Jakopään kannen irroitus, asennus ja tiivistys

 Öljyvuotojen metsästyksessä kannattaa ottaa tarkempaan syyniin myös moottorin jakopään kotelon saumakohdat, vaikka yleensä noita saumoja pitkin valuva öljy onkin peräisin sylinterikannesta, ei ole pahitteeksi myöskään tuon kopan tilkkiminen. Samalla vaihtuu helposti myös öljypumpun O-rengas, kampiakselin öljytiiviste, sekä pienellä lisätyöllä myös jakoketju(t). Jakopään kotelon irroittaminen on hieman isompi projekti kuin mitä äkkiarvaamalta näyttäisi lähinnä rajallisen työskentelytilan takia - mutta ei mahdoton. Tämä työ kannattaa tehdä samalla kannentiivisteen vaihdon kanssa, sillä kotelon yläosan tiivistys tapahtuu kannentiivisteellä.

Työ aloitetaan nostamalla auton etupää ylös pukkien varaan niin, että auton alle mahtuu kunnolla. Suosittelen työn tekemistä autonosturilla, mutta homma on mahdollinen myös ilman sitä. Irroitetaan oikea eturengas, sekä oikean puolen moottoritilan alamuovit. Tyhjennetään jäähdytysjärjestelmä. Irroitetaan ilmansuodattimen kotelo, sekä apulaitehihna kiristimineen.

Löysätään kampiakselin hihnapyörän pultti (24mm kanta): Yksi keino on, että avustaja menee kuljettajan paikalle, kytkee 4-vaihteen ja painaa lujasti jarrupoljinta. Nyt pultin voi avata pitkällä jatkovarrella. Kierretään kampiakseli ajoitusmerkkiin (jos samalla uusitaan jakoketju(t), ajoitetaan myös nokka-akselit [lisätietoja]), ja irroitetaan hihnapyörän pultti sekä hihnapyörä.

Irroitetaan laturin kiinnityspultit (kaksi 8mm kuusiokolopulttia), ohjaustehostin asennuskehtoineen, vesipumppu. Löysätään laturin kiinnityskehtojen takimmaisia pultteja, ja irroitetaan jakopään koppaan menevät pultit. Kammetaan kiinnityskehtoja hieman poispäin jakopään kopasta niin, että kehtojen ohjaintapit nousevat pois kopassa olevista paikoistaan.

Tuetaan moottori ja irroitetaan moottorin jakopään puoleinen kiinike kokonaan pois.

Nyt seuraa ehkä pitkävaiheisin työvaihe, itse jakopään kopan irroitus: Kierretään kaikki kopassa olevat Torx-pultit pois unohtamatta öljypohjan kaksi pulttia. Tässä joutuu kehittelemään kaikenmoisia työkaluja varsinkin runkopalkkia lähellä olevien pulttien irroittamiseksi... Pulttien irroituksen jälkeen kopan tulisi lähteä lonksuttelemalla ja kevyesti vasaralla taputtelemalla pois - toki tiivisteliima sekä öljypohjan tiukka sovitus pistävät hanttiin, mutta lähteä pitäisi.


Kitkerä työvaihe on kotelon ruuvien irroitus... Kuvassa on torx-pala teipattu 8mm kiintoavaimeen, ja se taasen on teipattu isoon pitkään hylsyyn.


Jakopään ketjukoneisto paljastuu, kun kotelo on saatu irti


Jakopää... Kuvassa B206 -moottori, jossa ei tasapainoakseleita.

Kun koppa on saatu irti, voidaan siinä oleva kampiakselin akselitiiviste sekä öljypumpun (pyöreä osa, jossa akselitiiviste on kiinni) O-rengas vaihtaa. Akselitiiviste irtoaa kampeamalla. Öljypumpun O-renkaan vaihtamiseksi tulee pumpun kansiosaa kiinni pitävä lukkorengas irroittaa, tämän jälkeen kansi lähtee ylös vetämällä pois. Takaisin laitettaessa tulee huomioida pumpun kannen kohdistus jakopään koppaan, nuolten tulee olla vastakkain.


Öljypumpun osat. Vasemmalla kansi jossa akselitiiviste, oikealla O-rengas ja akselitiiviste


Öljypumpun hammaspyörästö jää jakopään koppaan. Huomioi öljypumpun kannessa, sekä jakopään kopassa olevat kohdistusnuolet (klo 4 kohdalla)

Kasausvaiheessa jakopään kopan sekä lohkon tiivistyspinnat puhdistetaan. Tiivisteeksi tasopintojen väliin vain anaerobista tiivisteliimaa (esim. Loctite 510) tasainen kalvo kaikkiin kohtiin - myös öljykanavien sekä öljypumpun imureiän ympärille. Liimaa voi laittaa reilumminkin, nimittäin anaerobinen tiiviste kovettuu vain liitoskohdissa. Kantta vasten tuleva osa tiivistyy kannentiivisteellä, mutta kenties tiivistesilikoni toimisi tuossa kohtaa tarpeeksi hyvin.

Kasaus sitten käänteisessä järjestyksessä. Koekäyttö, nesteiden tarkistus, jne.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: