Korvakuulokkeiden 3,5mm plug -liittimen uusinta

Pienten korvakuulokkeiden kaksi yleisintä hajoamissyytä ovat joko korvapehmusteiden haurastuminen, tai johdon katkeamisesta johtuvat äänen katkomiset; pienen luokan korvakuulokkeet tai korvanapit ovat hyvin usein "reissussa mukana", ja reissussahan rähjääntyy... Johtoja ei saisi koskaan vääntää tiukille mutkille tai vetää niistä, koska johdon sisällä kulkevat alle neljäsosamillin paksuiset johtimet eivät tuota kestä - mutta repussa tai taskussa kulkiessaan noinkin pääsee helposti käymään.

Useimmiten kuulokkeiden vikaantuessa nakataan vanhat roskiin ja hankitaan uudet tilalle. Näin yleensä onkin viisainta, sillä kuulokkeet kun ovat normaalisti varsin lähellä ihmiskehoa, siitä lähtevät eritteet ja kuonat kertyvät kuulokkeiden korvaosiin - otollisin paikka bakteerien kasvulle.

Tässä tapauksessa korjaus kuitenkin oli järkevin ratkaisu: Kuulokkeet olivat melko uudet, hieman kalliimpaa mallia, ja vikana oli ilmeisesti johdosta vetämisen seurauksena rikkoutunut liitin. Uusi, parempaa materiaalia oleva liitin kustantaa huikean 1,2€. Lisäksi toki hieman näpräystä hiusten paksuisten johtimien juottamisessa, mutta alle tunnin homma joka tapauksessa.


Vanhasta plugista oli liitinosa irronnut.

Yleisin kuulokkeen liitin on 3,5mm plugiliitin (TRS-liitin), mikä yhdistyy esim. tietokoneen tai kannettavan soittimen jakkiin. Isommissa, ns. Hi-Fi laitteissa käytetään samaisen liittimen isoveljeä, 6,3mm plugia. Näitä irtomallisia löytynee audiotarvikkeita tai elektroniikan komponentteja myyvistä liikkeistä. Liittimissä on vaihteleva määrä "kanavia", kannattaa katsoa vanhasta liittimestä kuinka monta mustalla rinkulalla eristettyä kontaktia löytyy liittimen päästä. Yleensä kuulokkeet ovat 3-kanavaisia (vasen kuuloke, oikea kuuloke, maa).

Kuulokejohdon päästä napsaistaan pieni pätkä varmuuden vuoksi pois, minkä jälkeen johto kuoritaan erityistä varovaisuutta noudattaen. Johtimien päät on helpointa laittaa liittimeen sellaisenaan ja kolvilla sulattaa juotosvaiheessa johtimien eristeet pois.

Stereoplugissa on kolme "kanavaa" eli liitosta: Ensimmäisenä tulee juuriosa, mikä on normaalisti maajohtimelle. Keskellä on rengas, mihin kytketään stereokuulokkeissa oikea kuuloke. Kärkiosa on sitten taas taasen tarkoitettu vasemmalle kuulokkeelle. Johtojen järjestyksen arpomista ja juottamista helpottaa liittimen laitto esim. tietokoneen äänilähtöön; balanssisäätimellä voi määrätä kumpaan korvaan ääni tulee - ja kytkeä johdot sen mukaan.


Uuden liittimen rakentelua

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: