Vianetsintää SRS-järjestelmästä

sekä esimerkki siitä, miten saat auton laadun, luotettavuuden ja arvon alenemaan hetkessä pienellä "tuunaamisella". 

Osa 1

SRS vikateksti

Vuosimallin 2002 Volvo S80, jossa muutaman muun ongelman lisäksi suurin - ja katsastustakin haittaava ongelma oli infonäytön teksti "SRS Turvatyyny Huolla Heti". Auto oli juuri vaihtanut omistajaa, ja tarve oli tuon vikailmoituksen poistamiselle. Uusi omistaja oli jo käyttänyt auton vikakoodien luvussa, jossa turvatyynyvikaan liittyviä vikakoodeja oli ollut

 • SRS-0034 Sivuturvatyyny vasen, liian suuri resistanssi
 • SRS-0105 Sivuturvatyyny (SIPS) vasen etu, vika virtapiirissä
 • SRS-00D0 Kuljettajan turvavyön lukko, signaali puuttuu

Yhteistä näille koodeille on, että kyseiset komponentit sijaitsevat kuljettajan istuimessa. Näin ollen oli vikakoodit antanut liike neuvonut omistajaa tarkistamaan kuljettajan istuimen johdotukset ja liittimet katkosten aiheuttajana. Vinkin ansiosta omistaja olikin ryhtynyt toimeen ja korvannut kaikki istuimen johtoliittimet abikoliittimin ja korjauksen jälkeen vienyt auton uudelleen vikakoodien lukuun ja nollaukseen.

Ongelmaksi koitui kuitenkin se, ettei vikakoodeja saatu poistettua. Tämän jälkeen omistaja otti yhteyttä, kertoi tilanteen ja pyysi apuja. Tartuin haasteeseen:

Vian toteaminen

Toden totta, mittariston infonäytössä lukee tuo ankara teksti "SRS-turvatyyny Huolla heti", mutta itse turvatyynyn punainen merkkivalo ei syty ollenkaan. Tämä herättää epäilyksiä, sillä valon kuuluu syttyä aina kun virta kytketään ja sammua hetken päästä jos kaikki on kunnossa. Samoin moottorin vikavalo loistaa poissaolollaan.

Ajan vikakoodien luvun, jossa paljastuvat nuo yllä mainitut koodit. Tosin koodit ovat ei-aktiivisia eli vaikuttaisi siltä että katkos on satunnainen, tai sitten vika on korjaantunut liittimien vaihdolla. Korjaantumiseen viittaa sekin, että historiatiedoissa ei vika ole ollut aktiivisena pitkään aikaan.

Vikamuistin nollaaminen ei kuitenkaan ota onnistuakseen: Välittömästi virtojen kytkemisen jälkeen nuo samat koodit ilmaantuvat näyttöön ei-aktiivisena. Lisää epäilyksiä herää, mutta päätän silti tarkistaa johtojen kunnon, varsinkin kun kaikki kohteet ovat jo avoinna omistajan tutkimuksien ansiosta. 

SRS-0034: Sivuturvatyyny vasen, liian suuri resistanssi

Ensiksi käydään vasemman sivuturvatyynyn kimppuun. Koodihan ilmoittaa, että ohjainyksikön lähettämä kontrollivirta ei palaudu tyynyn nallin kautta takaisin yksikköön, eli yleensä johto on jotain kohtaa poikki. Samaa koodia kertoo koodi SRS-0105, mikä ilmoittaa että signaali on katkonainen. Elikkäs, tarkistetaan johdot. Mutta sitä ennen varoituksen sana:

Älä koskaan käy käsiksi turvatyynyjärjestelmään akun ollessa kytkettynä! Vähintä mitä aikaan voi saada, on lisää koodeja, mutta esim. ohjainyksikön käsittely virrat kytkettynä saattaa laukaista tyynyt (yksikössä on kiihtyvyysanturit, jotka saattavat tärähdyksestä luulla auton törmänneen). Muutenkin tyynyjen johtojen räplääminen voi johtaa pamaukseen, vaikkei akku ole edes kytkettynä: Staattinen sähkö voi myös laukaista turvatyynyn sähkönallin.

Saattaa kuulostaa hätävarjelun liioittelulta, mutta siellä muovien takana on melkoinen panos odottamassa käskyä räjähtää, eikä se suljetussa tilassa ole mikään pieni pamaus  - varsinkin jos tyynyn edessä on pää tai käsi...

Itse suosin turvallista tapaa, eli ensin takaluukku auki, 10 minuutin odottelu, akun - napa irti (ja varmistus siitä että johto pysyy kaukana akun navasta) ja vielä 5 minuutin odottelu.

Varoaika kun on odoteltu, aloitetaan tarkistus tutkimalla johdot silmämääräisesti. SRS-järjestelmässä johtojen väri on yleensä erottuva, esim. kirkas keltainen tai oranssi. Ensin silmiini kiinnittyy tuo omistajan tekemä johtoliitos, mikä on toki varma, muttei kovin turvallinen.  


TSI-johtoliitokset

Nimittäin, noissa turvatyynyjen liittimissä on kaksi tarkoin harkittua ominaisuutta, joita ei abikoissa ole:

 1. Liitos on jämäkkä, mutta irtoaa tarvittaessa
  • Liitoksen tulee kestää normaalitilanteissa, mutta mikäli johto joutuu vetoon (esim. jää jonkun esineen taa ja istuinta siirretään), tulee liitoksen irrota ennen kuin johto menee poikki.
 2. Tyynyn liittimen ollessa irti, tulee liittimien navat olla oikosulussa keskenään
  • Tällä aiheutetaan turvatyynyn sähköpiirin sulkeutuminen, jolla estetään mahdollinen staattisen sähkön purkautuminen nallin sytytysjohtoon. Liittimessä on rautajousi, joka yhdistää navat heti kun liitos irtoaa.

Liittimistä aiheutui myös se ongelma että ne olivat sen verran hyvin suojatut, jottei johtoihin pystynyt kytkemään koettimia. Ja kun istuin tulee joka tapauksessa ulos autosta, oli liittimet katkaistava.

Johdot siis näyttivät päällisin puolin ehjiltä, eli oli aika ottaa tarkasteluun johtojen toinen pää SRS-ohjainyksikön puolelta. Yksikkö löytyy keskikonsolista, suurin piirtein seisontajarrukahvan kohdilta. Sinne päästäkseen on irroitettava kyynärnojan edessä oleva lokero nostamalla, käsijarrukahvan juuren suoja nostamalla, sekä irroittamalla seisontajarrukahvan kolon etureunassa ja kyynärnojan alla etuosassa olevat torx-ruuvit, jonka jälkeen nostetaan vaihdekepin ja kyynärnojan välinen muovipaneeli pois.


Yksikkö pilkottaa keskikonsolin sisällä, kumisen loiskesuojan alla

Liitin irtoaa kampeamalla rautainen salpa ylös. Nyt liitin on vapaa irtoamaan ylöspäin, eikä voimaa tarvita.

Sähkökaaviota tavailemalla löytyvät kuskin sivutyynyn johtimet (ko. vuosimallissa pinnit 3 ja 4) tutkitaan yksi kerrallaan käyttäen apuna yleismittarin jatkuvuustoimintoa (ns. "piipperiasento"). Toinen koetin yhdistetään penkin sähköliittimeen (siis korin puolelle, tyynyn puoli on irroitettuna), ja toinen SRS-yksikön liittimeen. Suoraan liittimiin ei koettimia kannata työntää, sillä saa vain lisää kosketushäiriöitä kun liitin löystyy. Fiksumpi tapa on käyttää alligaattorikoettimia ja esim. nuppineuloja ja varovasti työntää neula liittimeen johdon puolelta.  


yksikön liitin. Liitinrunkoon on merkitty reunimmaisten pinnien järjestysnumerot, millä pääsee jo kartalle oikeasta johdosta.


Koska koetin on fiksumpi kytkeä liittimeen johtopuolelta, tulee liitin purkaa. Liittimen juuressa on nippuside, joka katkaistaan. Liitinkammat lähtevät rungosta liu'uttamalla, kunhan liitinrungon sivuissa olevat klipsit on ruuvarilla avattu. Huomioi liitinkampojen väri ennen purkamista.


Kun johtimet on saatu esille, työnnetään varovasti nuppineula johtopuolelta liittimeen, ja kytketään se yleismittariin alligaattorikoettimella.

 Kun molemmat koettimet on kytketty ja mittari on jatkuvuusmittausasennossa, tulee mittarin huutaa jatkuvasti ilman katkoksia. Koetetaan johtoja heiluttelemalla saada mahdollinen katkos ja sen paikka selville.

Tässä tapauksessa ei katkoksia havaittu auton päässä, eli mahdollisen (huom: Vika oli ei-aktiivinen) vian syyn etsintä jatkuu kohti turvatyynyä. Tämä etsintä onkin jo hankalampi, sillä yleismittarilla ei tulisi koskaan kokeilla tyynyn johtimien kuntoa. Diagnoosivälineinä siis toimivat lähinnä silmät: Volvon tapauksessa yksi tyypillinen vikapaikka on istuimen istuinosan ja selkänojan väli, jossa johto voi nirhautua tai taittua poikki. Johdon reitti on turkasen ahdas, ja hankala nähdä kun istuin on autossa.


Etuistuimet pystyy onneksi kätevästi kaatamaan eteenpäin, jolloin nähdään paremmin johtojen tilanne. Saranoissa olevat kahvat alaspainettuna voidaan selkänoja kaataa eteenpäin.


Tyypillinen murtumakohta on saranoiden väli. Selkänojaan menee kaksi johtoa, joista oranssi on sivuturvatyynyn.


Ja vikaa löytyy täälläkin: Johdon kuori on jo murtunut.

Niin, olipa siellä murtuma jo ehtinyt ilmestyä... Oikea ja kunnollinen tapa tässä vaiheessa on uusia koko turvatyyny, sillä johtimien korjaaminen on tälläisessa paikassa todella haastavaa. Tyynyn voi uusia ilman koko istuimen uusimista, mutta työtä se vaatii: Selkänojan kankaan yhdistävät rautarenkaat irroitetaan, ja kangas vedetään niin ylös, että päästään käsiksi tyynypakettiin. Paketti on kiinni kahdella ruuvilla. Tosin sitä varten pitää istuin ottaa pois autosta.

SRS-00D0 Kuljettajan turvavyön lukko, ei signaalia

Kun turvatyynyn signaaliongelmat oli selvitetty, oli vuorossa kuskin vyön lukko. Lukossa oleva Hall-anturi tarkkailee onko solki paikoillaan vai ei. 2002 vuosimallissa nuo vyön lukkoon menevät johtimet kulkevat vielä keskusohjainlaitteeseen (CEM), joka tarkkailee etuturvavöiden lukkoja. Ohjainyksikkö lähettää vyön lukkoon jatkuvasti virtaa, ja se tarkkailee tuleeko jännitettä takaisin toista johtoa pitkin. Mikäli katkoksia esiintyy, tallentuu vikakoodi CEM-yksikköön, joka lähettää koodin SRS-yksikölle.

Johtimien sekä lukon tarkastus ei myöskään tuottanut katkoksia, eli ongelma ei ainakaan enää ole fyysinen.

Johtopäätös ja jatkotoimet

Johtimien fyysisessä tarkistuksessa ei siis ilmennyt huomautuksia lukuun ottamatta sivutyynyn johtojen nirhaumaa, joten oli aika laittaa osat nippuun ja tarkistaa tilanne.

Varsinkin turvatyynyjen kanssa tehtyjen töiden jälkeen on viisasta tehdä akun kytkentä käyttäen seuraavaa metodia:

 • Kaikki ihmiset ja eläimet pois autosta.
 • Virta-avain asentoon I
 • Akun napa kiinni

 Näin varmistetaan, ettei turvatyynyt laukea kenenkään päälle jos virhekytkentöjä olisikin ilmentynyt.

Vikakoodien luku paljasti edelleen samat viat, mikä on ymmärrettävää sillä SRS-yksikköön tallentuneet vikakoodit eivät poistu ennen kuin ne on testauslaitteella nollattu. Tosin koodit eivät edelleenkään nollaudu: Samat koodit palaavat ei-aktiivisena.

Tehdäänpä testi: Aiheutetaan vika irroittamalla sivuturvatyynyn liitin. Nyt vika ilmenee aktiivisena - ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Kytketään liitin takaisin: Nyt vika on jälleen ei-aktiivinen, mutta koodit eivät poistu.

Armottoman, tunteja kestäneen johtojen tarkistamisen jälkeen emme ole vieläkään saaneet ongelmaa korjatuksi. Aavistelu, joka seurasi mielessä alkuvaiheista saakka, saa yhä vahvemmat todisteet. Mutta oliko tarkistus turhaa? Ei. Sillä nyt olemme saaneet varmistettua sen, ettei ongelma ainakaan enää ole fyysinen.

Jatkoa seuraa osassa 2 >>>>>> 

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: