Canadiana 521 Dual Stage -lumlinko

Canadiana 521 lumilinko

Tuli hommattua vanha Kanadalainen lumilinko talven töitä helpottamaan. Ensimmäistä kertaa kun tuolla päästelin pihan puhtaaksi, en sen jälkeen ole katunut päivääkään. Toki vanha (valmistettu joskus 80-luvun alussa) laite vaatii jo hieman isompia huoltotoimenpiteitä, joita tässä listaillaan sitä mukaa, kun niitä tulee.

Venttiilivälysten tarkistus / säätö

Eräs ongelma tuossa on ilmennyt käynnin kanssa, minkä takia (ja osaksi ihan mielenkiinnosta) tuli tarkistettua venttiilien välykset. Vanhoissa Briggs & Stratton -moottoreissa on yleinen vaiva se, että ajan myötä venttiilit - varsinkin pakoventtiili - alkavat painua lohkoon sisälle. Tämä aiheuttaa sen, että kuuman moottorin venttiilit alkavat kantaa => Moottorin teho häviää, eikä meinaa millään saada kuumana käyntiin. Kotvan jäähdyttyään moottori hyrskyttää taas hetken. Tuskallinen ongelma varsinkin ruohonleikkureissa kesäkuumalla, ja aikansa oirittuaan venttiili palaa, eikä konetta enää käyntiin saa.

Tässä Tecumseh HS50 -moottorissa on samanlainen sivuventtiilirakenne, ja venttiilien välykset tulisivat olla 0,25mm kummassakin venttiilissä. Säätöähän näissäkään ei ole, joten ainoa säätömahdollisuus on viilata venttiilin vartta lyhyemmäksi.

Homman voi tehdä ilman kannen irroitusta: Pakosarja irti, samoiten imusarja kaasuttimineen (kirjaa ylös, miten ja missä hahloissa moottorin kuormitusvipu on kaasuläpän kanssa!).


Merkitse ylös kaasuttimen ja lohkon välisen kuormitusvivun ja tangon paikat

 

Venttiilien varret löytyvät lohkossa olevan suojakannen alta (kaksi pulttia). Välykset mitataan rakotulkilla venttiilin varren ja nostajan välistä silloin, kun venttiili on kiinni (esim. puristustahdin yläkuolokohdassa).


Välysten tarkistus rakomitalla

 

Jos välystä on liian vähän, on venttiilin vartta hiottava: Kierrä kampiakselia niin, että ko. venttiili on eniten auki (taskulampulla voi katsella imu-/ tai pakoaukkoon.). Tunge aukosta esim. ohut sähköjohto tai narua sylinteriin niin, että se pakottaa venttiilin jäämään auki. Nyt voit kiertää jälleen kampiakselia niin, että saat venttiilinnostimen takaisin pohjaansa. Koska venttiili jäi ylös, on venttiilin varren ja nostimen välissä rako, josta voit hioa venttiilin vartta. Hio aina vähän kerrallaan ja kokeile välystä, sillä liian suurta välystä ei voi korjata kuin uudella venttiilillä. Tosin kohtuuden rajoissa liian iso välys ei haittaa koneen toimintaa.


Narulla tai sähköjohdolla pakotetaan venttiili ylös

Vetonarun kytkimen kunnostus

Käynnistämisen kanssa meinasi tulla ongelmia, kun käynnistysnaru ei ottanut kiinni, vaan vetonarua sai vedellä vapaasti - ilman että moottori pyörähtäisi.

Noh, eipä siinä muuta kuin käynnistin irti (on kiinni neljällä pultilla), ja vika selvisikin saman tien: Nimittäin kelaa irroittaessa lattialle putosi lattaraudan palanen. Tarkemmin tutkiessa ilmeni, että juuri tuo rauta, eli kieli, ottaa kiinni vauhtipyörän vastinrumpuun. Tökkäsin raudan takaisin koloonsa (jossa myös pienehkö vääntöjousi auttaa pitämään raudan poissa vastinrummusta moottorin käydessä) ja paketti takaisin, mutta jo kolmannella käynnistyskerralla lakkasi naru tarttumasta.

Uudelleen purkaessa oli ilmiö jälleen sama: Rauta irrallaan, joten tarkempaakin tarkemmat tutkimukset käyttöön... Ilmeni, että tuo raudan paikka - muovinen - oli sen verran kulunut, että rauta irtoaa vetotilanteessa - varsinkin jos moottori vähänkin potkaisee.


Vetolaitteen keskellä vasemmalla oleva rautalipare irtoaa

Korjauskeinoja on tasan kaksi: Joko uusi käynnistin, tai vanhan pesän täyttäminen. Päätin kokeilla tuota kakkosvaihtoehtoa: Pesän reuna puhdistetaan ja karhennetaan, minkä jälkeen lisätään kerroksittain ohuesti esim. epoksia, kunnes kieli sopii tiukasti koloonsa - mutta mahtuu vielä liikkumaan pienen jousen avittamana. Itse havaitsin Bauhaus:sta ostamani Bondic -korjausliiman aivan parhaaksi tähän tarkoitukseen: Ohut kerros liimaa, mikä kovetetaan UV-lampulla parissa sekunnissa. Testaus, ja toisto tarvittaessa. Vartin homma, ja vielä on ainakin pitänyt.
Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: