Partner 2114 sähkökäyttöisen ketjusahan oireilua

Partner sähkösahan edustakuva

Yksi kyseisen mallin suunnittelun kompastuskivistä on sen teräketjua pyörittävä hammaspyörästö, mikä on tehty muovivalusta. Moottorin akselilla oleva hammasratas on ehtaa rautaa, mutta isompi toisioratas on valitettavasti muovia. Laitteen ikääntyessä ja käyttökertojen lisääntyessä muovinen ratas kuluu ja ennen pitkää ensiöratas pyörähtää tyhjää, samalla haukaten toisiorattaasta hampaat. Kulumista lisää liian kireälle kiristetty teräketju, sekä sahaaminen väkisin puuhun pakottamalla. Kestävyyttä lisää myös se, että sahan annetaan käynnistyä rauhassa ennen sahaamista.

Oireen esiaste on se, että käynnistettäessä sahaa, moottori kurahtaakin tyhjää, ts. moottori pyörii mutta teräketju ei liiku. Saha saattaa lähteä käyntiin ja toimia normaalisti, mikäli teräketjua hieman pyörittää ennen käynnistystä: Toisiohammaspyörä pyörähtää terveemmille hampaille, jolloin saha käynnistyy. Inertia pitää ketjun pyörimässä, jolloin ensiöratas ikäänkuin loikkaa huonon kohdan yli. Tosin paremmat hampaat kuluvat nopeasti ja huono alue laajenee.

Jonkinlainen syy insinööreillä on ollut tehdä juuri tuo toisioratas muovista, mutta mikä se syy on? Sitä tuskin kukaan tietää. Tietääkseni uusia toisiorattaita ei varaosana saa (korjatkaa jos olen väärässä), joten korjaus on miltei mahdoton (jos ei sitten vala ihan uutta ratasta itse).


Vaurioitunut, ja hieman parempi toisiohammaspyörä. Vasemmalla kuluneempi.

 Hammaspyörästön saa näkyville hyvinkin helposti: Teräketju, laippa, sekä laipan muovi irroitetaan. Laitteen puoliskot yhdessä pitävät ristipääruuvit irroitetaan ja varovasti suostutellaan puoliskot erilleen. Muovinen toisiohammaspyörä (valkoinen) näkyykin etualalla hyvin selvästi, ja purkautuu irroittamalla hammaspyörän akselilla oleva sokka, ja vetämällä koko paketti pois.


Teräketjun vaihteisto. Purku tapahtuu irroittamalla sokka toisiohammaspyörän akselilta

 Toisiohammaspyörä käyttää myös teräketjuöljyn annostelupumppua: Hammaspyörän sisäkehällä on kalteva "vuoristorata", mikä painaa pumpun neulaa, mikä syöttää öljyä teräketjun laipalle.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: