Tee-Itse paperitiiviste

 Ajoneuvoissa - varsinkin hieman iäkkäämmissä - on monen tason välissä tiivistävänä osana selluloosasta tehty tiiviste. Nämä tiivisteet ovat lähes poikkeuksetta kertakäyttöisiä, sillä ne eivät palaudu kuten kumi tai silikoni. Lisäksi ne pureutuvat lämmön ja liuottimien ansiosta hyvin tiukasti tasopintoihin, jolloinka ne joko pintojen eläessä tai viimeistään irroitusvaiheessa repeytyvät.

Paperitiivistettä voi käyttää myös muun tiivisteen korvaajana hätätilanteissa - jos vain tiivistettävässä osassa on tasopinnat. Hyvä esimerkki tästä on mm. monissa japanilaisissa autoissa oleva termostaattikotelo: Normaalisti termostaatin reunaan asennettava huullettu kumirengas hoitaa tiivistyksen, mutta jos termostaatti täytyy tien päällä poistaa, ei tuo kumi enää pysty tiivistystoimiin.

Paperitiivisteet tehdään normaalisti siihen suunnitellusta tiivistepaperista, mitä kauppaavat kaikki autotarvikeliikkeet. Normaali tiivistepaperi on ruskeaa selluloosapaperia, mitä on saatavissa kahta eri paksuutta. Lisäksi erikoisimmissa liikkeissä on saatavilla kumipäällysteistä paperia, korkkia, jne., mutta tien päällä hätätilassa tiivisteeksi sopii esimerkiksi vihkopaperi, tai vaikka lottokuponki - niitä tosin pitää olla useampi kerros.

Tiivistepaperin paksuus tulisi valita alkuperäisen tiivisteen paksuiseksi, mutta nyrkkisääntönä paksumpi on parempi - tosin se on hieman vaikeampaa leikata.

Paperiin piirretään tarvittavan tiivisteen muotoinen kuvio. Paras keino on käyttää alkuperäistä tiivistettä, mutta jos sitä ei ole tai se repeytyi liiaksi, voidaan kuvio tehdä myös kopioimalla: Yksi tapa on painella paperi lujasti tasopintaa vasten. Paperi on pehmeää ja jonkinlaiset kuviot painuvat siihen. Toinen tapa on painaa paperi lujasti tasopintaa vasten ja hieroa sormin tiivistepaperin päältä - yleensä ne sormet kun ovat sen verran likaiset, että paperiin alkaa piirtyä kopio tasopinnasta. Kolmas tapa on suihkauttaa esim. liuotinainetta tasopintaan ja painella paperi pintaa vasten, tosin tällöin jälki on melko epätarkka.


Paperitiivisteen kopiointia sormella hieroen.


Tiivisteen kuvio piirrettynä mallista

Kun kuvio on saatu paperille, on leikkelyn vuoro: Ensin kannattaa irroittaa muoto paperista ääriviivoja myöten. Kaikkein paras väline leikkaamiseen on katkoteräpuukko, jolla saadaan myös tiivisteen sisäpuolen kuviot leikattua. Ennen muiden osien leikkelyä kannattaa leikata pyöreät kohdat, esim. pultinreiät, irti. Reikämeisti, tai ns. "nahkapaska" ovat paras työväline, mutta poranteräkin välttää. Jos muuta ei ole, voi reiät leikata puukollakin: Reiän yli viillot ristiin, ja sen jälkeen liepeet pois.

Puukkoa kannattaa käyttää huolellisesti. Ei se, että viiltää sormeensa, mutta jos tulee viillettyä tuleva tiiviste väärästä kohtaa...

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: