Puutarhakeinun entisöintiä

Tarjottiin tuossa noin yli kymmenen vuotta vanhaa ja ulkona puitten alla seissyttä puutarhakeinua, ja pitihän se ottaa työn alle. Harmillista, ettei sitä kuuluisaa "ennen" -kuvaa tullut napsattua...


Keinun istuin alkuperäisessä kauheudessaan...

 

1. vaihe: Pesu


Painepesu tekee puhdasta jälkeä...

 Kalusteet olivat lohduttomassa kunnossa: Oli levää, jäkälää, sun muuta töhkää niin, että puut olivat miltei pikimustat... Monet asiantuntijat varmasti paheksuvat pesutyökaluna painepesuria, mutta tässä tapauksessa kun "ei ollut mitään menetettävääkään", päätettiin mennä helpoimman kautta.

 

Esikäsittelynä toki kokeiltiin kahta eri lain pesuainetta: Sammaleen ja levänpoistajaa - minkä nimeä en muista, mutta siinä ohjeena oli levittää aine kuivaan kohteeseen ja antaa vaikuttaa noin vuorokausi. Noh, en tiedä oliko siitä tässä tapauksessa juurikaan apua, tuo aine kun oli ehtinyt jo hyvin kuivaa pintaan ennen huuhtelua... Varmuuden vuoksi kokeiltiin toista ainetta, RK:n Terassipesua: Paineruiskulla pintaan, hetken vaikutusaika ja pesua. Tuossa ainakin vaikutuksen huomasi heti: Alunperin harmaa jäkälä vaihtoi heti värinsä vihreäksi, kun ainetta suihkutti. Ovelan näköinen muutos.

En tiedä sitten, oliko näistä aineista käytännössä apua, nimittäin painevedellä tuo pinta putsaantui sitten ihan konkreettisesti, ja alkuperäinen puupintakin tuli esille - myös niistä osista, mihin oli unohtunut noita aineita ruiskia...

Painevedellä pesu ei valitettavasti aivan paras konsti ole, nimittäin tässäkin tapauksessa puu "tikkuuntui" paikoitellen. Kevyt hionta helpottaa toki hieman.


Keinut pesun jälkeen jo odottelevat käsittelyä...

2. vaihe: Huonojen osien uusiminen

Vaikka keinu oli tosiaan sen reilut kymmenen vuotta ollut säiden armoilla, ei yllättävää kyllä ollut paljoa uusittavaa: Kaikkein pahimmassa kunnossa olivat keinun neljä tukijalkaa, joiden maata vasten olleet päät olivat jo alkaneet lahota. Yllättävän sitkeää tavaraa tuo kyllästetty on, nimittäin vasta ulommaiset syyt olivat hävinneet - ydinpuun ollessa vielä täysin muodossaan.

Jalat päätettiin kuitenkin uusia, olihan ne nyt kaikkein helpoimmat vaihtaa tässä vaiheessa, kun keinu on purettuna. Uutta 48x98 painekyllästettyä hollille, ja vanhoista lankuista kynällä leikkauskohdat ja reiänpaikat. Vanhat poikki- ja vinotuet olivat vielä täysin käyttökelpoiset (lukuun ottamatta toisen jalan alatukia, mitkä olivat revenneet ilmeisesti siirron aikana), joten ne ruuvattin takaisin.


Tukijalat vierekkäin: Alkuperäinen edustalla.


Hieman ovat päässeet haurastumaan nuo jalat.

3. vaihe: Pintakäsittely

Suurin pohdintaa aiheuttanut asia tässä projektissa oli oikean pintakäsittelytavan valinta... Puu kun oli wanhaa, ja saanut melkoisen rankkaa kohtelua osakseen. Maali olisi toki tasoittanut hieman pinnan karheutta, mutta toisaalta on vaara, että ajan kuluessa pinta irtoaa hilseillen... Lisäksi uudelleenkäsittely vaatisi täydellisen läpikäýnnin ja hionnan ennen uudelleenmaalausta.

Puunsuoja-aine olisi vakavasti otettava vaihtoehto, mutta tällä kertaa päädyttiin vain puuöljyyn - ruskeaksi sävytettyyn. Eskaron Terassi- ja kalusteöljy jäi käteen suht edullisena tuotteena (n. 28€), joten sillä päätettiin kokeilla. Öljy on siitä mukava aine, että se ei hilseile, eikä peitä puun kuviointia. Tosin käsittelyn saanee uusia vuoden-kahden välein, mutta se ei ole ylitsepääsemätön ongelma: Kevyt pintapesu, ja kuivuttuaan uusi käsittely esim. maaliruiskulla.


Puolet aluslevystä öljytty - ja ero on huomattava.


Alaosa valmiina.


Puu sai kuivua rauhassa muutaman päivän, ja ei kun sivelemään. Huomattava ero olikin havaittavissa jo ensimmäisellä kerralla, valinta osui nappiin. Toinen kerros ei enää muuttanut sävyä juurikaan, mutta lieneekö syynä liian lyhyt väli käsittelyjen välillä...

Lopputulos

Öjyämisen jälkeen osat saivat imeytyä noin pari päivää, minkä jälkeen kasaustoimiin. Tämä versio oli hieman haasteellinen koottava, sillä keinut, tuet ja tukijalat kiinnittyivät toisiinsa käytännössä yhdellä pitkällä tangolla per puoli. Vielä kun kaikissa väleissä oli nylon-holkit, sai osia pidellä paikoillaan jokusen tovin. Yksin tämä homma ei onnistu, kaksinkin se on siinä ja siinä.

Mutta sinnikkyys palkitaan, ja nyt onkin mukavaa istuksia kesäiltaa nätissä keinussa kiikkuen. Mietinkin tässä, että nyt kun tuosta keinusta on kaava olemassa, niin voisin tehdä muutaman vastaavanlaisen uudesta kyllästetystä materiaalista - jos vaikka joku tarvitsee...

Uudistettu kiikku

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: