Moottorisahan kytkimen vaihto

Polttomoottorisahan teräketjun kytkin on varsin mielenkiintoinen mekaaninen oivallus kaikessa yksinkertaisuudessaan... Koska sahan pitää käydä myös tyhjäkäyntiä ilman, että teräketju liikkuu, tarvitaan moottorin kampiakselin ja teräketjun välille jonkinlainen laite, mikä katkaisee voiman välityksen tarvittaessa - aivan kuten kytkin tekee autossa...

Myös moottorisahassa on kytkin, mutta koska sen tarve on yksinkertaisesti vain tyhjäkäynnillä, ei siihen tarvita erillistä käyttövivustoa. Näissä kytkentä tapahtuu keskipakoisvoiman ansiosta:

Kun sahan moottori pyörii hiljaista vauhtia, kytkimessä olevat painot ovat jousten vetäminä lähellä keskustaa - kytkin on vapaana, eikä terä liiku.

Kun kampiakselin pyörintänopeus kasvaa, Alkavat painot keskipakoisvoiman aiheuttamina levittyä ulospäin. Jousten vetovoima voitetaan, jolloin painot levittäytyvät kytkimen rumpua vasten - kytkin alkaa tarttua ja terä liikkua.

Mitä enemmän kampiakseli pyörii, sitä enemmän painot painautuvat rumpua vasten, ja lopulta teräketju liikkuu samaa nopeutta kampiakselin kanssa.


Keskipakopainot, sekä vetojousi

 

Kuten auton levykytkin, myös moottorisahan kytkin kuluu käytössä. Eniten kulumaa ottaa kytkimen rumpu, mihin painot puristuvat. Kun rumpu kuluu urille, tai palaa liian suuresta rasituksesta johtuen, alkaa sen pito heiketä, ja kytkin luistamaan liikaa.

Koska kytkin on kuivaa ja kuluvaa tyyppiä, tulisi käytössä muistaa että sahaa ei saa kaasuttaa kun terälukko on päällä, tai kun teräketju jumiutuu sahatessa. Samoin teräketjun syvyysrajoittimia ei saa viilata liian mataliksi.

Kunnon sahoihin on saatavilla kytkimen osia, eikä vaihto ole suurikaan urakka. Ohessa esimerkkinä Jonseredin 2051 Turbo:

Ensin irroitetaan teräketju, sekä laippa: Laippa sekä koppa on kiinni kahdella 13mm mutterilla.

Tarkistetaan että ketjulukko ei ole päällä (vedetään turvakahva täysin kohti yläkahvaa).

Otetaan teräketjua pyörittävä rissa pois irroittamalla kampiakselin päässä oleva lukkorengas. Rissa, sekä kytkinrumpu lähtevät nyt kevyesti vetämällä pois.


Keskipakoiskytkimen painot. Yhden painon paikallaan pitävä käpälä on poikki.

 

Rummun alta paljastuukin toimintaa tekevät osat: Keskipakoispainot, sekä niitä kohdillaan pitävä mutteri. Jos painot on tarkoitus irroittaa esim. kampiakselin tiivisteen vaihdon takia, toimitaan seuraavasti:

  • Irroitetaan sahan päällikansi, sekä sytytystulppa.
  • Vedetään käynnistysnarusta mäntä alakuolokohtaan (kokeile esim. ruuvimeisselillä tulpan reiästä).
  • Tungetaan sytytystulpan reiän kautta sylinteriin reilu pätkä narua.
  • Vedetään käynnistysnarusta kunnes mäntä nousee ylös, eikä moottori enää pyöri.

Nyt voidaan painoja paikallaan pitävä mutteri irroittaa: Huomioi, että mutterissa on päinvastainen kierre, eli mutteri aukeaa kiertämällä oikealle myötäpäivään.


Kampiakseli ilman kytkintä.

 

Kasaus tapahtuu sitten päinvastaisessa järjestyksessä. Puhdista kytkimen rumpu mahdollisesta öljystä ja liasta. Painojen mutterin voi napauttaa kiinni esim. taltalla, mutta koska kierre on normaalin vastainen, mutteri kyllä kiristyy kun sahaa käytetään.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: