Braun Multitoast HT90/HT95 (Type 4109) -leivänpaahtimen vianetsintää

Yleensä luulisi, ettei leivän paahtaminen tarvitse kummoisia välineitä, mutta totuus saattaakin olla toinen. Otetaanpa esimerkiksi Braun Multitoast HT90: Päällepäin laite näyttää yksinkertaiselta aparaatilta, on tehonappi, tuhkakuppi ja leipähissi - erikoisempana ominaisuutena on paahdon keskeytysnappi - joka jo osaltaan antaa viitteitä johonkin erikoisempaan tekniikkaan.

Braun typ 4109 leivänpaahtimen vianetsintä, yleiskuva

Yleisin vika mikä näihin tulee on yksinkertainen: Se ei toimi. Leipähissi ei jää alas, eikä laite lämpeä vaikka hissiä pitäisi väkisin paahtoasennossa.

Tuo "vika" on itseasiassa vain oire, mikä voi tulla monestakin eri syystä: Laitteen elektroniikka (kyllä vain...) tarkistaa ennen paahtotoiminnon aloittamista mm. onko tuhkakuppi paikallaan, tai onko paahtopesä kuuma. Jos jokin osio tarkistuslistalta ei ole kunnossa, ei paahtoakaan aloiteta: Leipähissi ei lukitu alas, eikä lämmitys toimi.

Ensin kannattaa toki tarkistaa, että saako laite sähköä. Toinen paikka on tuhkakuppi, irroita se, puhdista, ja napsauta paikalleen. Kolmas kokeilun arvoinen on painella paahdonkeskeytysnappia muutaman kerran mahdollisen kontaktihäiriön poistamiseksi, samoin paahtoasteen säädintä voi väännellä ääriasennosta toiseen muutaman kerran. Tähän päättyvätkin perustoimet...

Askeleen ammattimaisempaan suuntaan ottaa kuoren irroitus. Muistetaan että sähkö tekee kipiää, eli sähköjohto irti ennen mitään räpläämistä. Jos et tiedä mitä teet, ei kannata aloittaakkaan.

Paahdin käännetään ylösalaisin. Pohjassa on kaksi ruuvia erikoiskannalla, mitä tuskin ruuvimeisselillä auki saa. Mutta kapeilla pihdeillä saa kannasta sen verran otetta, että ruuvit saa auki.

Käännetään paahdin takaisin oikein päin. Jos leipähissin vivussa on kierrettävä nostin, vedetään tuo kiertonappula irti. Lähtee se, vaikka onkin lujassa. Ilman nostinta olevissa malleissa hissin vipu muistaakseni irtoaa kampeamalla ulospäin - ihan varma en ole, joten varovaisesti... Vipu vedetään kummassakin mallissa ulos, jolloin saadaan näkymä keskeytysnappulan sisäpuoliselle osalle.


Leipähissin vipu irroitettuna

 

Keskeytysnappulassa on muovikynsi kuoren sisäpuolella, kynttä painetaan esim. kynällä ja vedetään nappula ulos. Tehonsäädin lähtee ulospäin vetämällä, kierrä ensin säätö ääriasentoon oikealle. Nyt kun nappulat ovat irti, nostetaan kuori ylös irti.

Siinä irroituksessa on huomioitavaa leipähissin linjassa pitävä tanko, se helposti nousee ylös alapään kiinnikkeestään. Tangon saa paikalleen kun ensin laskee käsin hissin alas yläpysäyttimensä alapuolelle (yleensä lipsahtaa pysäyttimen yläpuolelle, eikä tanko paikallaan hissi laske alas), ja laskee tangon paikkaansa suunnaten samalla leipähyllyn toista päätä uraansa. Alapään kiinnike ei ole muuta kuin pohjamuoviin tehty holkin tapainen uloke.

Laitteen sisältä kannattaa tarkistaa piirilevyjen kunto (sekä pää- että lämmönvahtipiirit), onko kylmäjuotoksia tai hapettumia. Toinen paikka on keskeytysnappulan kytkin, liikuttele esim. ruuvimeisselillä kytkimen kontakteja sivuttain. Näin eliminoidaan hapettumat.


Elektroniikka paljastuu kuoren alta. Kuvassa päävirtapiiri


Kojeisto sivulta: Paahtimen kyljessä näkyy lämpötila-anturin virtapiiri

Kolmas tarkistuspaikka on lämmönvahti: Paahtimen sivussa on pieni piirilevy, jossa on lämpöpeltejä ja keskellä peltikuvun suojissa lämpöanturi (tämä ainakin inframalleissa). Tarkista yleismittarilla anturin vastus piirilevyltä. Tämän jälkeen lämmitä varovasti esim. juotospolttimella anturin kuorta ja tarkkaile vastusarvoja: Vastusarvojen tulisi laskea lämpötilan kasvaessa.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: