Case: Vista kaatuilee käynnistyksen aikana

Seuraavanlainen tapaus tuli eteen: Yllättäen, ilmeisesti automaattisten päivitysten jälkeen ei Windows Vista -käyttöjärjestelmällä varustettu tietokone enää käynnistynyt normaalisti. Aloitus sujui aivan normaalisti, mutta juuri ennen kuin yleensä ilmestyy työpöytä, tietokone yhtäkkiä sammuu. Sama toistuu yrittäessä uudelleen, eikä toistuvat käynnistysyritykset tuottaneet tulosta.

Vistan eräs ominaisuus on, että käynnistyksen yhteydessä tapahtuvassa kriittisessä virheessä näytetäkään perinteistä "siniruutua", vaan tietokone sammutetaan kuin töpselistä vetäen. Sinällään ominaisuudessa on ideaa - ei näytetä normikäyttäjälle virheilmoitusta mistä hän ei kuitenkaan mitään ymmärrä, mutta ominaisuus tuo mukanaan hämmennystä.

Kun tuo toiminto poistettiin tilapäisesti käytöstä painamalla käynnistyksen alussa F8 -näppäintä, ja valitessa "Poista käytöstä automaattinen uudelleenkäynnistys järjestelmävioissa", alkoi käyttöjärjestelmä paljastamaan ongelmaansa. Kun Windows yritti käynnistyä, tuli siniruutu esille, jossa STOP-koodi 0X0000C1F5.


Käynnistyksen virheilmoitus

 Kyseinen koodi on valitettavan yleinen Vistalla, ja yleisimmin tarkoittaa että $TxfLog -tiedosto - mikä pitää lokia osion tiedostosiirtymistä - on vioittunut. Tuon järjestelmätiedoston korjaamiseen tarvitaan Linux, ja Vistan asennuslevy, joilla kikkailemalla voidaan tuo tiedosto tehdä uudelleen:

Linux:lla etsitään ensin Vista-osio:

ls -l /dev/disk/by-label

Tämän jälkeen liitetään osio käyttöön:

ntfs-3g /dev/sdaX /mnt/windows

Tai, jos tuo ei toiminut, ajetaan

ntfs-3g /dev/sdaX /mnt/windows -o force

jossa sdaX:n X on vista-osion tunnus. Tarkistetaan tuliko oikea osio liitettyä kokeilemalla

ls /mnt/windows

jolloin pitäisi tuttuja C:aseman juuritiedostoja ja kansioita listautua. Tämän jälkeen navigoidaan piilokansioon

cd /mnt/windows\$Extend

ja jatketaan alikansioon

cd \$RmMetadata

ja tarkistetaan etsimämme tiedoston olemassaolo listaamalla kansion sisältö:

ls

Listauksessa tulisi näkyä tiedosto $TxfLog. Tämä tiedosto poistetaan komennolla

rm -rf \$TxfLog

Varmistetaan tiedoston poistuminen "ls" -komennolla, jos tiedosto poistui, voidaan tietokone käynnistää uudestaan:

cd /

umount /mnt/windows

init 6

Tämän jälkeen tarvitaan Vistan asennuslevy, minkä kanssa tietokone käynnistetään. Asennusvalikosta valitaan "Korjaa tietokone". Ohjelma tuskin löytää edeltäviä Vistan asennuksia, mutta klikataan "Seuraava" ja valitaan palautusvaihtoehdoista kohta "Käynnistyksen korjaus".

Korjaus kestää jokusen minuutin, mutta jos mitään ei tapahdu yli varttiin, käynnistetään tietokone uudestaan ja yritetään paremmalla onnella.

 

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: