Raitisilmasuodattimen vaihto

 Miltei kaikissa -90 -luvulla ja sitä myöhemmin valmistetuissa autoissa on matkustamoon tulevan ilman suodatin. Yleisimmin tuo suodatin on yksinkertainen paperimallinen, mikä ottaa ilmasta talteen pölyn ja roskat - parempi aktiivihiilellä päällystetty taasen suodattaa lisäksi epämiellyttävät hajut, sekä mikrobit. Kumpikin malli tulee vaihtaa uuteen viimeistään öljynvaihtohuolloissa, mutta suositeltavaa on tehdä vaihto joka syksy. Vanha, tukkoinen suodatin aiheuttaa lämmityslaitteen ilmavirran vähyyttä, hajuja, sadekelillä helpommin huurtuvia laseja ja pahimmillaan se aiheuttaa lämmityslaitteen puhaltimen tai sen etuvastuksen ylikuumenemisen ja rikkoutumisen.

Volvon tapauksessa vaihtotoimenpide on melko yksinkertainen, aikaa menee noin puolisen tuntia ensimmäisillä kerroilla. Pääpiirteissään vaihto tapahtuu näin:

 1. Siirretään apukuljettajan istuin takimmaiseen asentoon, ja varataan jotain pehmeää apukuljettajan oven eteen maahan, sillä työ tapahtuu lähinnä polvillaan kurotellen apukuljettajan jalkatilaan kojelaudan alle.
 2. Ensin irroitetaan takimmainen muovipaneeli (tumman värinen kojelaudan alamuovi, jossa keskellä on jalkatilan valo), mikä on kiinni kahdella Torx-ruuvilla. Muovi lähtee tämän jälkeen varovasti lonkotellen etureunastaan, sekä keskikonsolin reunamuovin limityssaumasta alas.


  Irroitetaan kojelaudan alamuovi: Kuvassa näkyvät 2 torxia pois ja lonkotellaan muovi pois.

 3. Panelin takaa paljastuu musta, neliönmuotoinen muovipaneeli, josta lähtee kuminen vedenjuoksuputki. Kyseinen paneeli on kiinni neljällä torx-ruuvilla - kaksi etuosassa ja kaksi takaosassa. Takaosan ruuveihin ei ruuvimeisselimallinen työkalu sovi, vaan siihen tarvitaan esim. torx-pala ja 8mm lenkkiavain tai 1/4" hylsyavain-torx. Paneeli irtoaa tämän jälkeen etureunastaan alaspäin painaen.


  Irroitetaan suodattimen kuori, 4 torx-ruuvia

 4. Tuon paneelin takaa paljastuu kaksi poteroa, joissa jommassa kummassa (yleensä etummaisessa) on raitisilmasuodatin. Huomioi, että toinen potero on leveämpi. Vedä vanha suodatin alas ja huomioi sen yläosassa oleva viiste.


  Huomaa kaksi mahdollista sijoituspaikkaa: Taaempaan mahtuu leveämpi (aktiivihiili-) suodatin (autom. ilmanlaatujärjestelmän omaavat autot)

 5. Asenna uusi suodatin: Suodattimen viiste-osan alimman puolen tulee olla ylhäällä apukuskin ovea kohti. Työnnä suodatin varovasti paikalleen pohjaan asti.


  Raitisilmasuodattimen asennussuunta. Huomioi yläreunan viiste, tulee yläoikealle.

 6. Asenna musta paneeli paikalleen. Painele varoen nurkat kohdilleen ja kierrä kiinnitysruuvit - mutta ei liian tiukalle.
 7. Asenna toinen (kojelaudan alamuovi) paikoilleen. Ensin kannattaa kohdistella keskikonsolin sivumuovia vasten tuleva liitos. Ruuvit jälleen varovaan tiukkuuteen.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: