Huulitiivisteen korjaus käyttäen hitsauspuikkoja

 Huulitiivisteitä käytetään monissakin eri tarkoituksissa, kuten mm. autoissa korisaumojen peittona tai avattavan ikkunan/oven tiivisteenä. Tiiviste pysyy paikoillaan siinä olevan uran avulla: Ura painetaan korin/ikkunan huullokseen.

Tuo huulitiivisteen uran puristus tuppaa ajan saatossa häviämään: Joko tiivisteen sisällä oleva metalli ruostuu, tai muovin ollessa kyseessä aika sekä aurinko saavat muovin haurastumaan. Tällöin tiiviste alkaa ikävästi repsottaa, eikä enää pysy huulloksessa. Paras korjaus on uusia koko tiiviste, mutta mikäli se on muuten moitteettomassa kunnossa eikä korjauksen ulkonäöllä ole merkitystä, voidaan tiivisteen otetta parantaa ylimääräisellä metallilla.


Tästä lähdettiin. Tiiviste repsottaa ikävästi ja aiemmat kiinnitysyritykset ovat jättäneet liimajälkiä lasiin.

Ohjetapaus on Deutz Fahr -traktorin oven tiiviste. Ovi on muotoiltua lasia, jota kiertää huulitiiviste. Tuo tiiviste on irronnut alaosastaan ja repsottaa ikävästi, varsinkin kun tiivisteen leikkauskohta sattuu sijaitsemaan samassa paikassa.

Otetaan avuksi hitsauspuikko: Raaputetaan puikon päällyste pois, jolloin jäljelle jää paksua, noin 2mm levyistä tankoa. Taivutetaan tangon pää U -muotoiseksi, ja leikataan sakara poikki noin listan syvyiseksi.


Tehtävä U muotoillaan tiivisteeseen sopivaksi

 Leikattu U painetaan huulitiivisteen uran päälle, ja raotetaan U:n sakaroita sen verran että huullos mahtuu jämäkästi uraan.


Tehdyt pidikkeet painetaan uran päälle esim. pihdeillä

Tiivisteen päädyt voi liimata yhteen pikaliimalla.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: