Elisa Kotiboksin (BeWan ARV 4510 ja ARV 7510) OpenWRT:taus

Kotiboksi langattomana printteripalvelimena

 Aikoinaan olen saanut lahjoituksena Elisan Kotiboksin, mutta koska itselläni ei ole ollut ko. firman palveluksia, on laite saanut kerätä pölyä kaapissa. Tosin eräänä päivänä wanha tulostinpalvelimeni oli päättänyt päättää maallisen palveluksensa, eikä enää herännyt palvelemaan toimistoni materiaalisia tarpeita. Tulostuspinon kasvaessa oli väistämätön tarve ratkaista asia kehittämällä uusi työlänen: Kesken uusien palvelimien etsinnän muistui mieleeni tuo lahjoituslaite, josko siitä saisi apua...

Perusohjelmistolla tuo laite on hyvin pitkälti naimisissa palveluntarjoajansa kanssa. Toki siihen olisi saanut kenties rakennettua tarvittavat säädöt, mikäli laite olisi toiminut talon ainoana palvelimena, mutta tässä tapauksessa johtajan paikka oli varattu ja lisävaateena oli myös langattomuus.

Joten parempaa ohjelmistoa kaivattiin: Edelliset hyvät kokemukset OpenWRT -ohjelmistolla johtivat ajatukseen kyseisen ohjelmiston lataamisesta myös Kotiboksiin. Ihan suoraan päivittämällä ei homma kuitenkaan onnistunut, mutta onneksi törmäsin MuroBBS:n viestiketjuun, jossa muillakin oli ollut sama ongelma. Ja kiitos Matti Laakson, sekä muiden avustaneiden panostuksen, saatiin asiaan ratkaisu jonka tässä vielä kerron:

Toimintaan tarvitaan seuraavat työkalut:

  • Telnet -ohjelma (linux:ssa valmiina, Windowsiin sen saa asennettua ohjauspanelin "Ohjelmat ja toiminnot / Windowsin ominaisuudet" -osiosta ruksimalla kohdan "Telnet-asiakas".
  • Valtsu:n aivan ehdottoman helppokäyttöinen ja tehokas Kotiboksi Telnet Enabler
  •  Masan lataus-imagen sekä käyttöjärjestelmä-imagen (linkit alla)

Muista, että aina firmwarea päivitellessä (oli laite mikä tahansa) on mahdollisuus lobotoida koko laite (googleen hakusanaksi bricked), vaikka kaikki teoriassa menisi kuten neuvottu, joten en ota vastuuta boksin turmelemisesta. Toki aivoleikkauksen voi uusia, mutta se vaatii jo omat ohjeensa ja TTL-kaapelin. Muista, että maltti on valttia ja poista kaikki muut yhteydet käytöstä muutostöiden ajaksi!

Noniin, nyt kun varoitus on annettu, lähdetään hommiin: 

  1. Lataa tikulle seuraavat tiedostot:
  2. Lataa koneelle  kotiboksiTelnetEnabler.exe
  3. Nollaa router tehdasasetuksiin painamalla laitteen takana olevaa "reset" -painiketta n. 30 sekuntia, tämän jälkeen napataan virtajohto irti ja jatketaan samaa painallusta vielä 30 sekuntia, tämän jälkeen painike yhä pohjassa virta päälle ja 30 sekuntia. Anna laitteen käynnistyä, ja käynnistä laite tämän jälkeen vielä kerran normaalisti uudelleen.

    Ota kaikki muut verkkojohdot irti, paitsi sen koneen kaapeli jolla päivitys tehdään.
  4. Laita USB-tikku routeriin (paikkaan USB1).
  5. Kytke router kiinni koneeseen (poista muut verkot käytöstä)
  6. Kun router on käynnistynyt (tietokone on saanut IP:n), aja komentokehoitteessa (Lippu+R ja cmd ja enter) tuo kotiboksi Telnet Enabler.exe. Jatka ohjeiden mukaan.
  7. Ota yhteys Telnetillä:
    • >Telnet 192.168.100.1
    • Tunnus: root, salasana se mitä laitoit Telnet Enablerissa
    • # mount
    • Katso mikä etuliite on muistitikulla (/dev/sd?), oletetaan jotta /dev/sda1.
    • # mount /dev/sda1 /mnt
    • # cd /mnt
    • # umount /dev/rd/0
    • # dd if=/dev/mtd/0 bs=1 of=routerBackup.bin - (kestää n. 9 minuuttia)
    • # dd if=openwrt-lantiq-arv7510pw_nor-u-boot.img bs=1 of=/dev/mtdblock/0
    • # dd if=openwrt-lantiq-xway-ARV4510PW-squashfs.image bs=1 seek=393216 of=/dev/mtdblock/0 - (Kestää n. 3 minuuttia)
    • # reboot
  8. Jos kaikki meni kuten Strömsöössä, käynnistyksen jälkeen pääset OpenWRT:lle kirjoittamalla selaimeen osoitteeksi 192.168.1.1. Jos onnistui, tee vielä kerran nollaus kohdan 3 mukaisesti.

    Voi olla, jotta kaikki ledit eivät routerissa pala (ainakin 12.1.2014 saatavilla olleessa versiossa ei routerissa pala kuin sininen Power -valo. Jos valo jää palamaan punaisena, on routerin firmwaren asennus mennyt ketuilleen ja henkiin sitä ei saa, kuin TTL-kaapelilla piirilevyn kautta...

Alkuperäiset ohjeet MuroBBS-ketjusta:
http://murobbs.plaza.fi/internet-tietoturva-ja-muu-tietoliikenne/582189-bewan-ibox-firmis-elisa-viihde-wippies-etc-3.html

Lisää juttua aiheesta:

Erityiskiitokset Matti Laaksolle! Jos hänen ohjelmistonsa auttoi sinuakin, voit lähettää hänelle pienen lahjoituksen PayPal:lla osoitteeseen matti. laakso (miuku) outlook.com.


Päivitystä 7.1.2016

Matin tiedostojen aiemmat osoitteet ovat näemmä muuttuneet aiemmista. Nyt linkit pitäisi pelata taas. Varoituksen sana, en ole näitä viimeisimpiä tiedostoja kokeillut! Kuulemma jossain versiossa ei WiFi toimi... Tässä joitain vanhoja versioita varalle:

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: