Walbro HDA-sarjan kaasuttimen säätö

 Tällä kertaa pureudumme pienkonemoottorin säätötoimiin, josta käytännön esimerkkinä on Jonsered 2051 -moottorisaha varustettuna aikakautensa yleisellä Walbron kaasuttimella.

Ennen säätötoimiin käymistä on huolella tarkistettava, että moottorin kaikki muut asiat ovat kunnossa. Nämä käytiinkin jo läpi sarjamme edellisessä artikkelissa, jossa kyseinen kaasutin kunnostettiin.

Pienkoneissa säätötoimenpiteet näin normaalioloissa rajoittuvat hyvin pitkälti kaasuttimeen, mutta siellä sitä säätämistä sitten on senkin edestä. Tutkitaanpa säätöjä vaihe vaiheelta:

Polttoainepinnan säätö

Vaikka näissä ei sitä perinteistä avokammiota olekaan, on polttoainepinnan korkeus silti yksi tärkeimmistä perustekijöistä moottorin käyntiin koskien. Jos pinta on liian alhaalla, moottori käy laihalla varsinkin korkeilla kierroksilla. Jos taas pinta on liian korkealla, käy moottori rikkaalla, tyhjäkäynti on epätasainen, ja moottori saattaa tukehtua bensaan.

Tarkka säätö tapahtuu Walbron omalla säätötyökalulla, mutta viivottimella (tai muulla vastaavalla) päästään ainakin lähelle: Viivoitin asetetaan kaasuttimen rungon päälle, ja liikutetaan edestakaisin säätövivun yllä. Kun säätövipu juuri ja juuri koskettaa viivottimen selkää, on taso oikein.


Kaasuttimen polttoainepinnan säätö

Säätö tapahtuu neulaventtiilin vipua vääntämällä. Varo vääntämästä liian ronskisti, sillä vivun saranat voivat löystyä ja säätö heittelee ajon aikana. Huomioi myös, että neulaventtiili tuppaa ajan kuluessa vuotamaan, minkä takia moottori käy rikkaalla, ja säätäminen voi olla mahdotonta.

Yläkierrosten seossäätö


Kaasuttimen säätöruuvit

Lähdetään säätämään kaasutinta aloittaen helpommasta. Käynnistetään moottori, ja annetaan sen hetken aikaa lämmetä. Jos moottori ei käynnisty, säädä molemmat säätöruuvit perusasentoon: Ensin kiinni, ja siitä 1½ kierrosta auki.

Kun moottori on kotvan aikaa lämmennyt, otetaan ruuvimeisseli hollille siihen yläkierrosten säätöruuviin (merkitty kirjaimella H). Kaasu täysin auki. Nyt käännetään säätöruuvia, ja etsitään kohta, jossa moottori kiertää nopeimmin. Käännä säätöruuvia aivan hitunen vielä rikkaammalle (vastapäivään) niin, että moottori alkaa käydä kuin nelitahtinen - mutta lievästi. Pidä kaasua vielä hetki auki, ja kuuntele muuttuuko käynti: Jos moottorin käynti nousee ja menee laihemmalle, avaa alakierrosten säätöruuvia hitusen.

Alakierrosten ja tyhjäkäynnin seossäätö

Laske otteesi kaasukahvasta, kunnes moottori käy tyhjäkäyntiä. Jos moottori sammuu, tempaise se uudestaan käyntiin. Laske pikkuhiljaa moottorin kierroksia kaasukahvasta samalla kuulostellen moottorin käyntiä. Korjaa tarvittaessa alaseosruuvista (L). Voit myös kiertää tyhjäkäyntikierrosruuvista lisää kierroksia (seosruuvien alla oleva ruuvi, myötäpäivään lisää), kunnes saat moottorin käymään ilman käsin kaasuttamista.

Etsi jälleen kohta, missä moottori käy puhtaiten, säätäen tällä kertaa alaseosruuvia (L). Kun puhdas kohta löytyy, laske tyhjäkäyntikierroksia (seosruuvien alla oleva ruuvi vastapäivään), kunnes tyhjäkäyntikierrokset ovat normaalit. Säädä jälleen seosruuvista paras tyhjäkäyntikohta. Jälleen voi olla tarvetta säätää tyhjäkäyntikierroksia, ja sen jälkeen taas seoksia... Alakierrosten seossäätö on se haasteellisin.

Kun olet mielestäsi saanut seokset kohdalleen, kokeile ryntäyttää moottoria. Jos moottori "miettii" ennen ryntäämistä, lisää hieman alaseosta (L).

Hommaa on hankala selittää, mutta jos vielä yritetään yksinkertaistaa:

  • Moottori tyhjäkäynnillä, kierrä seosruuvia myötäpäivään, kunnes moottorin käyntinopeus alkaa laskea. Huomioi ruuvin asento.
  • Kierrä seosruuvia takaisin vastapäivään: Moottorin käyntinopeus kasvaa, mutta mikäli ruuvia vielä kierretään, alkaa käyntinopeus jälleen laskea. Huomioi ruuvin asento.
  • Nuo edellämainitut asennot ovat säätöalueen ääripäät. Noiden asentojen puolivälissä on se parhain kohta, jossa moottori käy nopeiten, ja puhtaiten. Tätä kohtaa tavoitellaan.

Lusikkansa soppaan tuo vielä polttoainepinnan korkeus, josta mainitsin ylempänä. Joten säätöhomma ei ole niinkään yksinkertainen... Ohessa vielä taulukko yleisimmistä oireista, ja niiden mahdollisista syistä:

 Ongelma Mahdollinen syy
Moottori "miettii" kaasuttaessa
Yläkierrosten seos laihalla, tai alakierrosten seos laihalla, polttoainepinta liian alhaalla.
Keskikierroksilla röpöttää
Alakierrosten seos liian rikkaalla, tai polttoainepinta liian korkealla.
Täyskaasulla käy laihalla, alakierrokset OK
Yläkierrosten seos laihalla ja alakierrosten seos liian rikkaalla, polttoainepinta liian alhaalla.
Ei tyhjäkäyntiä, muuten OK
Tyhjäkäyntisuuttimissa roskia, alipainevuotoja, pumpun kalvo vuotaa
Tyhjäkäynti OK, mutta korkeammilla kierroksilla röpöttää, tukehtuu
Polttoainepinta liian korkea, yläkierrosten seos liian rikkaalla
Moottori ei käynnisty, tulppa märkä
Kaasutin tulvii: Liian korkea polttoainepinta, neula/istukka vuotaa, pinnan säätökalvo rikki
Moottori käy OK, mutta hetken käytyään tyhjäkäyntiä sammuu
Tyhjäkäyntiseos liian rikkaalla, polttoainepinta liian korkea
Moottori sammuu, kun sen kääntää kyljelleen
Neulaventtiili jumittaa, polttoainetta liian vähän, tyhjäkäyntiseos liian rikas

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: