Sormikkaiden korjaus

Revennyt hansikas

Kun nykyajan laatusormikkaatkin tulevat kiinasta, saa sana "laatu" täysin perinteistä poikkeavan merkityksen. Esimerkkinä hansikkaita ja päähineitä myyvästä kotimaisesta liikkeestä reilu vuosi sitten ostetut autoiluhansikkaat, jossa kämmenpuoli mokkanahkaa ja selkäpuoli villasekoitetta, ovat suht pienen ajan kuluessa normaalikäytössä alkaneet purkautua saumoistaan. Ilmeisesti selkäpuolen villakangas ei kestä purkautumatta, joten hansikkaiden ulkonäkö saa ikävän kolauksen.

Teoriassahan hansikkaiden (niin kuin muidenkin vaatteiden ja ompeleiden kanssa) paikkaaminen on melko yksinkertaista: Käännetään sormikas nurin, ja ommellaan saumat uusiksi. Tässä tapauksessa haasteensa tuo sormikkaan sisällä oleva vuori, eli niin helposti homma ei käy. Toki äkkinäinen parsisi sormikkaat kuntoon päältäpäin, mutta näin matalalta ei meidän pajassamme mennä...

Joten, purkakaamme sormikas: Sormikkaan juuressa kiertää ohut mokkanahkainen reunus, mikä pitää vuorikankaan ja päälikankaan yhdessä. Ratkotaan reunuksen langat n. puoliväliin saakka sisäpuolelta, minkä jälkeen paljastuu toinen sauma: Tämä sauma on se varsinainen sauma, mikä yhdistää vuoren, päällisen sekä reunusnauhan. Tätä saumaa ratkotaan edellisen ratkonnan keskivaihelta alkaen, mutta jätetään saumaa sen verran jäljelle, jotta ompelukoneen talla mahtuu sauman taakse ompelemaan sauma jälleen kiinni.


Reunanauhan ommel ratkotaan noin puoliväliin saakka.


Reunanauhan taitoksen alta löytyy nauhan, vuoren ja pintakankaan yhteinen sauma.

Ratkonnan ei tarvitse olla pitkä, sillä pienemmästäkin aukosta mahtuu hansikkaan sisäosa tulemaan ulos: Hansikas siis käännetään nurin päin tuon vuoren reiän kautta.

Kun sormikas on nyt "nurinperin", nähdään päällikankaan saumat, ja ne on nyt helppo ommella takaisin kuosiin: Tikkaa ensin purkautuneen kankaan purkaus kiinni, voit myös naksauttaa siksakilla kankaan reunoja eheämmäksi.


Hansikkaan saumat paljastuvat nurjalta puolelta.

 

Tämän jälkeen liität vain kankaanpuoliskat päällekäin ja ajat koneella sauman mahdollisimman reunasta. Tarkkuus on poikaa: Jos ajat liian keskeltä, sormikkaat kapenevat liikaa. Jos liian reunalta, saatat ajaa purkautuman päältä, jolloin sauma ei kestä.


Kankaanpalat jälleen liitettynä yhteen.

 

Sormiosia korjatessasi voit joutua irroittamaan sormikkaan sormissa olevat vuoren ja päälikankaan liitokset: Nuo liitokset pitävät sormikkaan vuoren paikoillaan kun otat sormikkaan pois kädestäsi, joten älä unohda liittää sormenpäiden kankaita yhteen ennen kasausta!


Sormen sisävuoren yhdistää ja ryhdistää lankasidos päälikankaan välillä.

 

Kun korjaukset on tehty, on aika kääntää hansikas jälleen oikein päin. Kokeile hansikasta käteesi jotta saat sormiosien vuoret ojennukseen. Kun tämä on kunnossa, on aika ommella sormikkaan juuren aukko takaisin kiinni: Ompele ensin vuorikankaan/päällikankaan/reunanauhan sauma umpeen, sitten voit kääntää reunanauhan oikein ja ommella sen kiinni.

Ompelija työssään

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: