Kannettavan vianetisintää:
Satunnainen jumiutuminen (Acer Aspire 5024)

Hieman jo ikää ja käyttöä nähnyt Acer Aspire -kannettava oli viime aikoina alkanut kärsiä oudoista yllättävistä jumiutumisista, mitkä tapahtuivat yleensä nettivideoiden toiston tai videoeditoinnin aikana. Kun oire ilmentyi, tietokone jumiutui: Näyttö pysähtyy, hiiren osoitinkaan ei liiku. Myöskään näppäimistön painelu ei vaikuta mitään. Kiintolevy seisahtuu, mutta kone ei sammu itsestään vaan ainoastaan pakkosammutuksella (n. 5 sekuntia virtapainiketta pohjassa pitäen). Tietokoneen käyttöjärjestelmänä Windows XP Home SP3.

Ensinnä tutkittiin mahdolliset tiedostojärjestelmän ongelmat: ScanDisk löysikin muutamia virheellisiä tietueita, mutta nämä todennäköisesti johtuivat usein tehdyistä pakkosammutuksista. Virheet korjattiin, mutta ongelma ei poistunut.

Tämän jälkeen tarkistettiin laiteajurit ja päivitettiin ne uusimpiin versioihin. Vika ei siltikään muuttunut parempaan.

Ylikuumentumisen mahdollisuus tutkittiin CPUID:n HWMonitor -ohjelmalla. Emolevyn anturitiedot eivät näyttäneet hälyttäviä lukemia, eikä koneen käytöskään suoranaisesti anna viitteitä ylilämpöihin. Memtest86+ ohjelmalla käytiin läpi muistipiirit, mutta virheitä ei löytynyt silläkään suunnalla.

Laitteistopuoli käytiinkin hieman perusteellisemmin läpi, toisinsanoen purettiin kuoret pois ja tutkittiin emolevyn komponentit päällisin puolin.

Aspiren purku on melkolailla sieltä helpohkosta päästä: Laitteen alapuolelta irroitetaan akku, lisälaitekannet sekä kaikki ruuvit. DVD-aseman saa pois yhden ruuvin irroittamisella, minkä jälkeen aseman saa vedettyä pois.


DVD-asema irtoaa ko. ruuvin irroituksen jälkeen vetämällä.

 

Näppäimistön edessä oleva paneeli lähtee kampeamalla ylöspäin. Kiinnikkeitä on paljon ja melko tiukassa, joten päättäväisyyttä tarvitaan. Itse näppäimistö on yhdellä ruuvilla kiinni, sekä reunoistaan. Näppäimistö kannattaa nostaa pois varoen, ettei kaapeli rikkoonnu. Näytön kaapeli sekä WLAN antennijohdot irroitetaan, ja näyttö irroitetaan avaamalla saranoiden ruuvit. Mikrofoni irroitetaan. Nyt kuorien pitäisi irrota reunoista raottamalla, hieman kannattaa varoa kaiuttimia sekä etupaneelia.


WLAN-ohjainkortissa olevat antennit lähtevät nostamalla. Huomioi johtojen värit.


Näppäimistön edessä olevan kannen irroitus


Näppäimistö irroitettuna


Mikrofoni liittimineen. Kuvassa myös näytön signaaliliitin

Emolevy irtoaa alakuoresta nostamalla. Tuuletin jää alakuoreen kun lämpöjohtimet jäähdyttimineen nousevat emolevyn mukana, joten varovaisuutta nostossa.


Emolevy yläpuolelta


Emolevy altapäin

Jäähdytysrivat kannattaa puhdistaa hyvin, samalla voi jäähdytyselementit käyttää irti ja tarkistaa tilanne prosessoreilla. Älä puhdista tai irroita lämmönjohdinrasvoja/tyynyjä, vaan turauta pikkaisen lisuketta prosessorin kontaktipinnalle ennen kasausta.


Näytönohjaimen suorittimen jäähdytyslevy irti


Suorittimen jäähdytyslevy ja suoritin

Ko. tapauksessa oli näytönohjaimen prosessoripiiri hieman tummunut, eli ilmeisesti jossain välissä on kuumaa ollut - näytönohjaimen jäähdytin kun on kuitenkin erillään suorittimen jäähdyttimestä, ja tuuletinnopeutta kun ohjataan suorittimen lämmön perusteella, ei ole mahdotonta että grafiikkapiiri pääsee ylikuumenemaan.

Valitettavasti näytönohjain on integroitu emolevyyn, joten komponenttien uusiminen ei koneen iänkään puolesta enää ole kannattavaa. Laite kasattiin vanhoilla osilla, ja testikäytössä havaittiin ongelman ilmentymistahdin harventuneen - eli ihan hukkaan ei huolto mennyt.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: