Kannentiivisteen vaihto
Saab B204 ja B206 -moottorit

Saabin moottori

Saabin 90-luvun moottoreiden yksi tyyppivika on kannentiivisteen vuodot, mitkä johtuvat sekä kannen kiinnityspulttien löystymisestä (lisätietoja), että lohkon ja kannen vesikanavien eroosiosta. Kannentiivisteen vaihto ei välttämättä ole kovinkaan työteliäs homma, mutta ainakin kolme päivää siihen kannattaa varata koneistuksineen.

Työ aloitetaan irroittamalla akku, sekä tyhjentämällä jäähdytinjärjestelmä. Oikean etupyörän takana oleva muovilappu tulee ottaa ainakin yläosastaan irti, että päästään kampiakselin hihnapyörän pulttia (eli kampiakselia) kiertämään - ratin kääntö täysin oikealle riittää. Jäähdyttimen vasemmassa alareunassa on tyhjennysruuvi, nesteet saa toki ulos alavesiletkun irroittamalla. Huolehdi nesteiden asianmukaisesta jatkokäsittelystä. Purkua jatketaan irroittamalla ilmamassa-anturi (lisätiedot), imuilman resonaattoripönttö, sekä ilmansuodatinkotelo (kolme 10mm kantaista mutteria löysätään).

Merkataan apulaitehihnan reitti paperille ylös, ja löysätään hihnankiristin (Kiristimessä on neliön muotoinen paikka johon 3/4" hylsyavainsarjan jatko sopii. Käännä kiristintä keulaan päin ja laita kiristimessä olevien pitolenkkien välille esim. 4" naula.) Poista hihna ainakin ohjaustehostimen hihnapyörältä, ja irroita ohjaustehostin runko-osastaan irroittamalla pumpun takaa yläosasta pitkä pultti, sekä hihnapyörän takaa yksi pultti - letkuja ei tarvitse irroittaa. Käännä tehostin pakosarjan päälle, ja irroita tehostimen kiinnityskehto.


Apulaitehihna.


Moniurahihnan kiristin. Huomaa hylsyavaimen sopiva kolo, sekä sen vasemmalla puolella lukitusreiät (kuvassa kiristin lukittuna kuusiokoloavaimella)

Irroita öljyntäyttöputken yläosa irroittamalla sen kiinnike kannesta (2 torx30 ruuvia) ja vetämällä/kiertämällä putki ylös pois.

Irroita moottorin vauhtipyörän puolelta johtoliittimet (merkkaa toki ennen irroitusta) lämpömittarin anturille, lambda-anturille sekä virranjakajaan. Irroita johtoliittimien teline.


Johtoliitinteline

Irroita lisäilmaluisti (lisätietoja) letkuineen. Irroita moottorin vauhtipyörän puoleisesta päästä läppärunkoon menevä vesiletku. Irroita kaasuvaijeri sekä jarrutehostimelle menevä alipaineletku (kierrä mutteri auki ja käsittele letkua varovasti, ettei se katkea).Irroita polttoainesuuttimien päällä kulkeva johtokouru (1 torx30 ruuvi molemmissa reunoissa), merkkaa suuttimien johtoliittimet ja irroita ne.


Imusarja.

Irroita imusarja: Imusarjan alla on kannake, jonka Torx -ruuvit kannattaa löysätä molemmista päistään hieman (pääsy moottoritilan apukuskin puolelta). Irroita imusarjaa kiinni pitävät kymmenen 12mm pulttia (paras työkalu kiintoavain, reunimmaiset kaksi pulttia 1/4" hylsy jatkolla), ja nosta imusarja taakse.


Imusarja irroitettuna

Irroita pakosarja. Pakoputkessa olevan jousto-osan ansiosta putkea ei tarvitse irroittaa.


Pakosarja irroitettuna. Huomioi tiivisteen asennussuunta

Irroita vesiletkut sekä virranjakaja (jos on) sylinterikannesta.

Irroita venttiilikoppa (lisätietoja). Kierrä kampiakselia (hihnapyörän 24mm pulttia oikean eturenkaan takaa pitkällä jatkovarrella) myötäpäivään, kunnes hihnapyörässä oleva lovi tulee jakopään kopassa olevan uran kohdalle. Tarkista, että nokka-akseleissa olevat merkit ovat akselipukissa olevien merkkien kohdilla (ketju on yleensä sen verran venynyt, jotta nokkien ajoitusmerkit ovat hieman aikaisella - tämä on normaalia). Jos merkkejä ei näy, kierrä kampiakselia vielä kierros myötäpäivään.

Merkitse ketjun paikka nokka-akseleiden hammasrattaisiin nähden esim. valkolakalla. Irroita jakoketjun kiristin (sylinterikannen alaosassa apulaitehihnan kiristimen yläosassa oleva mutikka) irroittamalla siinä oleva 13mm pultti, sekä sen alla olevat jousi sekä muovitappi, tämän jälkeen irroita kiristimen loppuosa 24mm hylsyllä. Nollaa kiristin painamalla sen nokka sisään toisella kädellä räikkäosaa painaen. Irroita nokka-akseleiden hammasrattaat (pidä 18mm kiintoavaimella ko. akselin takapäästä vastaan, ettei akseli pyörähdä!). Ketjun voi tipauttaa alas, sillä se ei pääse valumaan lohkotasoa alemmaksi. Irroita sylinterikannen pultit ristiin löysäämällä ja nosta kansi irti. Aseta kansi esim. puupalikoiden päälle niin, ettet kolhi avonaisia venttiilejä tai kannen tiivistetasoa.


Nokka-akselin ajoitusmerkit. Merkit eivät mene ihan tasan venyneestä ketjusta johtuen. Tämä on normaalia.


Moottori, kun sylinterikansi on juuri irroitettuna.

Sylinterikansi kannattaa käyttää koneistamossa vähintään lohkotason tasauksessa. TSI -henkilö vaihtaa samalla venttiiliohjurien tiivisteet sekä läppää (hioo kevyesti) venttiilit. Lohkon taso puhdistetaan, ja tarkastetaan mahdolliset vesikanavien syöpymät. Syöpymät kannattaa samalla puhdistaa ja paikata esim. kemiallisella metallilla, toki mahdollisimman tarkka tasoon hionta kannattaa tehdä myös. Mikäli harrastuneisuutta riittää, voi tässä vaiheessa liimata jakopään kotelon uudestaan, kenties myös vaihtaa uuden (uudet) ketjun sekä ohjurit, mutta tässä meneekin sitten aikaa reippaasti lisää...


Lohkon vesikanavan eroosio paikattuna kemiallisella metallilla, sekä hiottuna.


Kannen vastaavan kohdan syöpymät myös havaittavia...

Lohkon sekä koneistetun kannen tiivistyspinnat puhdistetaan rasvasta ja liasta, asetetaan uusi kannentiiviste (tarkista että kohdistussokat ovat lohkossa), tarkistetaan että nokka-akselien ajoitusmerkit ovat kohdallaan, ja asetetaan kansi mahdollisimman varovaisesti paikalleen. Jakoketjun ohjurit saattavat häiritä asennusta, ohjurit voit niputtaa yhteen laittamalla rautalangan kevyesti ohjurien ympärille vetäen ne lähemmäs toisiaan. Kasaus mieluiten uusilla kannenpulteilla kannentiivisteen mukana tulevia ohjeita noudattaen. Ennen lopullista kiristystä kannattaa vielä kokeilla nostaa jakoketju paikoilleen...


Uusi kannentiiviste paikoillaan


Asennuksen helpottamiseksi kannattaa ohjaimet niputtaa yhteen kevyesti rautalangalla. Viritys kannattaa tehdä niin, että sen saa sitten myös helposti auki, kun kansi on paikoillaan.

Laita jakoketju hammasrattaan päälle (huomioi tekemäsi merkit) ja ruuvaa ratas kevyesti paikkaansa. Kun mielestäsi jakopää on ajastettu, kiristä nokka-akselien hammasrattaat 63Nm tiukkuuteen, asenna kiristimen iso osa paikalleen (kiristys 63Nm), sekä sen muovitappi, jousi ja pieni mutteri (22Nm tiukkuus). Kuulet rapsahduksen, kun kiristin esikiristää ketjun. Kierrä kampiakselia varovasti kaksi kierrosta (ilman sytytystulppia). Jos ajoitusmerkit ovat kohdillaan niin homma kunnossa.

Kasaa venttiilikoppa uusin tiivistein, ja loput osat käänteisessä järjestyksessä. Kaada uudet jäähdytinnesteet säiliöön hiljalleen, anna tasaantua hetken ja lisää nestettä tarvittaessa. Käytä moottori lämpimäksi, anna jäähtyä ja tarkista nestetilanne.


Kannentiivisteet (uusi ja vanha) vierekkäin.


Kansi käsittelyssä...


Nokka-akselin laakerikansi. Toinen pulteista toimii öljykanavana (ura kierteessä)


Venttiili ennen...


... ja jälkeen läppäyksen.Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: