"Could not update ICEauthority file:" -virheilmoitus Linux:ssa

 Tuli tuossa törmättyä Ubuntu 10.04 LTS -käyttöjärjestelmässä ongelmaan, missä tietokonetta käynnistettäessä heti kirjautumisen jälkeen ruudulle ilmestyy virheilmoitus

"Could not update ICEauthority file: /home/käyttäjätunnus/.ICEauhtority"

Kun ilmoituksen kuittaa, järjestelmä käynnistyy normaalisti, joskin työpöytä ilmestyy hiukan pidemmällä viiveellä mitä aiemmin.

Ongelma ei sinällään ole vakava - toimiihan tietokone kuitenkin normaalisti, mutta toki tuon ilmoituksen kuittaus jokaisella käynnistyskerralla harmittaa. Mutta tutkitaanpa tuota ongelmaa hieman tarkemmin:

Intternettiä selaillessa selvisi, että ongelma on aika yleinen ja koskettaa miltei kaikkia graafisella käyttöliittymällä pelaavia järjestelmiä. Tuo .ICEauthority -tiedosto on eräänlainen todennusavain, mitä järjestelmän eri ikkunat/ohjelmat käyttävät ajonaikaiseen keskinäiseen yhteydenpitoon. Jokaisella käyttäjätilillä on oma tilikohtainen tiedosto, ja sen sisällä oleva "avain" tehdään satunnaismerkeistä kirjautumisen yhteydessä.

Se, miksei tuon tiedoston muokkaaminen onnistu, johtuu siitä ettei kyseisellä käyttäjällä ole oikeutta muokata tuota tiedostoa. Tähän on kaksi eri syytä:

  • Käyttäjä on kirjautunut "root" -tunnuksella.
  • Tiedostoa on joku/jokin käynyt säätämässä jossain vaiheessa, esim. ohjelman asennuksen aikana.

Ensimmäinen syy ei varsinaisesti ole ongelma, sillä normaalisti ei tule koskaan käyttää tuota järjestelmän ylijumalan (root) -tunnusta! Jos näin on päässyt käymään, tee itsellesi heti oma käyttäjätili ja käytä konetta sen kautta.

Toinen syy onkin mielenkiintoinen: Luulisi, että omassa kotihakemistossa olevat tiedostot olisivat ilman muuta käyttäjän käytettävissä - miten normaalisti onkin, mutta tässä tapauksessa on jokin käynyt säätämässä tiedoston oikeusasetuksia pieleen.

Korjaus asiaan on yksinkertainen: Säädetään tiedoston muokkausoikeudet takaisin käyttäjälle. Tämä tehdään päätteessä - tekstipohjaisessa käyttöliittymässä, mikä löytyy esim. pikavalikosta "Sovellukset =>apuohjelmat=>Pääte", tai vastaavasta paikasta.

Päätteessä suoritetaan seuraavat komennot:

ls /home/kayttaja/
sudo shown kayttaja:kayttaja .ICEauthority

jossa kayttaja on käyttäjätilisi nimi.

Komento tekee siis seuraavaa:

ls <= käsketään päätettä siirtymään kotihakemistoon (jossa siis tuo hakemamme tiedosto sijaitsee).

sudo <= Käsketään suorittamaan komento "root" ("ylijumala") käyttäjänä. Pääte pyytää antamaan salasanasi, tai "root"-käyttäjän salasanan komennon antamisen jälkeen.

shown ryhmä:tunnus .ICEauthority <= shown-komento käskee antamaan ryhmän käyttäjälle käyttöoikeuden .ICEauthority -tiedostolle.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: