Peräkärryn valot eivät toimi

Tulipa tuossa eräänä päivänä huomattua, että JC-trailer -peräkärryssäni ei pelanneet vasemman puolen valot. Koska valoton perävaunu on riski liikenteessä, tuli tuo asia otettua käsittelyyn melko pikaisella aikataululla...

Ensimmäisenä tarkistukseen otettiin pistoke: Auton puolelta sähköt tulivat kuten pitääkin, ja pistokekin oli kunnolla rasiassa, eli toistaiseksi kaikki kunnossa siellä.

Seuraavaksi tarkastelun kohteeksi tuli vasen takavalo, mutta siellä oli polttimot ehjät, eikä hapettumistakaan ollut tapahtunut. Tosin epäilinkin vian löytyvän valolyhdystä, sillä myöskään vaunun etureunan valo ei palanut kyseiseltä sivulta...

Vaihtoehtojen ehtyessä seuraavaksi otettiin vielä auki pistoke: Vaikka sisällä olikin jo hieman hapettumia, oli asiantuntevasti tehdyt lattaliitinliitokset kuitenkin kunnossa, joten miltei varmana pitämäni vikapaikka olikin tyhjä arpa...


Siispä jäljelle ei jäänyt enää muita vaihtoehtoja, kuin johdot... Johdoista kannattaa ensitöiksi tarkistaa kaikki haarapaikat, tosin JC-trailerin tapauksessa haaroitukset oli pääasiassa tehtynä jo pistokkeessa, tosin etuvalojen haaroitus löytyy eri paikasta.

Jos liitokset näyttävät olevan kunnossa, on ainoa vaihtoehto enää se, että johtimet ovat jostain väliltä poikki. Yleensä johdot katkeavat sellaiselta väliltä, missä johto on liikkeessä:

Ja löytyihän se vika: Nimittäin JC-trailerin tapauksessa johdot menevät pistokkeelta lähtiessään pätkän matkaa muovisen suojakuoren sisällä. Tämä suojakuori päättyy vetopään alle aisojen etuosaan. Jos (ja kun) tuo muovisuoja on irti aisan päästä, kulkevat johdot suojaamatta noin 5cm matkan; muovikuori kun on jäykkää, kaikki johdon liikkeet (esim. kytkettäessä pistoketta) kohdistuvat tuolle paljaalle alueelle, ja ennen pitkää murtavat johdon.


Johdot katkeavat aisojen päästä vetolaitteen alta.

 

Korjaus on hankala siksi, että johtoja ei ole paljoa näkyvillä. Itse ratkaisin asian n. 30cm pätkällä uutta 7-napaista johtoa, kutistesukalla, sähköteipillä sekä parilla työkalulla.

Ensinnä tempaisin loputkin johdot poikki murtumakohdasta. Irroitin vetopään (kaksi 17mm kantaista pulttia muttereineen), jotta sain sähköjohdon tulemaan aisojen väliin. Tämän jälkeen porasin johtoja aisan sisällä pitävän suojapellin etummaisen pop-niitin irti, että sain vedettyä johtoja vielä hieman ulospäin.

Kun johdot olivat paremmin näkösällä, tinasin johtimien jatkoksi pätkän uutta 7-napaista johtoa. Väri väriin, niin hyvin menee - pitää vain muistaa, että muutama johdin (valkoinen maa, punainen jarruvalo) tulee nyt yhdistää molemmista johdoista. Pätkät kutistesukkaa sekä lopuksi kierrokset kunnon vulkanisoituvaa sähköteippiä suojaavat liitoksen kosteudelta.

Sittenpä vuorossa onkin vetopään kasaus, niitin niittaus, ja uuden pistokkeen asennus, mikä sujuu suhteellisen helposti kun seuraa johtojen liitoksia entisessä pistokkeessa.

Johtojen värien tulisi noudattaa yleistä standardia, mikä selviää esim. tämän linkin ohjeiden avulla.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: