Kuinka suunnata auton valot mahdollisimman tarkasti kotioloissa?

Kohdistetaan valot

Katsastusaika lähenee, ja muutenkin tuntuivat nuo ajovalot näyttävän ihan minne sattuu, mutta miten nuo kotioloissa suuntaat varsinkin kun yhtään taatusti vaaterissa olevaa tasaista paikkaa ei satu olemaan lähettyvillä...

Mikäli rakennushommia on tullut tehtyä, tai muuten vain satut olemaan onnellinen linjalaserin omistaja, on siitä hyötyä tässäkin hommassa. Ideahan on, että auton valot osoittavat noin 0-1.6 % auton vaakalinjan alapuolelle jottei ne tarpeettomasti häikäisisi vastaantulevia. Toki aina joku vastaantulija valoja vilauttaa, mutta mikäli joka toinen kohtaaja räpsyttelee valoja (tai kukaan ei häikäisty), voi ajovalojen suuntaus olla paikallaan.

Helpoiten valot suuntauttaa korjaamolla kunnon laittein, mutta TSI-henkinen pystyy savottaan itsekin. Mutta entä, jos säätöpaikan suoruudesta ei ole täyttä varmuutta? Tehdään muutamat linjaukset itse:

Mittauspaikan valmistelu 

 1. Etsi mahdollisimman tasainen seinä, tai tee sellainen esimerkiksi lastulevystä: Vähintään metrin autoa leveämpi, ja korkeuttakin saa olla ainakin metrin verran.
 2. Mittaa seinän ja auton valojen väliseksi matkaksi 10m. Aja auto mahdollisimman kohtisuoraan seinää kohti.
 3. Mikäli autossa on paljon tavaraa, ota ne pois. Säätö suoritetaan kuormaamattomalla autolla, ja mieluusti tankki täynnä - ilman matkustajia saati kuskia.

Vaakalinjan määritys

 1.  Ota (tai tee) säädettävä teline, johon laserin laitat. Ota ensin esim. vasen puoli. Laita laser noin puoliväliin autoa ja seinää niin, että säde näkyy auton vierestä. 
 2. Kohdista laser pyörän napojen keskelle (linjan tulee mennä sekä etu- että takapyörien napojen keskeltä). Kohdistamista helpottaa esim. lastulevyn tai melamiinilevyn palanen, jonka voit kohdistaa renkaan eteen.


  Linjan hakua. Tässä takapyörän kohdalla on apuna melamiinilevy.


  Linjan tulee mennä molempien pyörien napojen keskeltä.

 3. Kun säde menee auton etu- ja takapyörien keskeltä, käy merkitsemässä linja seinään.


 4. Älä vielä vaihda puolta, vaan ota esim. keppi ja mittaa linjan sekä auton lampun välinen etäisyys. Merkitse tämä etäisyys seinään. Tämä on 0-linja, mutta koska laki määrittelee valon aleneman, mittaa vaakalinja seuraavasti:

  1,2% alenema = Merkitse vaakalinja 12 cm alemmaksi.
  1,6 % alenema = Merkitse vaakalinja 16 cm alemmaksi. Jne. jne.

  Merkitse viiva seinään. Katso valmistajan määrittelemä alenema ohjekirjasta. Se voi olla merkittynä myös itse ajovaloumpioon tai tarraan jossain päin konehuonetta.


  Mitataan linjan ja polttimon välimatka...


  ... joka merkitään seinään linjan yläpuolelle.


 5. Tee sama linjanveto toiselle (esim. tässä oikealle) puolelle autoa/valoa.
 6. Ota pitkä viivotin (tai laserilla) ja vedä vaakaviiva noiden edellä mitattujen kohtien (vasen puoli-oikea puoli) välille.

Pystylinjan määritys

 1.  Siirrä laser vaakasuunnassa keskelle (edelleen noin puolivälissä autoa ja seinää). Nosta laser niin, että saat pystysäteen menemään auton keskeltä läpi.
 2. Linjaa laser niin, että säde kulkee auton keskeltä ja mahdollisimman kohtisuoraan autoon nähden. Itse jouduin laittamaan auton taakse levyn, jolla näin miten säde menee auton takana. Tässäkin on tarkoituksena saada säde kulkemaan justiinsa keskeltä koko auton matkalta.


  Säde kulkee auton keskeltä niin edessä, kuin takanakin.

 3. Kun olet saanut auton keskikohdan linjattua, merkitse keskilinja seinään.
 4. Ota mitta keskilinjasta kumpaankin ajovaloon. Välimitan tulee olla sama kummallakin puolella - näin tiedät että keskilinja on oikeasti keskellä. 
 5. Merkitse tuo tuo väli seinään kummallekin ajovalolle (toinen keskilinjan vasemmalle puolelle, toinen oikealle puolelle).


  Seinästä löytyy nyt suht tarkat mittapisteet.

 Varsinainen säätötapahtuma

 Nyt kun mittauspaikka on saatu kuntoon, onkin aika laittaa ajovalot päälle ja katsoa miten hyvin valot osuvat merkintöihin. Varmista, että ajovalojen korkeussäädin on ylimmässä asennossaan. Säätö tehdään aina niin, että auto on käynnissä - näin saadaan valoille normaali jännite ja auton mahdollinen korkeudensäätölaitteisto on toiminnassa.

Normaalisti seinään heijastuu kuvio, jossa ensin on vaakalinja, joka sitten nousee ylöspäin n. 30' kulmassa. Vaakalinjan tulee olla tulee olla seinään merkitsemäsi vaakalinjan kohdalla - tai karvan verran alle. Pystylinja kohdistetaan kohtaan, jossa kuvio lähtee nousemaan ylöspäin. 

Säätöruuvit riippuvat sitten umpiosta: Yleensä vaakalinjan suuntausruuvi on umpion syylärinpuoleisessa päässä, ja pystylinjan ruuvi taasen enemmän sivuvilkun puoleisessa päässä. Tässä paikat Volvon S80:ssä (1999-2006):


Ajovalo, ja sen säädöt Volvon S60,S80 malleissa


Vaakalinjan (ylös-alas) suuntausPystysuuntaus (vas-oik)Pystylinjan (vasen-oikea) suuntaus
Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: