BMW 2800 -70 kunnostusprojekti
Päivä 2 & 3: Kaasuttimien huoltoa

Pari seuraavaa päivää saatiin kulutettua kaasuttimien parissa. Lieneekö seisonta-aika tehnyt tehtävänsä vai mikä, mutta auton käyntiinlähtö on ollut työn takana joka kerralla: Starttia saa hangata monen monta kertaa ennen kuin moottori jää käymään, eikä senkään jälkeen kestä kaasua kuin vasta pienen lämmittelyn jälkeen. Muistelen, että auton vielä ollessa ajossa moottori yskähteli aina kaasua enemmän annostellessa - selviä oireita kiihdytyspumppujen suuntaan.

Näissä 2500 ja 2800 -malleissa on käytetty kahta kaksikurkkuista Zenith 35-40 INAT -kaasutinta, joista ensimmäinen tarjoilee evästä kolmelle ensimmäiselle sylinterille, ja toinen huolehtii kolmen takimmaisen sylinterin tarjoilusta. Nuo Zenith:in kaasuttimet taisivat olla aikanaan hyvinkin yleisiä, tietääkseni ainakin Opel ja Mercedes-Benz käyttivät 70-luvulla kyseisiä kaasuttimia niin yksittäin, kuin pareina.

Auton mukana tuli varaosa-imusarja kaasuttimineen, mutta tuo oli ilmeisesti otettu tuoreemmasta yksilöstä - nimittäin eroavaisuuksia oli muutamia (muutama ulkoinen seoksensäätölaite, tyhjäkäyntisuuttimien sijainnin muutos, jälkikäynnin estosolenoidi, kiihdytyspumpun mäntä tehty kumista nahan sijaan, imusarjoja yhdistävä alipaineputki jne jne), vaikka rungot olivatkin samat. Suoraan paikalleen niiden laittamisessa olisi joutunut muokkaamaan melkolailla johdotuksia sun muita, lisäksi auton alkuperäisyydelle olisi saanut sanoa hyvästit, joten päädyttiin olemassa olevien kaasuttimien kunnostukseen.

Ensimmäisen kaasuttimen kanssa menikin yllättävän monta tuntia, josta toki suurin osa toiminnan ihmettelyyn ja tiivisteiden tekoon. Muuta vikaa en tässä kaasuttimessa huomannut, paitsi kiihdytyspumpun männän totaalisen jumiutumisen (männän bakeliittia oleva helmaosa oli purrut sylinteriin kiinni niin, että se repeytyi kappaleiksi), sekä rikastimen alipainerasian kalvon pienen vuodon. Varaosat otettiin noista purkukaasuttimista (kiihdytyspumpun laitoin kunnostuksen ajaksi likoamaan jarrunesteeseen), ja tiivisteet leikattiin tiivistepaperista.

Toinen kaasutin oli haasteellisempi irroituksensa puolesta, sillä suoraan kaasuttimen alla oli starttimoottori. Olisi ne neljä mutteria ehkä jotenkin saanut irroitettua, mutta kun tietää että kasaaminen on näistä kahdesta se hankalin vaihe, päätettiin napsauttaa kaasutin irti imusarjansa kanssa. Tässä moottorissa kun on kaksi erillistä imusarjaa - etummaiset ja takimmaiset kolme ovat oma ryhmänsä. Jäähdytinneste sekä kaasuvivusto ovat näitä yhdistävät tekijät - jatkoon muistiin merkittäköön, että paisuntasäiliön pääletku menee taaempaan imusarjaan.

Ihmetystä aiheutti kiihdytyspumpun männän outo osajärjestys: Oliko joltain kunnostajalta tullut virhe, vai onko tuossa toiminnassa jotain sellaista, mitä en ymmärrä... Nimittäin männän alapuolella ei ollut minkäänlaista palautinjousta, kaasuvivustolta tuleva vipu painaa kyllä männän alas, mutta mikään ei sitä ollut palauttamassa enää ylös? Ainoastaan männän yläosassa oleva - ilmeisesti jokin ylituoton ohjaava osio - nousi siinä olevan palautusjousen ansiosta ylös... Laitoin nyt mäntien alle palautusjousen, ja nyt vaikuttaisi kiihdytyspumppujen toiminta olevan sellaista, miten sen pitääkin olla.

Toinen pohdintaa herättänyt osa löytyi kaasuttimen kyljestä: Tähän osaan menee rikastinkellolta haaroittuva virtajohdin (virtaa tulee, kun sytytys on kytkettynä), ja siitä menee läpi banjopultti kaasuttimen kanteen. Purin laitteen, ja havaitsin sen olevan eräänlainen apuilmakanava: Laitteeseen syötettävä sähkö lämmittää sen sisällä olevan kaksoismetallijousen, mikä avaa ylimääräisen ilmakanavan kaasuttimeen.


Eräänlainen lisäilmaventtiili (joka kaasuttimen kyljessä). Tässä on kansi irroitettuna.

 

Zenith kaasuttimet Zenith kaasutin ylhäältä päin


Huomaa, että kannen keskellä on kiinnitysruuvi - ilmansuodattimen kotelon kiinnityspultin alla.

Zenith kaasuttimen kansi poistettu
Zenith kaasutin irroitettuna ja yläosa poistettuna Zenith kaasuttimen alaosa - imusarjaa vasten tuleva laippa Zenith kaasuttimen rikastinlaite Zenith kaasuttimen kansi kuvattuna kiinnityspuolelta

Niin, oma hommansa vielä on noiden säätäminen: Joka ainoaa toimintoa pystyy säätämään niin erilaisilla suuttimilla, kuin säätöruuveja pyörittämällä... Tosin suurin osa noista on miltei mahdoton säätää paikallaan...

 

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: