Briggs Stratton 0833 B1 kampiakselin alatiivisteen öljyvuodon korjaus, sekä vetohihnan vaihto Partner P51-500CMD -ruohonleikkuriin

Harvemmin on vastaavanlaista tapausta ilmennyt... Nimittäin Briggsin akselitiivisteen reiluhkoa öljyvuotoa. Tapauksesta vielä kummallisemman tekee se, ettei moottori kuitenkaan ollut kuin viisi vuotta vanha.

Öljyvuoto akselin juuresta

Tapausta pohtiessa kävi jos jonkinlaisia skenaarioita mielessä: Olisiko terä jossain vaiheessa kalahtanut kiveen niin, että kampiakseli olisi vääntynyt? Tai jotta moottorin lohko olisi halki. Voisi se olla toki öljyproppukin, se kun jää tuossa Partnerin tapauksessa sinne vetohihnakopan alle pois näköetäisyydeltä...

Noh, tutkimallahan se selvenee. Sytytystulppa irti ja kone kyljelleen. Terä on kiinni yhdellä pultilla keskeltä - saman pultin alla on myös tuo terän istukka, tosin se ei irtoa ennen vetohihnan irroittamista.


Terä - kuten muutkin kampiakseliin kytketyt osat - irtoaa yhden pultin irroittamalla.

Hihnaan pääsee käsiksi päältäpäin: Suojakannessa oleva 8mm kantainen ruuvi irti ja etureunasta kammetaan ylöspäin. Kun etureuna on irti rungosta, vedetään koppa pois eteenpäin.


Suojakansi on kiinni yhdellä ruuvilla...


... Kannen alta paljastuu vetolaitteisto hihnoineen.

Vetohihnassa ei ole varsinaista kiristintä, vaan koko vaihteistopaketti ikäänkuin kallistuu eteenpäin pienehkön jousen painamana. Säätövaraa ei juurikaan ole, joten kovin paljon mitoista poikkeavaa hihnaa ei kannata laittaa. Hihnan irroitusta varten tuosta vaihdelaatikosta ei oikein saa otetta millään ruuvitaltalla, itse sain parhaiten hihnan luisutettua pois paikaltaan kampeamalla ruuvimeisselin hihnan ja hihnapyörän väliin, ja samalla kääntäen hihnapyörää pitelevästä pultista kiinipäin. Tuo hihnapyörä purkautuu mutterin irrotessa - ja takaisin kiristäminen ei onnistu kovin helposti, joten kannattaa hihnan kanssa vääntäessä kiertää pulttia aina myötäpäivään.

Kun hihna on saatu irti, on loppu jo suhteellisen helppoa. Alapuolelta irroitetaan vetohihnan suojakoppa (kahdella ruuvilla), ja vedetään koko paketti teräkehtoineen ulos. Nyt kun systeemit on saatu irti, kannattaa vilkaista samalla onko tuon teräkehdon sisällä näkyvä "kiila" kunnossa.


Koko paketti irroitetaan kokonaisena.

Nyt alkaa myös öljyvuoto hahmottua, varsinkin kun paikat on puhdistanut öljystä. Kaikkein kostein paikka osoittaa vikakohteen, ja tässä tapauksessa tuo oli juurikin se kampiakselin stefa.


Kampiakselin pää ja stefa näyttäytyvät osien takaa.

Ennen enempiä purkamisia tarkistettiin kampiakselin suoruus: Varmuuskahva lukitaan lukkopihdeillä tai nippusiteellä käyntiasentoon, ja se tulppahan olikin jo irroitettuna. Käynnistinnarusta temmotaan moottori pyörimään, ja samalla katsellaan onko siinä kampiakselin päässä heittoa. Kaikkein paras apu tulee tässä vaiheessa kaverilta, joka vetelee narusta - itse pääsee tarkemmin havainnoimaan. Jos yhtään heittoa on, ei kampiakselin stefaa kannata tässä vaiheessa purkaa - kampiakselin vaihdoksi menee.

Tässä tapauksessa kuitenkin akseli oli kuin olikin suora, joten voitiin hyvillä mielin irroittaa vanha akselitiiviste, ja naputella uusi paikalleen. Ilmeisesti tuo alkuperäinen tiiviste oli kärsinyt valmistuksessa, sillä mitään suoranaista syytä ei vuotoon löytynyt... Ainoa oli, että aivan tiivisteen juuressa oli ruosteisempi kohta - lieneekö se sitten ollut syynä? Noh, mutta kuitenkin puhdistettiin ja hiottiin vesihiomapaperilla akseli puhtaaksi, ja asennettiin 22x35x7mm stefa hydrauliikkaliikkeestä paikoilleen.


Kampiakselin pää ja lohkon tiivistepesä ilman tiivistettä

Tiivisteen asennuksen jälkeen olikin sitten vuorossa teräkehdon/vetohihnan/suojamuovin asennus. Toki tässä vaiheessa on helpointa vaihtaa myös öljyt, kun pohjaproppu on käsillä: 10mm neliöpääavain tarvitaan aukaisuun, mutta sen voi tehdä esim. yhdestä pultista ja parista mutterista: Pultin kannan hioo vain esim. kulmahiomakoneella sopimaan proppuun.

Huomaa, jotta suojus menee vain ilman hihnaa paikkaansa, joten kaikki tulee olla samalla kertaa menossa. Kampiakselin puoli on helpoin (ei muuta kuin teräkehto urilleen kiinni), mutta hihnan asennuksessa saakin hetken äheltää... Itse sain samalla metodilla (ruuvimeisselillä kammeten samalla, kun hihnapyörää kääntää) hihnan paikoilleen.


Vetohihnan merkinnät

Lähtikö se vaihteiston hihnapyörä irti?

Tällä kertaa lähti... Eikä tuota mutteria saa millään kiristettyä, sillä mistään ei voi pitää akselia kiinni... Joten kikkakolmosta kehiin:

Ensinnäkin otetaan koko mutteri ja hihnapyörän puolikkaat irti. Sitten otetaan pistepiikki, ja lyödään keskelle akselia merkki. Passelin kokoinen poranterä pakista (n. 5-7mm) ja porataan akselin keskelle - siihen merkin kohtaan - n. 5mm syvä reikä.


Reikään taputellaan vasaralla juuri passelin kokoinen torx-pää (n.T20-T25), ja nyt voidaankin akselia pitää paikoillaan... Keskilujaa kierrelukitetta kierteille, hihnapyörän puoliskat paikkaansa, ja kunnolla kiinni. Anna lukitteen tekeytyä rauhassa ainakin päivän ajan.


Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: