Kärcher painepesurin kevätherätyksiä

Kärcher painepesurin yleiskuva

Ties monenko vuoden jälkeen kärrättiin Kärcher jälleen pesupaikalle, ja uhmakkaasti kytkettiin vesi- sekä sähkölinja laitteeseen. Tähän saakka homma näytti lupaavalta - ei vesivuotoja, eikä savujakaan, mutta asia hieman mutkistui käden kääntäessä virtakytkintä: Poksahduksen jälkeen ei ollut enää eloa koko paikassa, ja sulakehan siellä taulussa oli antautunut...

Oletettiin, että pumppu oli jumiutunut seisoessaan, ja tarkistettiin asia: Pumppuosan päädystä vesiletkut irti, samoiten muovisuoja, ja tämän jälkeen itse pumppuosa irtoaakin neljän Torx-ruuvin aukaisulla. Lohkoa irti kammetessa havaittiin epäilysten olleen oikeat, nimittäin osa piti paikkansa melko tiukasti. Lopulta lohko-osa kuitenkin irtosi. Männät näyttivät olleen kunnossa, eikä messinkiset sylinteritkän näyttäneet pahalta. Lohkon ollessa irti kokeiltiin uudestaan uudella sulakkeella, ja koneisto lähtikin ongelmitta käyntiin. Joten rätillä hieraistiin mäntien tiivisteet puhtaiksi, ja lohko takaisin kiinni.


Lohko irroitettuna

Uudelleen testatessa pesuri tärähti käyntiin, ja vesikin tuli oikeasta paikasta oikealla paineella. Tosin pesuaineannostelija ei ensin toiminut ollenkaan, joten seuraavaksi se tarkastelun kohteeksi: Annostelijahan toimii ejektoriperiaatteella: Veden virtaus imee pesuainetta säiliöstä imuputkea pitkin säätimen kautta silloin, kun paine on alhainen. Paineveden joutumisen pesuainesäiliöön estää annostelijan ja pesuaineputken liitoksessa oleva kuula, mikä ylipaineessa työntyy pesuaineputkea kohti sulkien sen. Tässä tapauksessa oli tuon kuulan pesä hapettunut sen verran umpeen, ettei kuula enää veden virtauksen johdosta liikkunut, aiheuttaen joko imun toimimattomuuden, tai paineveden pääsyn pesuainesäiliöön.

Kuula korvattiin uppokantaisella peltiruuvilla: Ruuvin jenkaosa hiottiin tasaiseksi tapiksi, minkä ylimääräinen - liittimestä yli menevä osa leikattiin pois. Ruuvi asetettiin liittimeen tappiosa kohti pesuaineletkua, jolloin veden paine työntää ruuvin kohti letkua: Kartiomainen uppokanta sulkee veden kulun pesuaineletkuun, kun taas imu päästää ruuvin vetäytymään ja pesuaineen virtaamaan.


Pesuaineannostelijan pesuaineletku. Ruuvin tappiosan halkaisija on huomattavan pieni, että se pystyy liikkumaan.

Kärcher painepesurin pesuaineannostelijan yksisuuntaventtiili eli ruuvi

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: