Briggs & Stratton - moottorin vianetsintää

Sytytystulppa

Briggsin moottorit ovat varsinkin huollettuina varsin varmatoimisia vehkeitä. Ilmansuodattimen pesu, sytytystulpan vaihto ja öljynvaihto ajokauden alussa takaavat melko huolettomia ajoja pitkään- mutta ei ikuisesti...

Yleisimmät viat näissä perinteisemmissä ruohonleikkureiden moottoreissa ovat

  • polttoainejärjestelmän ongelmat (Moottori käynnistyy huonosti, käy huonosti ja savuttaa)
  • sytytysjärjestelmän ongelmat (Moottori ei käynnisty, tai käy huonosti, aivastelee - tosin harvemmin näissä nykyisissä [mm. Magnetron] järjestelmissä)
  • mekaaniset ongelmat (Huono käynnistyvyys kuumana, voimattomuus, öljynkulutus)

Tällä kertaa ongelmana oli 3,5Hp mallinen Magnetron, mikä kävi hyvin kunnes polttoaine loppui. Uudella tankillisella moottori kävi epätasaisesti, aaltomaisesti ja savutti mustaa savua. Sytytystulppa oli karstainen ja vanha, joten ensin vaihdettiin se ja puhdistettiin ilmansuodatin: Ongelma ei poistunut.

Tämän jälkeen katseet kohdistettiin kaasuttimeen. Kaasutin irtoaa tässä mallissa yhdessä tankin kanssa, yhdistelmä on kiinni kahdella 10mm pultilla, ja kaasuläpälle menevä tanko irtoaa samalla kun pakettia käännellään irti moottorista. Muihin kaasuvivuston osiin ei tarvitse - eikä kannata - koskea laisinkaan.


Irroita tankin takasivun ruuvi


Irroita tankin keskipultti.

Tässä mallissa, jossa käynnistysrikastus tehdään käsin pumpattavalla kalvolla, kannattaa katsoa pumppukalvon kunto. Samoin tämän mallin kaasuttimen purku tehdään ns. normaaliasennossa - eli tankki alapuolella. Jos kyseessä on rikastinläpällinen malli (ei käsin pumppausta), purku tapahtuu tankki ylösalaisin.


Irroita tasaisesti järjestyksessä kaasuttimen ristipääruuvit

Kaasuttimen ja tankin väliset ruuvit irroitetaan ja kaasutin nostetaan pois. Puhdistetaan tankissa oleva polttoainekammio (esim. rievulla), ja kaasuttimessa oleva pääsuuttimen siivilä. Katsotaan, ettei kaasuttimessa ole halkeamia.


Kaasutin purettuna

Kun kaikki osat on puhdistettu, kasataan kaasutin uudella kalvotiivisteellä. Jos tiivistesarjan mukana on kalvotiivisteen lisäksi paperitiiviste, laitetaan tankkia vasten ensin kalvotiiviste. Tarkista, että kaasuttimessa oleva jousi on paikoillaan (huomioi varsinkin rikastinläpällisessä mallissa, että jousi tulee kaasuttimen puolelle kalvoa), ja asetetaan kaasutin paikoilleen. Käännä kaasuläppä täysin auki-asentoon, ja kiristä kiinnitysruuvit noin rannetiukkuuteen (ei liian kireälle) ns. kellonkiertojärjestyksessä aloittaen kaasuläpän akselin vierestä.


Uusi tiivistesarja


Huomioi tiivisteiden järjestys kasatessa

Ennen kaasuttimen asennusta kokeile, että moottorin imuputki (se paksumpi putki) ei heilu. Jos putki tuntuu olevan löysällä, tulee putken ja moottorin välinen laippatiiviste uusia. Tarkista myös, että huohotinputken ja kaasuttimen välinen kumiputki on ehjä.

Tarkista vielä ennen ilmansuodattimen asennusta, että kaasuläpän käyttövipu tuli oikein asennettua, ja että kaasuläppä liikkuu suht vapaasti sitä käännettäessä.

Tässä tapauksessa viaksi osoittautui kaasuttimen ja tankin välinen kalvotiiviste: Tiivisteessä oleva kalvo toimii polttoainepumppuna, ja siinä oleva pienikin repeämä saa aikaan joko moottorin käymisen rikkaalla tai sitten liian laihalla. Itse kalvossa ei äkkiseltään näkynyt mitään vikaa, mutta tarkempi tarkastelu osoitti toisin.

Kuulemani mukaan nuo tiivisteet ovat kulutustavaraa, ja vaihtovälikin on lyhentynyt nykyisten alkoholia sisältävien polttoaineiden ansiosta, joten vikakohde on todella yleinen.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: