyöreä muovilätkä irtoaa liimauksistaan esim. kapealla ruuvimeisselillä raapimalla, ja pientä väkivaltaa käyttäen. Uudet elementit voikin sitten liimata paikalleen esim. epoksilla.


Itse elementti löytyy kaiutinmodulin sisältä

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: