Pesuaineen annostelijan vianetsintää Kärcher-painepesurilla

 Tulipa eteeni tapaus, noin parikymmentä vuotta vanha voimavirtamallinen Kärcherin painepesuri (mallia en tullut panneeksi merkille, mutta samaa ikäpolvea aiemmin mainitun pikkuveljen kanssa), mikä muuten toimi mainiosti, ainoastaan pesuaineannostelija oli toista mieltä: Heti, kun kone lyötiin painevesiverkkoon, alkoi pesuainepurkkiin tarkoitetusta letkusta virrata vesi.

Tuo ei ole vielä kummempi ongelma korjata: Kun kierrät annostelijan säätimen (tämä siis sellaisissa malleissa, missä pesuaineletkun lähtö on säätimen päässä) auki - voi olla että joudut vetämään sen mustan kehyksen irti (jos se on irroitettava), siellä letkun liittimen sisällä on teräskuula, mikä painautuu jousen avulla tukkimaan letkulähdön, kun järjestelmässä on paine. Tarkista kuula sekä jousi niin, että se ei vuoda letkuun päin.

Tässä tapauksessa kuulapesässä oli roska, eikä kuula näin ollen sulkenut letkulähtöä. Noh, rojut kasaan ja kokeilua: Nyt vesi ei enää virrannut pesuaineletkuun, eli toimi kuten pitääkin. Mutta pesuri ei imenyt ainetta vieläkään. Naulalla kokeillessa tuota em. kuulaa väkisin auki, tuli letkulähdöstä painevettä - myös pesuainetoiminnolla.

Pesuaineen otto on teoriassa perin yksinkertainen ejektori-periaate: Kun ejektoriin tulevaa vesivirtausta kuristetaan, syntyy kuristuksen jälkeiselle alueelle alipaine. Jos ejektorin jälkeinen paine on alempi, mitä ympäröivä ilma on, syntyvä alipaine imee em. kuulaventtiilin kautta pesuaineen.

Yleensä tuo paineen alennus tehdään pesurin suuttimesta: Kärcherin tapauksessa suutinta kännetään "chemical" -asentoon, jolloin valitaan isoin "reikä" siitä suuttimesta. Tällöin veden virtaama on isoimmillaan, eikä painetta juurikaan synny paineletkuun: Tämä aiheuttaa ejektoriin alipaineen.

Tässä tapauksessa suuttimen kääntö ei kuitenkaan laskenut letkun painetta tarpeeksi, eikä imua tapahtunut. Vasta koko suuttimen irroituksen jälkeen alkoi pesuaineannostelija imeä...

Seuraavaksi tarkastettiin suutin: Paineilmalla puhallettiin vastavirtaan, mutta mitään havaittavaa ei irronnut. Jotenpa otettiin osa tarkempaan käsittelyyn:

Suutin purkautuu seuraavasti: Ylemmässä muovirenkaassa on rautapinni, mikä irtoaa esim. ruuvimeisselillä kampeamalla ulos. Tämän jälkeen yläosa irtoaa.


Muovirenkaan sivussa oleva rautapinni irtoaa ulospäin kampeamalla.

Itse suutinosa on kaksiosainen, alaosassa suuri, n. 24mm kanta ja yläosassa pienempi, n. 16mm kanta. Yläosa kierretään vastapäivään auki, varovasti varoen sisällä olevien osien hukkumista. Putsataan osat, ja kasataan päinvastaisessa järjestyksessä. Ylempi muovirengas menee paikoilleen kahdessa eri asennossa, mutta vain toisessa asennossa saa pinnin painettua paikoilleen.


Suuttimen sisältä löytyy kaksi helmeä sekä rautaklipsi. Helmet tukkivat ko. pesuvalinnassa tarpeettomat reiät.

Mutta takaisin ko. tapaukseen: Suuttimen putsaus ei auttanut ongelmaan, joten muuta piti keksiä: Vaihdettiin ejektorin tiivisteet, josko ongelma olisi siellä.

Irroita paineletku pesurista. Pesurin letkulähdön sisältä irtoaa ejektori kiertämällä sitä aukipäin isolla talttapäisellä ruuvimeisselillä. Tosin ihan käsiin asti sitä ei saa kierrettyä, mutta ejektori popsahtaa käsiin mukavasti lipsauttamalla pesuria käyntiin sekunniksi.


Ejektori sijaitsee paineletkun lähdössä painelohkossa.

Ejektorin tiivisteet uusitaan, ja siinä olevat reiät putsataan - ja kierretään se takaisin.

Kyseinen tapaus tosin oli sen verran itsepäinen, ettei vielä nuokaan toimet auttaneet... Valitettavasti aika alkoi loppua kesken, joten asia jäi mysteeriksi toistaiseksi. Tosin epäilykset paineensäätöventtiilin tiivisteiden eheydestä jäivät vain silmämääräisen tarkistuksen varaan...

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: