Jarrujen kunnostus Deutz Fahr -traktoriin

Kyseisessä traktorissa jarrut ovat sijoitettuna erilliselle väliakselille, minkä ansiosta huolto on hieman helpompi toimenpide normaaliin verrattuna. Käyttöjarru on toteutettu levyjarruin kahdella ATE:n jarrusatulalla per pyörä ja seisontajarru on rumpujarru, missä jarrukenkiä käytetään vivustoilla ohjatun levittimen avulla.

Seisontajarrun ollessa heikkotehoinen, kannattaa ensin kokeilla säätämistä - koska noita harvemmin tulee säädettyä, ja toisaalta seisontajarrukenkien vaihto on hieman isotöisempi - eikä jarrukengät ole välttämättä hyllytavaraa... Säätö tapahtuu seuraavasti:

  1. Nosta traktorin takapää ylös ja tue huolellisesti.
  2. Irroita takapyörät, sekä aseta vaihdetanko vapaa-asentoon samoin kuin nelivedon vipu.
  3. Vapauta seisontajarru ja vedä se kiinni ensimmäiseen naksahdukseen.
  4. Kokeile pyöriikö pyörännavat. Jos ei, kiristä jarrukenkien levittäjälle menevässä tangossa olevaa säätötankoa (vanttiruuvia) sen verran, että pyörää saa juuri ja juuri käsivoimin pyöritettyä. Tee tämä molemmille puolille. Jos säätövarat eivät riitä, tulee jarrukengät uusia.
  5. Vapauta seisontajarru. Kokeile, että pyörät pyörivät vapaasti. Pientä kahinaa saa kuulua, mutta jarrujen ei tulisi vastustaa. Löysää säätöä hieman tarvittaessa.
  6. Kiristä säätötankojen mutterit ja asenna pyörät paikoilleen.


Säätötanko, kuvassa alapää irroitettuna.
Kiristystä varten tankoa ei tarvitse irroittaa, sillä toinen pää on vastapäisellä kierteellä - kierretään vain tangosta.

Käyttöjarrujen pitämättömyyteen pätevät taasen samat vianetsintäohjeet, kuten henkilöautoissakin: Tarkistetaan jarruputket, vaihdetaan tarvittaessa jarrunesteet ja suoritetaan ilmaus. Jarrusatuloiden männät tai liukutapit saattavat olla jumissa. Samanlaiset jarrut löytyvät Volkswagen LT -pakettiautoista, joista ainakin jarrupalat ovat yhteensopivat. Myös IKH:n myymälöistä saa yhden pyörän sarjan n. 25€ hintaan.

Mikäli jarruihin joutuu enemmän kajoamaan, tässä ohjeistusta:

Takapyörien kiinnityspultit löystetään, minkä jälkeen traktorin takaosa nostetaan ilmaan ja tuetaan tukevasti. Pyörät irroitetaan jolloin nähdään jarrujen toteutus jo paremmin:

Jarrujärjestelmä

Jarrulevyn päällä oleva suojapelti kannattaa irroittaa (kaksi 24mm pulttia) - jos se on mahdollista. Ilmausruuvit kannattaa jo tässä vaiheessa kokeilla löysätä, jottei sitten ilmaustilanteessa tule yllätyksiä... Jarrupalat poistetaan naputtamalla satulan läpi menevät liukutapit pois vasaralla sekä lyöntituurnalla, yläpuolisessa satulassa on satulassa kiinni peltinen peitelappu mikä irtoaa kampeamalla. Liukutappien poiston jälkeen irtoavat jousilevy sekä palat kitinänestolevyineen naputtelemalla ne ulos.


Jarrupalojen purku: Liukutappien alla on jousilevy, ja reunoilla jarrupalat.


Ota jarrupaloja irroittaessa huomioon kitinänvaimennuslevyjen asento.

Kun jarrupalat on saatu irti, irroitetaan jarruputket. Tämän jälkeen irroitetaan itse satulat jarrukehdosta irroittamalla niitä kiinni pitävät kaksi 19 mm pulttia satuloiden takaa - ylemmän satulan pultteihin pääsee paremmin käsiksi, jos irroittaa seisontajarrun säätötangon alaosastaan. Alempaa satulaa irroittaessa kannattaa liukutapin reikään taakse laittaa lyöntituurna tai liukutappi - tämä estää satulan putoamisen ennenaikaisesti. Huomaa myös alemman satulan ilmausputki pudottaessasi satulaa pois.


Jarruputket irroitettuna. Putket kannattaa tulpata, jotta vältytään isommalta ilmausurakalta.


Ylemmän jarrusatulan ylin kiinnityspultti on hankalin irroittaa - varsinkin vasemman puolen jarruista...

Satuloiden poiston jälkeen irroitetaan jarrulevy/jarrurumpupaketti: Jarrulevyn keskiössä oleva suojakuppi irroitetaan joko irroittamalla sen keskellä oleva tulppa (kuusiokoloavaimella - mutteri on hitsattu kuppiin kiinni, eikä sitä kannata alkaa repimään...) ja kiertämällä reikään pitkä tuumakierteinen pultti jolla tulppa ajetaan ulos, tai sitten naputtelemalla kuppia toiselta reunaltaan jolloin sen tulisi kierähtää ympäri. Suojakuppi on todennäköisesti hyvin lujassa kiinni, joten irroitusaineita kannattaa suihkauttaa jo hyvissä ajoin.


Irroitetaan kupin keskitulppa...


... Kierretään reikään sopiva pultti, joka kierretään sisään niin kauan kunnes kuppi irtoaa...


... Vielä lukkorengas pois, ja levy irtoaakin kevyesti vetämällä.

Suojakupin alta löytyy vielä levypakettia kiinni pitävä lukkorengas, mikä irroitetaan. Tämän jälkeen jarrulevy/rumpupaketti lähteekin pois vetämällä.

Seisontajarrun kengät irtoavat, kun niitä toisissaan pitelevät vetojouset irroitetaan. Tämän jälkeen puhdistetaan kaikki osat ja voidellaan ne kevyesti joko vaseliinilla tai kuparirasvalla. Levittäjäakselin toiminta kannattaa kokeilla käsin, jotta vipu toimii kevyesti.


Seisontajarru...


... sekä osien alta paljastuvat levittäjä sekä tuki.

Kasaus tapahtuu päinvastaisessa järjestyksessä, ja ennen pyörien asennusta tulee järjestelmä ilmata sekä säätää seisontajarru ohjeen alussa olevin ohjein. Muista puhdistaa jarrusatulan jarrupalaa vasten tulevat pinnat sekä mäntien laet, sekä voidella ne kevyesti.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: