Acer D2D Recovery -palautusohjelman korjaus

Tietotekniikassa on hyvin tavallista, että ohjelmisto ei aina pelaa hyvin; kun asiat äityvät oikein pahaksi, ei kone enää välttämättä toimi ollenkaan. Tätä skenaariota ajatellen onkin erittäin tärkeää huolehtia tietokoneen sisällön varmuuskopioinneista, joita ainakin uudemmat käyttöjärjestelmät suosittelevat tekemään useastikin.

Varmuuskopioita on kahta eri tyyppiä: Ensimmäinen - ja se tärkein - on omien tiedostojen tallennus: Kaikki muut voidaan jostain aina löytää, mutta ne omat lomakuvat, kirjoitelmat ja piirrokset ovat korvaamattomia.

Toinen varmuuskopio on tietokoneen käyttöjärjestelmän tallennus: Ilman sitä ei tietokoneella paljon tehdä, ja nämä varmuuskopiot suositellaankin tehtäväksi heti, kun kone on ensi kertaa saatu toimimaan kaupasta ostettua. Näitä varmuuskopioita ei tarvitse tehdä kuin kerran - ja yleensä vain kerran ne sallitaan tekijänoikeussyistä tehtävän.

Mutta, jos noita käyttöjärjestelmän varmuuskopiolevyjä ei ole tehty, tai ne ovat hävinneet? Ainakin Acer -tietokoneissa on onneksi se täysin raakakopio talletettuna tietokoneeseen. Kun tarvetta tälle kopiolle on, päästään tehdaspalautus tekemään seuraavasti:

Käynnistä tietokone täysin sammutetusta tilasta. Heti kun ruudulla näkyy liikettä, naputa näppäinyhdistelmää ALT + F10. Näin elvytysohjelman tulisi käynnistyä.

Jos ohjelma ei lukuisista yrittämistä huolimatta käynnisty, voi olla että järjestelmän BIOS:sta on tuo toiminto otettu pois päältä. Käynnistä BIOS -apuohjelma painamalla tietokoneen käynnistyessä heti kun ruudulla liikettä on, näppäintä DEL (Delete). Etsi sieltä valikoista sanoja "D2D", tai "Recovery" - älä koske muihin kohtiin.

Jos tuollaista kohtiota ei BIOS-valikosta löytynyt, on mahdollista että kiintolevyn aloitussektoreita on jossain välissä muutettu. Acerin palautusohjelman aloitusparametrit sijaitsevat todellisen (esimerkiksi C:) aseman alussa - samassa sijainnissa missä käyttöjärjestelmän aloitusparametritkin. Nuo parametrit muuttuvat lähinnä silloin, kun asennetaan tai päivitetään käyttöjärjestelmä - tai virus on sitä muokannut. Tällaisessa tapauksessa tehtävät toimenpiteet ovatkin sitten jonkin verran laajemmat:

Ensin täytyy tarkistaa, onko tuota piilotettua varmuuskopiota enää olemassa levyllä: Tähän tarvitaan jokin FDisk -kaltaisista partitioita muokkaava ohjelma, millä tarkistetaan löytyykö kiintolevyltä noin 3-6Gt piilo-osiota. Jos sellainen löytyy, voidaan jatkaa:

Tuo kyseinen osio käyttää yleisimmin 0x12 (eli Compaq diagnostic) -tiedostojärjestelmää. Tämä tulee muuttaa "Boot flag" -asetusta käyttäen FAT32 -järjestelmäksi (0x0C), ÄLÄ KUITENKAAN ANNA OHJELMAN POHJUSTAA OSIOTA! Ainoastaan boot flag:ia muutetaan.

Jos käyttöjärjestelmän sisältänyt osio on jälkeenpäin muutettu NTFS -tiedostojärjestelmälle (esim. käyttöjärjestelmän päivityksen yhteydessä), tulee se muuttaa takaisin FAT32 -järjestelmään. Tämä tapahtuu helpoiten poistamalla kyseinen osio, ja tekemällä sen tilalle uusi FAT32 -osio. Kun tietokone on käynnistetty uudestaan, alustetaan tuo järjestelmän sisältänyt osio.

 1. Tämän jälkeen käynnistetään Windows. Jos koneessa oleva käyttöjärjestelmä ei toimi, voidaan käyttää Ultimate Boot CD For Windows -pakettia. Windowsin käynnistyttyä tulisi tiedostonhallinnassa näkyä nyt myös tuo varmuuskopio-osio. Etsitään tuosta osiosta kansio, jossa ovat tiedostot "mbrwrdos.exe" sekä "rtmbr.bin". Avataan komentokehoite (Win+R ja suorita ohjelma "cmd.exe"), ja kirjoitetaan

  D:\tools\mbrwrdos.exe install D:\tools\rtmbr.bin

  jossa D:\ on varmuuskopio-osio, ja tools on kansio, missä sijaitsevat kyseiset ohjelmat.
  Huom! Jos "mbrwrdos.exe" tiedostoa ei löydy, etsi tiedostoa "mbrwrwin.exe".

  Käynnistä nyt kone uudestaan ja kokeile toimiiko elvytysohjelma.
 2. Jos Windowsia ei voi käynnistää, eikä UBCD4Win -ohjelmapakettia ole, on vielä toivoa: Etsi varmuuskopio-osio ja sieltä tiedosto "mbrwrdos.exe". Tuo osio on todennäköisesti D:, mutta jos osiota ei löydy, voi olla että tarvitset sen löytämiseen ohjelmaa NTFS4DOS.

  Jos tiedosto löytyi, siirry tiedoston sisältävään kansioon ja aja komento
  mbrwrdos.exe install rtmbr.bin
 3. Jos kaksi edellistä vaihtoehtoa eivät onnistu, on vielä yksi keino: Linux:in LILO-loaderilla voit kenties onnistua käynnistämään elvytysohjelman.

Tehdaspalautus eteneekin sitten ohjeiden mukaisesti. Tosin loppuun tärkeä huomautus:

Nämä toimet saattavat tuhota kaikki tietokoneen kiintolevyn tiedostot, joten käytä ohjeita harkiten!

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: