Keittiöhanan juurivuodon korjaus (Oras)

 Ikääntyessään kääntyvällä syöksyputkella varustettu hana tuppaa vuotamaan syöksyputken juuresta, samaa oiretta voi ennakoida myös syöksyputken nahkea kääntyminen tai syöksyputken väljyys. Ohjeistus on tehty Oraksen keittiöhanan pohjalta, mutta voi olla soveltaen käytettävissä myös muissa toteutuksissa.

Ensimmäinen toimenpide on laskea pesualtaaseen hieman lämmintä vettä, ja sinne sekaan loraus pesuainetta.

Itse hanaa lähdetään purkamaan kampeamalla varovasti hanan päällä oleva suojakuppi irti ja avaamalla kupin alta löytyvä kahvan kiinnitysruuvi (yleensä litteäpäinen). Mikäli irtonaista suojakuppia ei ole, on kiinnitysruuvin todennäköisin sijainti kahvan alapuolella olevan mustan merkkilätkän (sininen/punainen) alla - lätkä lähtee samoiten kampeamalla. Nostetaan kahva ylöspäin pois.


Hanan kahvan kiinnitysruuvi pilkistää suojakannen alta

Ensimmäinen vian mahdollisuus syöksyputken löysyyttä ja/tai vuotoa silmällä pitäen on syöksyputkea kiristävän mansetin löystyminen. Tuo mansetti on siis se seuraava krominen "holkki" kahvan jälkeen. Kokeile kiristää mansettia kiertämällä sitä myötäpäivään. Älä käytä tiskirättiä kummempaa työkalua!

Jos kiristäminen ei tuottanut toivottua tulosta, tai nyt syöksyputkea ei pysty enää käsin kääntämään, jatka eteenpäin:

Syöksyputken ja hanan runko-osan vastakkaiset pinnat ovat messinkiä. Tuo messinki imee itseensä tehokkaasti likaa, mikä aiheuttaa ajan myötä vuotoa sekä syöksyputken nahkeaa liikkumista. Messinkiosat voi yrittää puhdistaa vesihionnalla - mutta liikaa hiontaa on vältettävä.

Kierretään syöksyputken yläpuolella oleva kromimansetti irti vastapäivään ruuvaten. Mansetin jälkeen on muovinen kartioholkki (toimittaa yläpuolen kiristyksen), suostutellaan tuo muoviholkki myös irti. Tämän jälkeen itse syöksyputki lähtee pois nostamalla samaan aikaan sivulle päin käännellen.

Kun syöksyputki on saatu irti, ei suotta lasketa sitä kädestä, vaan tarkastellaan sen sisäpuolisten messinkipuslien kunto: Kirkas messinki tulisi näkyä siellä molemmin puolin syöksyputkea. Mikäli siellä näkyy vain tummaa (mikä on todennäköistä), tulee nuo pinnat hioa. Käytössä parhaaksi on koettu vesihiomapaperi n:o 400 karkeudella. Hionnassa toki maltti on valttia, aivan joka kohtaa ei tarvitse kirkkaaksi hioa, laajalla tasaisella pyörityksellä tulee parasta jälkeä.


Hiotaan syöksyputken sisäosat kirkkaiksi


Valmis syöksyputken puslasto

Tämän jälkeen keskitytään runko-osan käsittelyyn. Siellä on kaksi kumista huulitiivistettä - suostutellaan nämä tiivisteet pois (mikäli vanhat tiivisteet tulevat takaisin, tulee niiden paikka merkitä muistiin). Huomioidaan tiivisteen asento: Huullos tulee kohti syöksyputkea.

Kun tiivisteet ovat poissa, hierotaan rungon messinkiosat kiiltäviksi. Puhdistetaan holkit, puslat ja tiivisteet. Kasataan hana päinvastaisessa järjestyksessä (kumitiivisteiden huullokset kohti syöksyputkea), ja kiristetään kromattu mansetti rannetiukkuuteen. Syöksyputken tiiveyden voi kokeilla vielä ennen kahvan asentamista kääntämällä käsin säätönuppia.


Hanan runko-osa ennen käsittelyä. Kuvassa myös tiiviste huuliosa ylhäällä.


Runko-osan messinkiosat kiillotettu.

Painetaan kahva paikoilleen, kokeillaan kylmä-kuuma ääriasennot, että kahva on keskellä ja kiinnitetään ruuvi sekä peitelätkä.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: