Omatekoinen DigiTV-antenni

Monessa paikassa on valitettu digiaikaan siirtymisen aiheuttaneen näkyvyysongelmia - muitten vaikeuksien lisäksi. Mutta tälläkin asialla on kuitenkin kääntöpuolensa, nimittäin digiTV-lähetyksen vastaanottoon ei välttämättä tarvita kummoistakaan antennia.

Tämän artikkelin antennin teko-ohjeet muistuivat mieleeni Tekniikan Maailma - lehdestä (nro 15/2006), jossa neuvottiin sekä tehtiinkin antenni DVD-koteloon. Tein kokeiluna vastaavanlaisen, ja yllättävän hyvin se toimii ainakin tässä n. 50 km säteellä lähettimestä. Mutta itse asiaan:

Tarvikkeet ovat melko yksinkertaiset ja halvat: Tyhjä DVD-kotelo, palanen alumiinifoliota, nitoja, sakset ja puukko (alumiinifolio ei juurikaan niitä tylsyttele), sekä pätkä koaksiaalikaapelia (eli perinteisemmin antenttijohtoa) urosliittimellä.

Ota DVD-kotelon kansilehti pöydälle, ja leikkaa alumiinifoliosta kansilehteä pikkuisen pienempi arkki (folion voi ensin taitella kaksinkerroin, tulee jämäkämpi), ja leikkaa keskusta pois jättäen noin 4cm reunukset. Leikkaa vielä yksi sivu keskeltä poikki, jolloin antenniosa on valmis. Pujottele folioreunus kansilehden paikalle. Tee kotelon saranakohtaan reikä koaksiaalikaapelille.

Valmistele koaksiaalikaapeli: Leikkaa kaapelin pää tasaiseksi, ja kuori vaippaa (ensimmäinen kerros jossa metallipunosta) reippaasti, taittele punos sivulle. Kuori keskikaapelia hieman vähemmän, noin pari senttiä. Vedä kaapeli koteloon tehdyn reiän läpi, ja niittaa nitojalla kaapelin keskijohto alumiinifolion toisen leikkauskohdan päälle kotelon läpi. Tee sama kaapelin vaipalle, nido se leikkauskohdan toiselle puolelle - varo kuitenkaan yhdistämästä kaapelin keskijohtoa ja vaippaa.

Sittenpä ei muuta, kuin antenni kiinni vastaanottimeen ja kokeilemaan eri asentoja, sekä eri kannen aukeamiskulmia. 


Periaatekuva omatekoisesta antennista. Musta osa on alumiinifolio.

 

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: