Walbro HDA-kaasuttimen kunnostus

Walbro kaasuttimen purku, säätöruuvit

Walbro, tuo tunnettu Yhdysvaltalainen polttoainelaitevalmistaja on tunnettu ympäri maailman niin autojen polttoainepumpuista, kuin pienkoneiden polttoainelaitteista. Onkin hyvin todennäköistä, että kyseisen valmistajan kaasutin löytyy 80-90 -lukujen pienkoneista, moottorisahoista, raivaussahoista, sun muista pienkoneista - varsinkin, jos sen käyttövoimaa toimittaa kaksitahtimoottori.

Tässä artikkelissa paneudumme HDA-sarjan kaasuttimeen, mikä on asennettu Jonsered 2051 -moottorisahaan. Mutta kuten todettua, samaa kaasutinta löytyy pienin muutoksin hyvin monesta 2-tahtimoottorista.

2-tahtimoottorin toimintaperiaate on yksinkertainen, mutta käyntihäiriöitä tutkiessa tulee ottaa monenlaisia asioita huomioon:

  • Polttoaine: Nykyaikainen bensa pilaantuu yllättävän nopeasti, ylivuotisella aineella ei kone pelaa läheskään niin hyvin, mitä tuoreella. Nämä uudet "pienmoottoribensat" tosin säilyvät hieman paremmin.
  • Kipinä: Sytytystulppa kustantaa noin 4€, joten sen voi vaihtaa joka kauden alussa. Lisäksi kannattaa tarkistaa sytytysjohtimen kunto (tarkistus onnistuu vaikkapa samoin, kuin autossakin: Kone käyntiin pimeässä. Jos johtimien lähettyvillä on diskotunnelmaa, on johtimet vaihtotavaraa.).

    Myös sytytyspuola kannattaa tarkistaa ulkoisesti, onko vuotoja. Eikä uutta olisi sekään, että magneeton ja kampiakselin välinen kiila on murtunut, ja sytytyksen ajoitus sitä myöten pielessä.
  • Moottorin puristukset: Alhainen puristuspaine sylinterissä sekä alentaa tehoa, että vaikuttaa myös tyhjäkäyntiin - varsinkin moottorisahassa, jossa bensa pumpataan kaasuttimeen käyttäen kampikammion imu/painepulssia. Tutki myös männän helma sylinterin pakoaukon kautta esim. taskulampulla - pystysuuntaisia viiruja ei saisi olla.

    Moottorisahoissa nyrkkisääntönä on, että sahan voi nostaa ilmaan käynnistysnarusta. Mutta tarkempi tapa on mitata puristuspaine mittarilla.
  • Moottorin alipainevuodot: Varsinkin tyhjäkäynti kärsii, jos moottori saa ilmaa kaasuttimen ohi. Kaasuttimen-sylinterin välinen kumikaulus kovettuu ajan myötä, samoin kampikammion liitospinta ja kampiakselin tiivisteet voivat vuotaa.
  • Kaasuttimen letkut: Kaasuttimeen tulee kaksi letkua; polttoaineletku sekä moottorin impulssiletku. Jos kumpikaan letkuista vuotaa, ei polttoaine pääse kaasuttimelle asti kunnolla, ja moottori ei toimi.

Kun kaikki ympäröivät asiat on tarkistettu, eikä vika korjaantunut, lähdetään tutkimaan itse kaasutinta. Moottorisahan kyseessä ollessa irroitetaan sahan yläosan katteet niin, että saadaan kaasutinta paremmin näkösälle.

Jonseredin tapauksessa irroitetaan sytytystulpan ja ilmansuotimen peittävä kansi, mikä on kolmella pitkällä T20 -ruuvilla kiinni. Irroitetaan ilmansuodatin, sekä sytytysjohdin. Myös seuraavaksi ylin musta muovisuojus tulee poistaa, se on yhdellä ruuvilla etuosastaan kiinni. Sylinteriä ei tarvitse irroittaa, kunhan saat kaasuttimesta kaikki vivut, vaijerit ja letkut irti, saat ruuvit näkyviin nostamalla kaasuttimen ulointa osaa.

Kaasutin on kiinni kumikauluksessa kahdella torx-ruuvilla. Itse olen irroittanut kaasuttimen jättäen kumikauluksen sylinteriin, näin ei ole tarvinnut irroittaa sylinteriä paikoiltaan.

Kaasuttimen purku

Oletan, että tässä vaiheessa olet jo hankkinut Walbron korjaussarjan K22-HDA. Näihin toki myydään pelkkää kalvoakin erikseen, mutta viisainta on hankkia koko korjaussarja. Hintaeroa ei juurikaan ole (itse hankin alkuperäissarjan USA:sta n. 15 € hintaan), ja tuossa tulee mukana myös uusi suodatin, sekä neulaventtiili vipuineen. Tuo neulaventtiili tuppaa ajan myötä vuotamaan ja takertelemaan, ja aiheuttaa huonon käynnin.


Walbron K22-HDA -korjaussarja.

Vaihe 1: Polttoainepumppu ja suodatin


Kaasuttimen alaosa, jossa pumppukalvo

Kaasuttimen alaosassa sijaitsee pumppukalvo, mikä nostaa bensiinin kaasuttimeen. Kansi on kiinni yhdellä ruuvilla (ks. kuva). Kannesta lähtee impulssilinja moottoriin (tapauksesta riippuen impulssilinja voi olla myös kaasuttimen-sylinterin välisessä liitoksessa).

Pumppu tarvitsee impulssin moottorilta toimiakseen: Kampikammiossa on joko ali-tai ylipaine riippuen männän liikesuunnasta (mäntä ylöspäin -> alipaine), ja tämä paine liikuttaa myös poltoainepumpun kalvoa.


Pumpun osat: Kansi, kalvo, tiiviste.

Purkaessasi huomioi osien järjestys, nimittäin kalvot ja tiivisteet sujahtavat helposti väärin. Pumpun osien järjestys on kansi->tiiviste->kalvo, eli kalvo tulee kaasuttimen runkoa vasten.

Kuten huomaat, ei pumpussa ole mitään muuta liikkuvaa osaa, kuin kalvo: Moottorin impulssilinja hoitaa kalvon liikuttamisen sekä imu- että puristussuuntaan. Kalvossa olevat läpät toimivat yksisuuntaventtiileinä niin, että polttoaine virtaa vapaasti kaasuttimeen päin, mutta tankkiin päin linjat ovat suljetut.


Kaasuttimen runko.

Oikeastaan kaikki pumpun toimintaan vaikuttavat tekijät (impulssilinjaa lukuun ottamatta, toki kannattaa varmistaa, että linja ei ole tukossa) ovat kaasuttimen rungossa. Tarkista, että kaikki reiät ovat puhtaat, ja puhdista esim. jarrukliinerillä. Katso, että polttoainelinja (yo. kuvassa vasemmassa sivussa oleva musta liitin) on ehjä ja puhdas.


Suodatinpohja, kun suodatin irroitettu


Uuden suodattimen asennus käyttäen pikkuhylsyä.

Irroita tässä vaiheessa myös polttoainesuodatin. Suodatin on metalliverkko, mikä löytyy kaasuttimen rungosta sen suurimman reiän sisältä. Irroittaminen tapahtuu esim. pienellä sähköruuvimeisselillä tai naulalla kaivaen. Älä käytä vanhaa suodatinta uudestaan, jos sinulla ei uutta ole, älä irroita vanhaakaan.

Jätä vielä toistaiseksi uusi suodatin asentamatta.

Vaihe 2: Kaasuttimen yläosan purku


Yläosan osat: Suojakansi, kalvo, tiiviste

Kaasutinremontti jatkuu yläosan parissa. Yläosassa tapahtuu suurin osa itse toiminnasta. Mallista riippuen yläkansi voi olla kiinteä (kuten kuvassa), tai siinä voi sijaita esirikastinpumppu (primer, jota tökitään ennen kulmäkäynnistystä). Ota jälleen ylös osien järjestys: Kansi->kalvo->tiiviste.


Kaasuttimen yläosa paljastettuna

Kalvon alta löytyy ns. kohokammio. Tosin koska moottorin tulee käydä missä asennossa tahansa, ei perinteinen avokammio toimi, vaan polttoaineen ja ympäröivän ilman välissä tulee olla erottava kalvo. Silti polttoainepinnan "korkeus" on tässäkin yhtä oleellista. Polttoainepinnan rajana toimii kalvo, mikä säätelee neulaventtiiliä tarpeen mukaan.

Kammiosta lähtee yhteys polttoainesuuttimiin säätöruuvien kautta, nuo linjat pitää toki olla puhtaat.

Seuraavaksi irroitetaan neulaventtiiliasetelma: Tämä työ kannattaa tehdä siistissä ympäristössä, sillä osat ovat pieniä, ja sinkoilevat helposti minne sattuu... Korjaussarjasta löytyvät kaikki muut osaset, paitsi venttiilin vivun vastinjousi...

Asetelma irtoaa löysäämällä vivun akselia kiinni pitävä ruuvi. Ruuvia ei kannata kiertää irti saakka, ainoastaan sen verran, että asetelman saa pois paikoiltaan. Neulaventtiili roikkuu vivun päässä olevassa "haarukassa", ja putoaa helposti paikoiltaan, joten tarkkuutta tarvitaan.

Jätetään vielä osat irti, ja jatketaan purkamista...

Vaihe 3: Kaasuttimien säätöruuvien irroitus


Seosruuvien irroitus. Kuvassa matalien kierrosten seosruuvi.

Seuraavaksi käymme seosruuvien kimppuun: Muistetaan jälleen osien järjestys ja sijainti niin, ettei ruuvit mene keskenään sekaisin.

Ensin merkitään seosruuvien asento muistiin: Kierretään ruuvimeisselillä ruuvia kiinnipäin laskien kierrokset, kunnes ruuvi pohjaa. Ruuvia ei sitten kiristetä yhtään, ettei istukka mene pilalle; ainoastaan sen verran, että todetaan ruuvin olevan pohjassa. Tämä toistetaan kummallekin seosruuville.

Kun asennot on merkitty, kierretään seosruuvit irti. Kiinnitetään jälleen huomiota siihen, mikä ruuvi mistäkin tuli, etteivät sekoitu.

Vaihe 4: Puhdistus

Tässä vaiheessa kaikki tärkeimmät osaset on irroitettu kaasuttimesta, ja puhdistus voi alkaa. Puhdista kaikki mahdolliset kolot ja reiät jarrukliinerillä, tai kaasuttimen puhdistussuihkeella. Kliineriä suhutellessa voit kokeilla, miten hyvin kaikki kanavat (eritoten polttoainesuuttimet) virtaavat, kun painat suihkepullon nokan reikään ja suhautat ainetta. Normaalisti kaikki tukokset lähtevät näin, mutta vaikeissa tapauksissa voi apua olla esim. teräsharjan harjaksesta, tai nuppineulasta. Mutta huomaa, että kaasutin on tehty pehmeistä metalleista. Varsinkin neulaventtiilin istukka on herkkä osa.

Vaihe 5: Kasaus

Kasaus päinvastaisessa järjestyksessä. Kierrä puhdistetut seosruuvit paikoilleen: Kierrä ruuvit varovasti pohjaan, ja siitä auki noin 1 ½ kierrosta. Tämä on raakasäätö, jolla koneen pitäisi käynnistyä.

Aseta uusi neulaventtiilin vipu uuteen akseliin. Aseta venttiilin vastinjousi paikalleen kaasuttimen runkoon. Aseta uusi neulaventtiili vivun haarukkaan roikkumaan. Asenna neulaventtiilipaketti paikoilleen ja kiristä ruuvi. Tätä asettelua saattaa tarvita muutaman kerran tehdä, ennen kuin kaikki palaset loksahtavat paikoilleen - ja se vastinjousikin pitää saada vivussa olevan nystyn ympärille...


Uuden kalvon asennus

Tämän prosessin jälkeen asennetaan uusi tiiviste ja kalvo yläosaan. Huomioi järjestys (runko->tiiviste->kalvo->kansi). Tiivisteiden asennusta helpottamaan on kaasuttimen runkoon tehty kaksi nystyä, joihin kalvo/tiiviste/kansi asettuvat. Laita osat niin, että kalvon/tiivisteen reunassa oleva lipare osoittaa seosruuveihin päin (ks. kuva).

Nyt kun yläosa on saatu kasaan, siirrytään pumppuosastolle:


Työnnä uusi suodatin paikoilleen.

Asennetaan uusi suodatin paikalleen. Kuten huomaat, on uusi suodatin isompi, kuin mitä sen paikka on, mutta se on normaalia. Nyt otetaan jokin sopiva, tasainen työkalu, jolla suodatin painetaan reikään: Esim. lyijykynän pää, tai pikkuhylsy; pääasia on, että työkalun pää on tasainen, ja että se mahtuu väljästi tuohon suodattimen pesään. Suodatinverkko painetaan paikkaansa pesän pohjaan.


Kaasuttimen pohjan tiiviste

Pumpun/kaasuttimen alaosan kokoonpano viimeistellään pumppukalvon asennuksella. Tiivisteen / kalvon asennusta helpottamaan on kanteen tehty samanmoiset asennusnystyrät, kuin yläpuolellakin. Kun kasaat tiivisteet kanteen oikeassa järjestyksessä (ensin tiiviste, sitten kalvo), ja huomioit tiivisteen muodot kannen reunoja mukaileviksi, tulevat osat oikein päin.

(Lisätty 9.1.2015:)

Tässä vielä räjäytyskuva kaasuttimen osista:
http://images.partstree.com/?l=husqvarna&p=08%5C213%5C0013&z=40 

Kaasuttimen asennus

Niin, asennuksessa ei pitäisi sen kummoisempia knoppeja oleman. Toki samalla kannattaa vaihtaa myös polttoaineletku, sekä impulssiletku - kun ne nyt ovat helposti vaihdettavissa. Samalla kertaa kannattaa kokeilla puhaltamalla, että impulssiletku ja liitosnippa sylinterissä ovat puhtaat. Samoin kannattaa vaihtaa tankissa oleva polttoainesuodatin.

Kun loput kilkkeet on saatu kasattua, onkin koeajon ja säädön hetki. Käynnistysnarua saattaa joutua muutaman kerran nyhtämään, ennen kuin polttoaine on täyttänyt "kohokammion", mutta käyntiin sen pitäisi kuitenkin lähteä.

Säätö onkin sitten jo ihan oma juttunsa.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: